Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U Partizanu postoji problem sa stranim igračima koji preti da postane hronični, a kola bi nepravedno mogla da se slome na Aleksandru Stanojeviću.

PROČITAJTE JOŠ

Trener koji je u povratničkom mandatu preporodio Partizan, suočio se sa brojnim paranojama i optužbama da šikanira strane fudbalere, a našao se u problemu prvo zbog propusta uprave, zatim i zbog nepredvidivosti Sejdube Sume.

Rikardo Gomeš je prvi strelac Superlige sa devet golova, Bibars Natho diriguje igrom, Partizan nema problem sa strancima koji doprinose ekipi, što je činio i Sejduba Suma, ali uz brojne oscilacije, uspone i padove, kontroverze.

Bombastično je doveden Suma još 2017. u Partizan iz Slovana iz Bratislave, jedan period boravka u Humskoj proveo je i na pozajmici u Makabiju iz Haife, a ofanzivni kvalitet, kreativnost i preduzimljivost na terenu često su u disbalansu sa ponašanjem i uticajem na svlačionicu.

Žalio se Suma i na Miroslava Đukića i na Zorana Mirkovića 2019. godine, imao je opaske da je „bilo problema sa bivšim saigračima i trenerima“, a Savo Milošević fudbalski ga je vratio u život.

Dao mu je slobodu u igri, lišio ga u većoj meri defanzivnih zadataka, što kod Stanojevića nije opcija.

Ipak, iza Stanojevića stoje bolji rezultati, lider je šampionata i potpuno je anulirao oscilacije koje su Miloševića koštale statusa trenera Partizana.

Foto: Starsportphoto ©

Zato i nije shvatljivo zbog čega je na udaru dela navijača, pa mu se čak „merilo radovanje“ posle gola u derbiju.

„Precrtao“ je Sumu zbog kontroverznog odlaska u Gvineju tokom pauze, Suma se u suzama oglasio i uzvratio teškim optužbama, što je izazvalo novi razdor, u ne baš pravom momentu po klub.

Partizan je na +2 u šampionatu, dobro je počeo evropsku odiseju u Ligi konferencija, a Stanojević se već u hodu suočavao sa ozbiljnim kadrovskim problemom za koji nije bio kriv.

Podsećanja radi, 2. maja je Takuma Asano raskinuo ugovor sa Partizanom. Bio je to šok za celu svlačionicu, nije izabrao Japanac najsrećniji način da se rastane, ali je sve bila posledica nepoštovanja dogovora.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Nakon dugog i teškog vremena, nemam drugog izbora nego da dođem do ove teške odluke, jer se ne osećam poštovano u klubu. Klub kontinuirano nije uspevao da mi isplati primanja na vreme (do danas još uvek postoji značajan dug) i nije bio efikasan u u odgovoru na moje ponovljene zahteve. Boli me što moram da napustim klub pod ovim nesrećnim okolnostima, jer je FK Partizan bio važan klub u mojoj igračkoj karijeri“, naveo je tada Asano, a Stanojević nije želeo da bude deo klupske hajke na nekadašnjeg igrača.

„Činjenica je da je otišao, nije pokazivao nikakve znake da će otići, bio je to šok za nas, igrači su dali neke izjave, da su razočarani i razumem ih. Razumem koliko ga vole i veruju u njega, znaju da je važan deo priče. Ovo je početni šok, mi smo Partizan, imamo dosta igrača i nadam se da ćemo snagom karaktera i kolektiva to prebroditi. Ja lično neću Asanu reći nijednu lošu reč, bio je vrhunski profesionalac, odavno nisam upoznao takvog profesionalca, koji je sve što je radio, radio sa osmehom. Bio je izuzetno pozitivan, ne mogu lošu reč da kažem za njega. Kako se osećamo? Nije prijatno, razumem ljudske različitosti, druge kulture, imao je mogućnost da priča sa nama, nije pričao. Mogao je klubu da kaže da hoće da ode i da da neko upozorenje. Nije nam dao, to je samo jedna strana gde imam zamerku, da rešimo problem ako ga ima. Nije to uradio, igrači moraju da shvate da je to druga kultura, da u Japanu ako zakasni voz dva minuta, šef stanice izvrši samoubistvo. Moramo razumeti da je drugačiji. Mnogo će nedostajati“, rekao je Stanojević svojevremeno.

Aleksandar Stanojević, FK PArtizan
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sve što je viđeno u oba slučaja, upućuje na sledeće – Stanojević može mirne duše da nastavi da vodi tim i dozvoli sebi luksuz da se odrekne igrača Suminih kvaliteta, ukoliko smatra da mu to narušava timsku disciplinu.

Rezultati su iza njega, forma, igra i dobar start u Ligi konferencija, ali sa upravom situacija baš i nije takva.

Rukovodstvo Partizana propustilo je priliku za prodaju i Sume i Asana. Ostalo je praznih šaka i taj slučaj naročito je drastičan u slučaju Japanca.

Sada, sa Sumom, prilika se propušta po više parametara – Sejduba ima 30 godina, nije u planovima, nije igrao i crno-beli će ubuduće morati dobro da razmisle o profilima igrača koje dovode.

BONUS VIDEO – Policija privela navijača Partizana sa tribine istoka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare