Foto:MI News & Sport / Alamy / Alamy / Profimedia

Aleksandar Mitrović pretplatio se u ovoj sezoni na pisanje istorije, i sa Srbijom i sa Fulamom.

U decembru 2021. Mitrović je postao prvi igrač u istoriji koji je dobio tri puta zaredom nagradu za najboljeg fudbalera meseca u Čempionšipu, a odavno je rekorder Srbije po broju golova za reprezentaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Mitrović je sa londonskim klubom pobedio 2:1 ekipu Piterboroa kao dvostruki strelac, prešao je magičnu „crtu“ od 31 pogotka i postao najbolji strelac u jednoj sezoni u istoriji Čempionšipa, pošto trenutno vodi na listi strelaca sa čak 33 pogotka uz sedam asistencija.

Fulam je pred povratkom u Premijer ligu posle 32 odigrana meča, a Mitrović je prevazišao rekord iz prošle sezone, koji je držao Ajvan Toni sa 31 golom. Sada Mitrović ima čak 75 golova u Čempionšipu na samo 116 nastupa, u ovoj sezoni ima prosek koji je veći od jednog gola po utakmici.

Mitrović ispred sebe ima još čak 14 kola i polako se bliži čak i 40. pogotku. S obzirom na to koliko je pomerio granicu ranije, pitanje je da li će njegov rekord ikada iko dostići u drugom najjačem engleskom takmičenju.

U Čempionšipu poznatom pod ovim imenom, niko nije bio blizu ovog rekorda. Poslednji igrač koji je postigao više od 40 golova u drugoj ligi Engleske bio je Gaj Vitingem iz Portsmuta, koji je 42 puta zatresao mrežu u sezoni 1992-1993, kada se takmičenje zvalo Prva divizija fudbalske lige. Apsolutni rekorder je Džordž Kamsel sa 59 golova u Midlzbrou, ali u davnašnjoj sezoni 1926-1927, kada se takmičenje zvalo Druga divizija fudbalske lige. Mitrović bi čak mogao da „zapuca“ na rekord Vitingema iz 1993. ako ovako nastavi.

„Imao sam dosta rekorda, ali ovo je lep osećaj. Oborio sam rekord i sa reprezentacijom Srbije, a sada i ovde. Osećam se dobro, osećam se sjajno u ovom timu – potvrdio je Mitrović posle rekorda da je skroman.
Sam rekord deluje zastrašujuće čak i za trenera Fulama“, nadovezao se Marko Silva.

„Najbolji tim na terenu zaslužuje tri boda, čestitke za naše igrače, a sada hajde da pričamo o Mitru. Čestitke za njega. Brojke govore same za sebe. Ne mogu ništa više da kažem, dao je 33 gola do završnice februara, a ima još 14 utakmica do kraja. To su fantastični, ali fantastični brojevi. Ono što mi se više sviđa od toga je to što on uvek traži više. On zna da ću od sutra tražiti sve više od njega. Pre svega smo srećni, jer to nije samo Mitrov broj, to je nešto više, to je nešto što odražava našu filozofiju kao kluba, kao štaba“, rekao je euforični Silva.

U decembru 2021, Mitrović je postao prvi igrač u istoriji koji je dobio tri puta zaredom nagradu za najboljeg fudbalera meseca u Čempionšipu u izboru Asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske, forma mu nije opala, naprotiv, zbog čega i Dragan Stojković Piksi može da „trlja ruke“.

Mitrović je odavno rekorder Srbije po broju golova za reprezentaciju, prestigao je Stjepana Bobeka sa samo 26 godina, svojim 39. pogotkom. U leđa mu gledaju još Dušan Bajević, Bora Kostić, Predrag Mijatović, Dragan Džajić, Dejan Savićević i mnogi drugi asovi, Mitrović sad ima 44 gola i pitanje je gde je granica. U septembru će proslaviti 28. rođendan, u novembru i decembru je Mundijal na kom može da podigne još više lestvicu.

BONUS VIDEO Gol Aleksandra Mitrovića za Fulam protiv Blekpula

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar