Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Parni valjak" samleo Real u grotlu "Beogradske arene".

Vulkanska erupcija je uveliko krenula i ne planira da se zaustavi. Zatrokirala je crno-bela mašinerija na trenutak protiv Barselone izmorena i emotivno ispražnjena i tako propustila priliku da kompletirala ultimativni triling skalpova za sedam dana u Evroligi, ali je ceh za gozbu Nikole Mirotića i drugara morao da plati Real Madrid.

U najbučnijoj izvedbi i novoj rekordnoj poseti navijača u Evroligi ove sezone koja je u pojedinim momentima izgledala kao zastrašujući zemljotres, Partizan je nastavio da podiže lestvicu svojih igara koja raste poslednja dva meseca.

Najbolja centarska linija u Evropi predvođenja čudovišnim Valterom Tavaresom i moćna spoljna linija bila je dekor u još jednoj pokaznoj vežbi košarkaške magije Željka Obradovića, koji je sastavio mašineriju koja može da nadigra bilo koga u Evropi.

Pričao je najtrofejniji evropski trener svih vremena koliko će ekipi značiti samo jedan dan više za pripremu u odnosu na ono što su imali protiv Barselone i na najplastičniji način pokazao kako ovaj Partizan može da izgleda kada sprovede njegove zamisli u delo.

Iako je matematika surova i kaže da je Partizanu za plej-of ipak potreban još jedan mali korak koji se ogleda u jednoj pobedi u poslednja dva meča ili jednom porazu Baskonije ili Žalgirisa u njihovim preostalim duelima, jasno je da treba da se dogodi čudo da crno-beli ne završe u plej-ofu.

A tu dolazimo do glavne stvari. Ako je Obradoviću bilo potrebno dva dana da maestralno spremi tim za jednu od najboljih ekipa u Evropi, kako će tek izgledati kada bude imao neuporedivo više vremena da se spremi za plej-of seriju koja nudi i priliku za popravni u slučaju poraza u jednom meču.

Govorimo o teritoriji u kojoj trofejni trener pliva najbolje od svih u istoriji evropske košarke i koju je toliko puta uspešno pregazio, a sada će imati i još jednu prednost koju ranije nije imao. Ovaj Partizan neće imati nikakav imperativ da u seriji sa nekom od evropskih aždaja dođe do trijumfa, i baš to u kombinaciji sa mnogo vremena da se sve do detalja skautira daje veliku šansu za ispisvanje istorije.

Ali, do toga ima još mnogo vremena, a Partizan je sebi utabao stazu najboljom partijom sezone u kojoj je u gotovo svakom elementu nadigrao veliki Real. Podatak da je ovo do sada najubedljiviji poraz kraljevskog kluba u svim takmičenjima od početka sezone najbolje govori o Partizanovoj igri, a činjenica je da je pobeda mogla da bude i ubedljivija to još više naglašava.

No, krenimo redom.

Foto: Starsport

Razbijena najbolja centarska linija u Evropi

Valter Tavares je već godinama svojevrsno mitsko biće. Neverovatnih fizikalija pored kojih i one Lesorove izgledaju prosečno, sa neverovatnom sposobnošću da zaključa reket i zaustavi protivničke centre i natera bekove da beže od prodora kao đavo od krsta, postao je hodajući mismeč i nerešiva enigma. Napadački racionalan i ubitačan na obruču sposoban da kazni udvajanja pravovremenim asistencijama bio je stub Realovog sistema.

Obradović ne samo da se nije uplašio njegove siline, već je odlučio da ga od starta napadne svim oružjima. Startovanje sa Smailagićem koji je u stanju da ga napadne po širini i natera da mnogo više napušta reket, bio je prvi kec iz rukava kojim je započeo ovaj meč. Odlično je Smailagić iskoristio poverenje i naterao Tavaresa da se kreće i troši što je rezultiralo sa dva brza faula i ranijim izlaskom iz igre, a potez pri rezultatu 11:9 za Real kada je strpljivo pivotirao i na kraju trojicu igrača uključujuči i Tavaresa „poslao po burek“ za lagane poene bili su prvi trenuci za erupciju na tribinama.

Problem sa faulovima je poremetio igru Reala i njihovu dubinu što je omogućilo kasnije Lesoru da protiv Kornela i Poarijea dominira pre svega u skoku i tako u startu neprijatnu situaciju protiv Tavresa pretvori u svoju dominaciju koja se završila MVP partijom i indeksom od 29. Čak i kada se Tavares vratio, više nije mogao da bude toliko agresivan na najboljem Partizanovom igraču ove sezone, što je snažni Francuz iskoristio da ga u nekoliko navrata moćno napadne za poene na obruču.

Koliko je centar Reala bio frustriran, najbolje pokazuje situacija kada je napravio peti faul u napadu, pa zatim i u naletu besa zaradio tehničku grešku.

Kombinovanih 27 poena Lesora i Smailagića uz osam skokova Francuza, naspram 16 trojca Tavares, Poarije i Kornel najbolji su pokazatelj strašne dominacije u reketu.

Foto: Starsport

Rafalna paljba bez trojkaškog ludila

Pomalo neverovatno zvuči podataka da je Partizan ubacio 104 poena uz samo sedam pogođenih trojki iz svega 13 pokušaja, ali je Obradovićev plan bio savršeno sproveden. Dominacija u reketu je bila poligon da se i sa spoljnih pozicija napadne obruč, jer su centri rivala bili pod velikim pritiskom, a sjajne kretnje i konstantni blokovi otvarali su inicijalni polazak u napad.

Međutim, ono što je Partizan radio savšreno bila je selekcija šuta. Real Madrid je svoju domincaiju izgradio kombinacijom agresivne odbrane linije za tri poena i zaštite reketa, pa je slavni Žoc odlučio da ih napadne sa, u modernoj košarci, nepopularne poludistance. Kevin Panter je majstor ove igre i protiv Reala je to još jednom potvrdio, ali je imao veliku pomoć u sjajnom Janisu Papapetruu koji je napadao odlično iskreirane mismečeve i hranio se igrom leđima i šutevima nakon dobrih pasova i pozicioniranja na niskom postu.

Foto: Starsport

Veliki posao je napravio i Džejms Naneli koji je maksimalno inteligentno korsitio agresivnu odbranu spoljne linije i kažnjavao je prodorima koje je završao elegantnim flouterima.

Iako se očekivalo da Madriđane prodorima napadne Dante Egzum, ovakve promene rezultirale su time da je Australijanac dobio priliku da šutira omiljene trojke sa 45 stepeni. Iako ni blizu tako efikasan, Aleksa Avramović je stalnim napadanjem u prodoru jednostavno doprineo da se Real potpuno pogubi i da mu se plan igre potpuno sruši.

Partizan je tako meč završio sa sjajnih 56 odsto za dva poena i 29 pogođenih šuteva, dok je trojke šutirao iz idelanih pozcija zbog čega je završio meč sa 53 odsto i pogođenih sedam trojki iz 13 pokušaja.

Na sve to se nadovezala i pametna igra u odbrani. Svestan je bio Obradović da njegov tim ne može potpuno da zaustavi Real, pa se odlučio da igra agresivno na oslabljenu bekovsku liniju i zacemenitra obruč. To je dovelo do odlične napadačke igre Marija Hezonje, Džanana Muse i Gabrijela Deka, ali je zato organizacija u rukama Adama Hange i Serhija Rodrigeza bila ugušena, a centarska linija oterana iz reketa i uvedena u problem sa faulovima.

Partizan je tako posle Olimpijakosa u samo sedam dana odigrao još jedan savršen meč i sada samo ostaje da se potvrdi plasman u doigravanje i podele karte za plej-of.

A onda je sve moguće.

BONUS VIDEO Lesor vodio navijanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar