Foto: StarSport photo

Do meča Crvene zvezde i Milana u Ligi Evrope ostala su još dva dana, a crveno-beli su pred izazovom koji se komotno može meriti sa onima iz Lige šampiona.

Jasno je i zašto. Ovaj Milan je promenio svoj DNK u odnosu na prethodne godine kada se grešilo u procenama, investicijama i pojačanjima i ima kompaktan i jak tim.

PROČITAJTE JOŠ:

Može li se taj tim porediti sa onim koji se suprostavljao Crvenoj zvezdi u prvoj (1988), a onda i drugoj epizodi rivalstva (2006) sa slavnom ekipom „rosonera“ razgovarali smo sa Dušanom Anđelkovićem.

Nekadašnji bek Zvezde bio je deo generacije koja je igrala protiv Milana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona 2006.

Marakana je tada videla šta Brazilci rade sa osmehom na licu, kakva je „stena“ na terenu Klarens Sedorf, ali i kompjutersko razmišljanje Andree Pirla.

„Sećam se svega mada je prošlo dosta godina. Prvo je bila neizvesnost oko žreba, pa ta situacija da li će Milan igrati Evropu ili neće. I onda kad je izvučen Milan… bukvalno najjači protivnik od svih. S jedne strane je bilo razočarenje u sportskom smislu. Nadali smo se slabijem protivniku jer smo mislili da imamo tim da možemo da se plasiramo u Ligu šampiona. Opet, s druge strane opet i neko zadovoljstvo što ćemo igrati protiv jednog od najvećih timova Milana u istoriji, ako ne računamo onaj iz 1988. i tamo 1993, 1994. Tim sa najvećim zvezdama, kompletan na čelu sa trenerom, najveće zvezde svetskog fudbala“, počinje Anđelković priču za Nova.rs.

 

Zvezda će u četvrtak od 18 sati i 55 minuta na stadionu „Rajko Mitić“ igrati prvi meč šesnaestine finala Lige Evrope.

Grupnu fazu je prošla sa Hofenhajmom, Gentom i Slovanom i odmah je usledio okršaj sa, trenutno drugoplasiranim timom Serije A.

Milan je 2007. bio osvajač Lige šampiona, a preko Beograda je išao njegov put do osvete Liverpulu i „Zlatne lopte“ za Rikarda Kaku.

Anđelković na meču protiv Bajerna, Foto: StarSport

„To je bio tim! Kad pričam o fudbalu kažem da su različita vremena. Zvezda je imala mnogo dobrih timova i sastava i ranije, ali nije imala sreće da se plasira u LŠ. Znaš i sam da je ranije žreb bio baš jak. Tipa PSV Ajndhoven, pa Dinamo Kijev onaj kad je izbacio Zvezdu, pa onda Milan, Rendžers koji je daleko kasnije stigao u Ligi Evrope“, kaže Anđelković.

A boje Zvezde su branila ozbiljna imena poput Dušana Baste, Nikole Žigića, Boška Jankovića, Dejana Milovanovića. Falila joj je samo sreća.

„Opet kažem, sve nosi novo vreme. Mislim da smo tada imali odličan tim. Mnogi igrači su napravili dobre karijere, skoro svi. Ali eto, nismo imali sreće. Posle se pokazalo da je taj Milan ostao kao jedna od najvećih ekipa“, konstatuje Anđelković.

Foto: StarSport

Dušan Đokić je u nedavnom razgovoru za Nova.rs otkrio da je na njega kao napadača poseban utisak ostavio Andrea Pirlo. Anđelkoviću su u sećanju ostali još neki majstori fudbala.

„Svako je negde video nekog igrača koga je video i koji je ostavio utisak. E sad, Pirlo, čovek koji je imao dva poteza unapred i to sa takvom lakoćom. Bukvalno kad igraš protiv njega, ili si blizu uživo, vidiš o kakvom fudbaleru se radi. Kaka… Lepi mu se lopta za nogu, brži je sa loptom nego bez nje. Klarens Sedorf, ne znam šta reći o njemu. To je jedan, ne top igrač nego ne znam šta reći o njemu. Ne znaš da li mu je jači duel, šut, pas, pregled igre. Neverovatno. Inzagi isto. Stalno su išle priče ‘Inzagi na ivici ofsajda’, on je ljudi stalno na ivici, ali toliko opasan i nezgodan za čuvanje da je odbrambenim igračima mnogo, mnogo teško kad je on tu“.

Foto: StarSport

Anđelković, popularno poznat i kao „Džin“ je ipak izdvojio jednog čoveka – Kafua.

„Meni je Kafu bio… Igrao je beka, pa sam na njega obraćao pažnju često i posle kad sam ušao u igru, bio sam protiv njega direktno. Ono što kažu, neki osmeh na licu, s mekoćom igra, uvek u dobroj poziciji, uvek bliže lopti. Neverovatan osećaj za prostor, loptu, tehnički perfektan. Jedan od najboljih desnih bekova sveta svih vremena. To je stvarno kvalitet, visok, visok nivo“, priča Džin.

Teško mu je da uporedi današnji Milan sa onim iz 2006, pa samim tim i šanse Zvezde da pobedi takvog giganta sada.

„Iskreno, teško je porediti. Svako vreme nosi svoje, je l’ tako? Sa tim Milanom je teško porediti, ali po mom mišljenju, ako uzmemo onu generaciju sa Gulitom i Van Bastenom, da je ovo možda bio i najbolji Milan svih vremena. Ne treba mešati svakako. Činjenica je da je Milan jako, jako ozbiljna ekipa sa velikim budžetom. Sportska stvar je teren i ne treba pričati o tome, ali dovedeni su jako dobri igrači i imaju odličnog trenera, igraju jako dobro. Biti na vrhu Serije A, nije to tako jednostavno“, oprezan je Anđelković.

Milanu može da bude i hendikep i prednost što je za vikend izgubio od Specije. Ukoliko „rosoneri“ reše da protiv Zvezde pokažu svoje pravo lice, crveno-beli će morati dobro da se spreme.

Foto: Starsport photo Belgrade

U suprotnom, ekipi Stefana Piolija glava možda bude u predstojećem vikendu kada igraju sa gradskim rivalom i trenutno prvoplasiranim Interom.

„Može, ali i ne mora da bude prednost jer taj profil ekipa, ako izgubi, odmah gleda da u prvoj sledećoj utakmici, nebitno da li je to peta liga ili prijateljska, Liga šampiona, Liga Evrope, da se vadi i pokaže reakciju. Generalno, Ibrahimović, Donaruma brani. Možda jedan od najboljih golmana na svetu. Imaju dobre igrače napred, došao je Mandžukić. Sklop jako dobrih igrača i Zvezda na megdan ide ozbiljnoj ekipi“, tvrdi Anđelković.

Na pitanje šta bi rekao Zlatanu Ibrahimoviću da je na terenu, Dušan se nasmejao i rekao da nije razmišljao o tome, ali da ima ko će time morati da se bavi.

„Ne znam, o tome nisam razmišljao. To će da razmišljaju ovi što će biti na terenu, a mi ćemo sa tribina“, kaže nam.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zvezda TV (@zvezda_tv_)

Za kraj je poručio da Zvezda ima svoje šanse da ostvari dobar rezultat, ali će odlučujući biti meč u Beogradu.

„Zvezda je već napravila veliki rezultat, pa će biti rasterećenija. Liga Evrope, pa dve Lige šampiona, sada ovo, to je stvarno… Tako da, imam utisak da imamo šanse. Voleo bih i bilo bi bitno kada bi se meč u Beogradu završio aktivnim rezultatom. Naravno da bih voleo da pobedimo 2:0, ali nije lako pobediti Milan. Da imamo šanse, mislim da imamo. Favoriti su, ali kada bi se samo u Beogradu završilo aktivnom rezultatom, pa onda u Milanu – šta bude“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar