Foto: Starsport photo Belgrade

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Dušan Đokić i strelac jedinog gola protiv Milana pre 15 godina, evocirao je uspomene na taj dvomeč i tvrdi da su se on i ekipa tada susreli sa jednom od najjačih generacija "rosonera".

PROČITAJTE JOŠ:

Fudbaleri Crvene zvezde 18. februara igraju prvi od dva meča šesnaestine finala Lige Evrope, a dobili su jednog od najatraktivnijih, ali i najtežih protivnika.

Crveno-beli su se dvaput ukrštali sa slavnim klubom u proteklih tridesetak godina i oba puta su izvlačili deblji kraj.

Najpre je krajem osamdesetih magla bila naklonjenija Milanu (1:1 pen. 2:4, 1:1 prvi meč), a onda je 2006. to bila njegova „sirova“ snaga i kvalitet ekipe (0:1, 1:2).

Zato smo pozvali Dušana, koji zna kako se postiže gol protiv „rosonera“ i koji je bio deo ove druge generacije Zvezde.

Foto: Starsport photo Belgrade

„Iskreno mislim da je tada bila jedna od dve najjače generacije u istoriji Milana, što su oni i pokazali te sezone osvajanjem Lige šampiona. Mi možda nismo ni bili svesni u tom trenutku njihove jačine, ali smo posle dve utakmice, u kojima smo pružili i više od svog maksimuma videli protiv kakve ekipe smo odigrali dvomeč“, rekao je Đokić za Nova.rs.

Milan je tada „zapao“ Zvezdi u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona posle afere Kalčopoli u Italiji.

Iako je po kvalitetu ekipe zasluživao da se nađe odmah u grupnoj fazi, skandali koji su obeležili spomenutu aferu gurnuli su Milan u kvalifikacije gde mu sa igačima poput Andree Pirla, Klarensa Sedorfa, Filipa Inzagija, Kake, Kostakurte, Kafua, Đilardina, Gatuza – nije bilo ravnih.

Foto: Starsport photo Belgrade

„Što se tiče ove utakmice sada, mislim da Crvena zvezda ima lepu priliku, žao mi je samo ako bude bez navijača, jer bi sigurno bio fudbalski spektakl. Bilo bi dobro da ih ima“, dodaje Đokić.

Na pitanje ko je ostavio najjači utisak na njega od tadašnjih igrača Milana, kaže da je reč o Andrei Pirlu, današnjem šefu struke Juventusa.

Crveno-belima su golove davali Inzagi i Sedorf, a Zvezda se suprotstavila sa momcima poput Dejana Milovanovića, Marka Perovića, Boška Jankovića, Nenada Kovačevića, Nikole Žigića, Dušana Baste.

Foto: Starsport photo Belgrade

„Iskreno, Pirlo mi je ostavio najjači utisak u tom trenutku, ali gledano sad iz ove perspektive mislim to je tim koji na svakoj poziciji imao verovatno najboljeg igrača u tom trenutku u Evropi“, kaže Đokić.

U dvomeču je bilo 1:0 i 2:1 za milanski klub, ali je Đokić u 80. minutu revanša iz odbitka postigao jedini pogodak za Beograđane.

„To je gol koji je obeležio moju karijeru. Ponosan sam na njega i ostaje žal što nismo uspeli rezultatski bolje da prođemo. U obe utakmice smo dali maksimum i na Marakani smo ispraćeni aplauzom posle izgubljene utakmice. Dakle, publika je prepoznala da smo pružili sve što smo mogli. Ali to jednostavno nije bilo dovoljno“.

Foto: Starsport photo Belgrade

Milan je posle turbulencija od početka prošle decenije konačno uspeo da se stabilizuje počev od januara prošle godine.

Poklopilo se to sa dolaskom Zlatana Ibrahimovića u „Milanelo“, pa „rosoneri“ sada dolaze kao prvoplasirani tim Serije A. Uprkos tome što će im fokus gotovo sigurno biti na tituli u Italiji, teško je da će prepuštati slučaju i gostovanje u Beogradu.

„Tu se vidi i moć kluba, jer evo i sada, pitanje je da li Ibrahimović dolazi, ne dolazi, sa njim bi samo bili još jači. Ali, to je klub koji uvek ima dvadesetak skoro podjednako kvalitetnih igrača“, ocenjuje Đokić.

Zbog svega navedenog je uveren i da je Milan jedan od šest, sedam najvećih klubova na svetu.

Foto: Starsport photo Belgrade

„Sigurno je da su u šest, sedam na svetu. Ozbiljan klub, isto takva i tradicija i ozbiljni igrači. Čak i kad dođe kriza, to je trenutno, jer znaju šta rade i brzo izlaze iz te krize“.

Iz okršaja od pre petnaest godina, na Dušana su najveći utisak ostavili navijači, zbog čega mu je posebno žao jer Marakana neće biti krcata.

„Najjači utisak na mene je ostavila atmosfera na stadionu. Da kažem ‘pakao’ pod navodnicima, jer je navijanje stvarno bilo fenomenalno svih 90 minuta“, priča nam.

Foto: Starsport photo Belgrade

Na osnovu do sada viđenog tokom priprema crveno-belih, Đokić smatra da ima razloga da bude optimista pred prvi meč Zvezde i Milana 18. februara.

„Ono što sam pratio u pripremnom periodu sad, dosta dobro izgleda ekipa. Prednost Zvezde je sigurno Dejan Stanković, čovek je ceo život proveo u Italiji, zna kako se pobeđuje Milan i najbolje i najkompetentnije može da pokaže da može Milan da se pobedi. Ne sumnjam da će igrači dati sve od sebe da naprave povoljan rezultat. Daće Bog da se ponovi opet i neki Liverpul. Šteta je samo što stadion ne može da bude pun, ali i ovako sam optimista“, zaključio je Đokić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar