Foto: EPA-EFE/NEIL HALL
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Fudbaleri Arsenala zabeležili su tri uvodna poraza na startu sezone, ali su nakon toga znatno podigli nivo igre, pa su sada u seriji od osam utakmica bez poraza.

Navijači Arsenala nisu bili srećni kada je startovala Premijer liga. Brentford, koji je tek ušao u ligu, bio je bolji rezultatom 2:0, da bi potom usledila i dva bolna poraza – od Čelsija 2:0 i od Mančester sitija 5:0.

PROČITAJTE JOŠ:

U tim trenucima činilo se da će Arsenal biti u donjem delu tabele tokom čitave sezone, te da se Mikelu Arteti sprema otkaz. Konkretne igre nije bilo, napadači nisu ulazili u šanse, sredina je bila nesigurna, a u odbrani je škripalo na sve strane.

Tokom prelaznog roka veliki novac je potrošen, a nakon tri neuspeha svi su mislili da je sve to bilo uzaludno, te da Arteta mora otići. Arsenal ipak nije odustajao od plana koji je zacrtao trener. Vetar u leđa bila je pobeda protiv Noriča, nakon koje je klub postepeno počeo da „cveta“.

Usledila je minimalna pobeda nad Barnlijem na gostovanju, kao i prolazak dalje u kupu nakon pobede od 3:0 nad Vimbldonom.

To je očigledno sve bio zalet za najveći rezultat ove sezone i ubedljivu pobedu nad Totenhemom od 3:1. Nakon vrhunca, igra obično malo opadne, pa su tako usledila dva remija protiv Kristal Palasa i Brajtona. „Tobdžije“ su potom još dvaput obradovale svoje navijače. Arsenal je na svom stadionu slavio protiv Aston Vile uz vrlo ubedljivu igru sa 3:1, da bi potom pobedili Lids 2:0 i osigurali plasman u četvrfinale Liga Kupa.

Što se proteklog prelaznog roka tiče, za 55 miliona doveden je Ben Vajt iz Brajtona, koji je od samog početka trebalo da bude bedem u odbrani „tobdžija“.

Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Vajt je odigrao prvi meč u sezoni, nakon čega je morao da pauzira zbog povrede, pa je propustio derbije sa Sitijem i Čelsijem. To se evidentno i osetilo, jer od kada se Vajt vratio u startnih 11, Arsenal je na osam mečeva pet puta sačuvao mrežu, a primio je četiri pogotka.

Iz meča u meč dobijao je sve više poverenja, što saigrača i trenera, što navijača, pa se čini da bi onih frapantnih 55 miliona mogao da opravda. Zahvalnost duguje i štoperu Gabrijelu, koji je dugo kuburio sa povredama, ali se čini da je konačno spreman da u kontinuitetu pruža dobre partije.

Nakon Vajta stigao je i golman Aron Remsdejl, što je po mnogima bio nelogičan potez uprave. Bernd Leno je od 2018. godine u klubu i prethodnih godina je bio jedna od retkih svetlih tačaka tima sa „Emirata“. Ipak, Arteta je i tu video nešto loše.

Gledajte Premijer ligu uz SBB i EON pakete

Utakmice Premijer lige mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

Remsdejl je samo prvi meč po dolasku u novi klub presedao na klupi, da bi potom postao standardni čuvar mreže. Njegova igra je veoma sigurna, a kvaliteta mu sigurno ne manjka. Jedino pitanje koje se postavlja je zašto je Leno tek tako sklonjen?

Odgovor na to ne zna ni sam Nemac, pošto je u jednoj izjavi rekao kako mu nije jasno zbog čega je postao druga opcija, kao i da sa Artetom nije imao sukoba. Ipak, dok dobro brani, a tim beleži dobre rezultate, Remsdejlu niko ne može ništa da prigovori.

Osim pomenute dvojice, u klub je stigao ili bolje reći vratio se Martin Edegor, koji je drugi deo prošle sezone proveo među „tobdžijama“.

Evidentno je bilo da još od Ozilovih najboljih dana (koji u Londonu nisu dugo trajali) Arsenal nije imao kvalitetnog „plejmejkera“. Edegor je pred kraj prošle sezone ušao u dobru formu, a kako u Realu nema mesta za njega, odlučio se da nastavi priču sa „tobdžijama“.

Iako na poslednje dve utakmice nije bio starter, Norvežanin je upisao jedan gol ove sezone te se može nadati većem uspehu nego prošle, kada je na 14 nastupa imao jedan gol i dve asistencije.

Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

Kao poslednje pojačanje, doveden je desni bek Takehiro Tomijasu iz Bolonje. Malo poznat široj fudbalskoj javnosti i ne tako zvučno ime koje je brzo zacementiralo poziciju desnog beka u Artetinom timu. Takehiro ima tek 22 godine, a opšte je poznato koliko Arteta i Arsenal gaje simpatije prema mladim igračima.

Iako takva politika nije donela mnogo rezultata u poslednjih 15-ak godina, Arsenal ne odustaje. Arteta je počeo sve više da se oslanja na Bukaja Saku i Emila Smit-Roua koji su ukazano poverenje nagradili sa tri gola i asistencije. Pored njih, španski stručnjak je šansu ukazao Tavaresu i Lokongi, koji su tek izašli iz omladinske škole.

Kada se na njih u napadu doda ime Pjera Emerika Obamejanga sve bude još bolje, pogotovo ako Gabonac pronađe pravu golteresku formu u kojoj odavno nije bio. Za sada ima četiri gola u sezoni, a od napadača njegovog kalibra se očekuje brojka od oko 20 pogodaka po sezoni.

Foto:EPA-EFE/Catherine Ivill / POOL

Kada na sve pomenuto imamo u vidu da tim upotpunjuju i iskusni Keran Tirni, te čvrsti Tomaš Parti, dobije se stvarno resprektabilna postava. Ona još uvek možda ne može da konkuriše za titulu, ali je borba za Evropu ponovo tu.

Ono što je možda i bitnije je što u Londonu računaju da će ovaj tim moći još nekoliko godina da igra bez većih promena, s obzirom na mladost većine igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Prednost tima može biti što se ne igra nijedno evropsko takmičenje ove godine. Ekipa ima vremena da više zajedno trenira, sa manjim naporima od utakmica i putovanja.

Probleme mogu predstavljati nedefinisani statusi Aleksandra Lakazeta i Nikolasa Pepea. Nijedan od njih dvojice se nije pokazao onako kako se očekivalo, te neće biti iznenađujuće da Arsenal pokuša da ih proda u narednim prelaznim rokovima.

Glavni akter cele Arsenalove priče je Arteta. Španac je istrpeo sve kritike, imao je jasan plan rada sa mladima kojeg se pridržavao. Čelnici su mu verovali, a on je to opravdao i sada na tim krilima može da leti još dugo, pogotovo ako se na „Emiratima“ sledeće sezone ponovo bude igralo neko evropsko takmičenje.

Mikel Arteta Arsenal
FOTO: EPA-EFE/Neil Hall

„Izuzetno sam srećan u Arsenalu i privilegovan sam što sam ovde“, izjavio je Arteta nedavno.

Arsenal je trenutno na desetom mestu u ligi, ali samo za bodom zaostatka u odnosu na mesto koje vodi u Evropu. Raspored do kraja polusezone donosi im tri veća derbija, protiv Lestera, Mančester junajteda i Liverpula, dok će ostali protivnici biti znatno lakši.

Ukoliko do zime održe formu u kojoj se trenutno nalaze, „tobdžije“ imaju čemu da se nadaju.

PREMIJER LIGA, 10. KOLO

Subota:

Lester – Arsenal 13.30

Barnli – Brentford 16.00

Liverpul – Brajton 16.00

Mančester siti – Kristal Palas 16.00

Njukasl – Čelsi 16.00

Votford – Sautempton 16.00

Totenhem – Mančester junajted 18.30

Nedelja:

Norič – Lids 15.00

Aston Vila – Vest Hem 17.30

Ponedeljak:

Vulverhempton – Everton 21.00

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO – Humanitarna utakmica za Radovana Radakovića: Bravure veterana, Vidić glavna zvezda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar