Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

KK Crvena zvezda ni ove sezone neće napraviti iskorak u Evroligi, iako su to mnogi očekivali, a i sami igrači i članovi kluba najavljivali su velike uspehe i pohod na sve trofeje ove godine.

Mnogo pre kraja regularnog dela Evrolige postalo je jasno da će Zvezdi izmaći plej-in i plej-of, a nakon 29 utakmica ima skor 10-19 i nalazi se na razočaravajućem 16. mestu, samo ispred Albe i Asvela.

Tokom cele sezone crveno-beli nisu izgledali ubedljivo u Evroligi, stalno ih je nešto u igri mučilo, a upisani su i porazi koje ne smeju da se dešavaju ekipama koje ciljaju na vrh. Setimo se samo mečeva sa Albom, Asvelom, Žalgirisom, Bajernom, a poslednji u nizu poraza upisan je protiv Makabija sa 80:84.

PROČITAJTE JOŠ

U toj utakmici Zvezda je ispustila prednost od 18 poena, ali ono što mnogo više brine jeste povreda Jaga dos Santosa, do ovog meča jedinog zdravog plejmejkera u timu.

Upravo su povrede nešto što je Zvezdu umnogome omelo da ove sezone napravi evropski iskorak. U njima ne treba tražiti izgovore, ali jasno je da Janis Sferopulos gotovo ni na jednoj utakmici nije imao ceo sastav na raspolaganju.

Jago je u sudaru sa Bonzijem Kolsonom doživeo povredu po tipu impresivne frakture prednjeg zida frontalnog sinusa, pretrpeo je i potres mozga, a sada sledi odluka o tome da li će se operisati ili ne.

Samo zbog potresa mozga bi Jago svakako morao da pauzira neko vreme, a ukoliko se odluči na zahvat, oporavak bi mogao da traje 10-15 dana. To u prevodu znači da bi Brazilac van terena mogao da bude oko tri nedelje, što je u ovom trenutku veliki problem za Zvezdu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Van terena su već neko vreme i Miloš Teodosić i Nikola Topić. Iskusni plejmejker je u Kupu Radivoja Koraća jedva igrao, ali je ipak postao MVP finala, pa je nakon toga otišao na pauzu. Trenutno trenira u posebnom režimu, ali još uvek nije poznato kada će se vratiti na teren i u kakvom će ritmu moći da igra. Zvezda bez Teodosića nijednom nije pobedila ove sezone u Evroligi.

Jasno je da će u Zvezdi uraditi sve kako bi Teodosić bio maksimalno spreman za plej-of u ABA ligi, ali ni tim baš ne može da igra bez plejmejkera u narednom periodu.

Kada je reč o Topiću, on je u Zvezdi odigrao samo tri meča, a na sva tri tim je slavio. Bilo je to protiv Igokee, Fenerbahčea i Partizana, a upravo su te utakmice jedine do sada gde je Sferopulos mogao da računa na sve igrače (dok još Trej Tompkins nije potpisao).

Topić trenira već nekoliko nedelja, ali individualno i sa njim su oprezni u Zvezdi, pa je veliko pitanje i kada ćemo ga videti na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Povređen je i Trej Tompkins, koji je pre više od mesec dana potpisao za Zvezdu, ali još uvek nije odigrao ni sekund. Nećemo prerano donositi zaključke, ali videćemo da li će do kraja sezone Tompkins uopšte biti bilo kakav faktor u dresu Zvezde.

Poslednji meč u Evroligi propustili su i Branko Lazić i Nemanja Nedović, ali njihovo zdravstveno stanje je pod kontrolom, te će uskoro nastaviti da igraju.

Kada se sve do sada sabere i oduzme, trenutni košarkaši Zvezde propustili su ukupno 91 utakmicu ove sezone! Na toj listi prvi je Nikola Topić (21 propuštena utakmica), a redom slede Adam Hanga (14), Branko Lazić (14), Miloš Teodosić (13), Nemanja Nedović (8), Dalibor Ilić (7), Trej Tompkins (7), Luka Mitrović (5) i Dejan Davidovac (2).

Foto: STARSPORT

Nažalost, broj propuštenih utakmica neće ostati 91, on će samo porasti. Jago će se pridružiti povređenima, a Rokas Giedraitis će ostati jedini igrač koji je svaku utakmicu ove sezone bio u sastavu.

Setićemo se i da su Šabaz Nejpir i Marko Simonović takođe odsustvovali zbog povreda i bolesti dok su nosili crveno-beli dres ove sezone, te da je Džoel Bolomboj sa povredom prsta igrao na nekim utakmicama i pokazao kakav je borac.

Zvezda u Evroligi ove sezone jeste odigrala ispod svih očekivanja, ali sada fokus mora biti na ABA ligi i plej-ofu. U kakvom će sastavu Zvezda biti za te najvažnije borbe u sezoni, ostaje da se vidi, ali trenutna situacija nije baš najbolja…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar