KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda; Foto: Starsport

Imali su crveno-beli šansu da se nađu u Top 8 ove sezone, ali su sve prosuli tamo gde nisu smeli

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Asvel u gostima sa 76:60 u 32. kolu Evrolige, što je bio njihov treći vezani trijumf u elitnom takmičenju, ali svi vozovi za Top 8 su već prošli.

Zvezda protiv Asvela nije blistala, u prvom poluvremenu je gubila i mnogo se mučila, ali je u drugom delu zategla odbranu i dopustila rivalu samo 18 poena za 20 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli nisu bili dominantni u gotovo nijednom statističkom parametru, ali su na svim poljima bili tek toliko bolji da na kraju razlika bude 16 poena i da ne bude drame sa timom, koji je ove sezone najlošiji u Evroligi.

Odnos u skokovima bio je 38-32, Zvezda je bila bolja i u asistencija 17-12, a izgubila je i dve lopte manje (15-17). Tim Duška Ivanovića imao je bolje procente i za dva (51,3%) i za tri poena (38,5%), a izveo je samo šest slobodnih bacanja, što može biti pokazatelj i (ne)agresivnosti.

Duel u Francuskoj bio je poprilično težak za gledanje u nekim momentima, bilo je mnogo promašenih zicera i otvorenih šuteva, a falilo je ritma i intenziteta na terenu.

„Velika promena mentaliteta, sjajno smo odigrali odbranu u nastavku. Mi smo Crvena zvezda, kad odigramo agresivnu odbranu, sa pravim stavom, možemo da pobedimo bilo koga“, izjavio je trener Duško Ivanović i zaista nije pogrešio, a to se najbolje pokazalo na delu.

Luka Vildoza Foto: STARSPORT

Ognjen Dobrić je pogodio četiri od pet šutnutih trojki, imao je 18 poena na kraju, a dvocifreni su bili Fakundo Kampaco (11 poena, po šest skokova i asistencija), Luka Vildoza (10 poena, šest skokova, osam asistencija) i Bendžamin Bentil (10 poena), koji pokazuje zašto nosi crveno-beli dres ove sezone i konačno je opet u usponu forme.

Ipak, cena neočekivanih poraza crveno-belih plaćena je skupo, pa su tako u trci za Top 8 ostali Fenerbahče, Efes, Žalgiris i Baskonija. Teoretski, ni Partizan još uvek nije obezbedio plasman u osam najboljih, ali šanse da iz te zone ispadne su ravne najvećem čudu.

Žalgiris je savladao Valensiju sa 95:74, dok je Baskonija pobedila Fenerbahče sa 92:69, pa je tako Zvezdi još pred utakmicu sa Asvelom bilo jasno da su svi snovi o Top 8 ugašeni.

Neočekivani porazi Zvezdi bili su od Albe u Beogradu kada je rezultat na poluvremenu bio izuzetno povoljan (44:39), od Panatinaikosa i Bajerna u gostima, ali i od Žalgirisa u Kaunasu, kada su crveno-beli na nešto manje od pet minuta do kraja vodili sa 64:57.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se na sve to doda poraz od Barselone u Beogradu nakon produžetka i sudijske greške u poslednjim sekundama, od Armanija na domaćem terenu u neizvesnoj završnici, od Panatinaikosa u Pioniru pod vođstvom Vlade Jovanovića i mnogih drugih dobijemo jasnu sliku da je Zvezda sama kriva za ovo što joj se desilo, a da šansa za Top 8 uopšte nije bila mala ove sezone.

Crveno-beli su na skoru 15-17, ali su od tih 17 poraza, bar u 10 mogli da okrenu priču na svoju stranu. Ako se to nekome čini mnogo, neka proba da zamisli da je Zvezda dobila samo tri od tih 10 utakmica, pa bi u takvoj situaciji crveno-beli sada bili u borbi za peto mesto, a ne van plej-ofa.

Setićemo se i da je Kampaco imao zabranu igranja u Evorligi, pa je do sada odigrao svega sedam utakmica, što je takođe uticalo na sve ovo što se dešava sa Zvezdom.

Bilo je tu još problema počev od početka sezone, promene trenera i nekih promašenih pojačanja, ali mnogo toga je već rečeno o Zvezdi. Ipak, ne treba dodavati so na otvorene rane, već gledati ispred sebe, što pokušavaju Ivanović i njegovi momci, koji su ove sezone već uzeli jedan trofej.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Entuzijazam i euforija pred poslednje dve nedelje Evrolige sigurno nije veliki kod navijača Zvezde, ali je Pionir bio pun i protiv Baskonije i protiv Valensije, pa zašto ne bi bio i u poslednja dva kola protiv Fenerbahčea i Olimpijakosa.

Zvezda i dalje može da zakuva mnogo toga u borbi za vrh i Top 8, s obzirom da ni Fenerbahče ne blista, te je pao na šestu poziciju i doveo svoj plasman dalje u pitanje.

Fenerbahče (18-14) u sledećem kolu igra protiv Efesa, koji i dalje vreba šansu da napravi čudo sa skorom 16-16. Ekipa Dimitrisa Itudisa mogla bi baš protiv Zvezde u poslednjem kolu da odlučuje o svojoj sudbini, a crveno-beli sigurno neće tek tako prodati svoju kožu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Olimpijakos je trenutno prvi na tabeli sa pobedom više od Reala i Barselone, ali bi sa potencijalnim porazom od Zvezde i sebi zakomplikovao situaciju. Grčki šampion ima bolji međusobni skor od oba španska kluba, ali bi Zvezda pobedom svakako dramatizovala borbu za sam vrh.

Zvezdi treba stabilnost i samopouzdanje, ali i uigravanje pred najvažnije borbe u ABA ligi. Za to je potrebno da se vrati i Nemanja Nedović, te da sa Kampacom i Vildozom „povuče“ Zvezdu ka još nekom peharu ove sezone.

Uvertira za ABA plej-of biće upravo mečevi sa Olimpijakosom i Fenerbahčeom (u šali bi se reklo malo jači treninzi), gde Zvezda može još bar dva puta da pokaže zašto igra u Evroligi.

BONUS VIDEO Izjava Vildoze posle Valensije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar