Foto: FSS

Reprezentacija Srbije uspela je da preživi dramu u Azerbejdžanu i da pobedom od 2:1 završi tešku seriju utakmica. I ovoga puta heroj reprezentacije bio je nestvarni Aleksandar Mitrović koji je sa dva fantastična gola, "dovukao" nekako Srbiju do pobede.

PROČITAJTE JOŠ

Ponovo je naša ekipa igrala u talasima. Smenjivali su se periodi dobre igre i kontrole utakmice, sa kiksevima u odbrani i nestvarnim greškama. Srbija je tako još jednom na krilima napadačkog dela predvođenog Mitrovićem uspela da poništi kikseve u našem šesnaestercu koji postaju prava noćna mora i veliko je pitanje da li će i budućnosti biti moguće efikasnim napadom sve pokriti.

Videli smo na ovoj utakmici još jednom plejmejkerske sposobnosti Dušana Tadića, koji je nastavio da deli lopte šakom i kapom, i da povećava svoj skor kada su asistencije u pitanju. Naš glavni kreativac je uprkos defanzivnom bedemu uspevao da pronađe način da potezima stvara višak, i dovodi saigrače u dobre situacije.

Ovoga puta veliku pomoć je imao u Sergeju Milinkoviću-Saviću koji se sjajno nadopunjavao sa Tadićem i potvrdio reči selektora da mogu zajedno na terenu. Sergej je na sredini dobio brdo duela, proigravao saigrače i na kraju sjajnom asistencijom za Mitrovića doprineo osvajanju velika tri boda.

Kada je odbrana u pitanju, ponovo se video problem sa pozicioniranjem, pogrešnim dodavanjima, greškama koje su mogle i skuplje da koštaju našu reprezentaciju da je Azerbejdžan kvalitetniji tim, a Piksija čekaju ozbiljne glavobolje da pronađe dobitnu kombinaciju.

Predrag Rajković – Nije Rajković imao previše posla na ovoj utakmici jer su se gosti iz Azerbejdžana mahom branili i dugim loptama pokušali da dođu u priliku za gol. Svega dva šuta u okvir gola od kojih je jedan bio sa bele tačke, pokazuje koliko srpski golman nije bio pod velikim pritiskom. Kod najstrože kazne je ostao na krivoj nozi, a u ostatku utakmice delovao je sigurno i autoritativno i svoj posao odradio korektno – 6.5

Strahinja Pavlović – Najslabiji meč srpskog defanzivca u ovom mini ciklusu. Bio je Pavlović na pravom rolerkosteru. Svaki dobar start i dobra intervencija, pratila je smušena reakcija. Previše je grešio u dodavanjima, nije briljirao kod postavljanja, a ni saigrači mu nisu baš mnogo pomagali stavljajući ga u nezgodne situacije lošim loptama. Doduše, Pavlović je i ovu utakmicu bio aktivan u izgradnji napada iz zadnje linije i pretio je iz skoka kod prekida, ali je u prethodne dve utakmice pokazao da može i bolje – 5.5.

Uroš Spajić – Srpski štoper je odigrao utakmicu koje se neće preterano sećeti. Jednom je Pavlovića doveo u problem, imao je još jednu grešku koja je mogla da bude opasna. U ostatku meča bio je korektan, ali je problem što protivnik baš i nije bio toliko često u napadu. Deluje da je Spajić igrao stegnuto i da mu je falilo više čvrstine u duelima. Definitivno se nije nametnuo kao sigurno rešenje u odbrani – 6.0

Stefan Mitrović – Definitivno najbolji defanzivac večeras. Dobio je skoro sve duele i na zemlji i u vazduhu, a uklizavanjem u prvom poluvremenu sprečio gol Azerbejdžana nakon kiksa Pavlovića na oko 40 metara od gola. Posle utakmice sa Irskom kada je napravio nekoliko grešaka, Mitrović je u naredne dve utakmice postao prvo ime srpske odbrane i definitivno opravdao poverenje koje mu je selektor dao – 7.0

Filip Kostić – Želeće krilni igrač što pre da zaboravi utakmicu u Bakuu koja samo zahvaljujući Mitroviću nije postala njegova noćna mora. Neopreznost kojom je u drugom poluvremenu omogućio domaćima da sa bele tačke dođu do izjednačenja i umalo do boda, ostaće srećom u zapećku nastavka golgeterske serije novog srpskog rekordera. Pored toga, Kostić nije uspeo da se nametne ni u ostatku utakmice, i poprilično se mučio sa bedemom Azera. Delovao je Kostić i pomalo umorno pa ga je Stojković izveo u drugom poluvremenu – 5.0

Nemanja Radonjić – Nije bilo magije iz meča sa Portugalcima, a ni previše prostora po bokovima za jednog od heroja sa prethodne utakmice. Uspevao je Radonjić povremeno da probije, ali bi u takvim situacijama gosti najčešće pravili faulove. Videlo se da Radonjiću ne prijaju ekipe koje se ovako brane i protiv kojih nije imao prostora da brzinom reši meč – 6.0.

Nemanja Gudelj – Nije Gudelj bio preterano primetan večeras. U većem delu utakmice je solidno odrađivao posao i pokretao napade, uz put dobivši većinu duela sa Azerima. Ipak jedna loša lopta za Pavlovića sredinom drugog poluvremena mogla je da bude kobna, da naš štoper nije napravio prekršaj ispred šesnaesterca – 6.5.

Nemanja Maksimović – Protivnik je bio takav da mladi Maksimović i nije imao previše prostora da pokaže svoje kvalitete. U utakmici u kojoj su se domaći isključivo branili, nije bilo previše posla za njega, a uloga u ofanzivnom delu je bila tek da bude „protočni bojler“ lopti  ka prednjoj trojci – 6.0.

Sergej Milinković-Savić – Fenomenalna utakmica srpskog veziste, jedna od njegovih najboljih u dresu nacionalnog tima. Tresao je u duelima domaće igrače i na zemlji i u vazduhu, slao sjajne i duge i kratke pasove i na kraju preuzeo dirigentsku palicu kada je Tadić izašao iz igre. To je rezultitalo sjajnom asistencijom iz nimalo lake pozicije ka Mitroviću koju je srpski napadač pretvorio u evrogol – 8.0

Dušan Tadić – Tadić je još jednom pokazao da je istinski lider ove ekipe. Od prvog minuta je bio agresivan i fokusiran, i razigravao ostatak ekipe. To mu je donelo novu asistenciju u prvom poluvremenu za najboljeg strelca našeg tima. Nastavio je plejmejker Srbije da pravi probleme odbrani rivala i posle tog gola, a u jednom trenutku je vikao na Mitrovića što mu nije dao loptu kada je bio u boljoj poziciji. Kasnije izašao iz igre kada ga je stigao umor. Prvo ime ove generacije – 7.5

Aleksandar Mitrović – Kad je teško – „Mitrogol“. Nastavio je nerealnu seriju srpski napadač i postigao i peti gol u tri utakmice kvalifikacija. I ovoga puta su ti golovi bili ključni za pobedu i osvajanje bitnih bodova u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo. Mitrovićev drugi gol kada je svojom slabijom, levom nogom iz kolena pogodio i još jednim evrogolom pokazao da je prvi napadač reprezentacije, nevezano za formu u klubu, pravo je malo remek-delo – 8.5

Marko Grujić – Ušao je visoki vezista sredinom drugog poluvremena, malo posle izjednačujućeg gola i uspeo da donese svežinu u vezni red. Dobio je nekoliko duela, odigrao i nekoliko dobrih pasova i solidno odradio svoj deo u defanzivi, sprečavajući da Azerbejdžan bude opasan iz kontre – 6.5.

Andrija Živković – Dobio je priliku umesto indisponiranog Kostića i odigrao pristojno protiv tvrde odbrane domaćina. Nekoliko puta je probio po levoj strani i uspeo da centrira, ali te lopte nisu donele velike prilike – 6.0

Luka Jović – Dobio je napadać Ajntrahta priliku u završnici meča, i iako se nije preterano naigrao, njegovo prisustvo je omogućilo da se fokus odbrane samo na Mitrovića prebaci jednim delom i na njega, što je ubrzo rezultiralo golom. Ipak, proveo je premalo na terenu da bi dobio ocenu.

Dušan Vlahović – Ušao je u poslednjih nekoliko minuta, imao tek nekoliko kontakata sa loptom i jedan dobijen duel. Premalo da bi strelac prvog gola u kvalifikacijama dobio ocenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare