Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana u petak od 19 sati u hali "Aleksandar Nikolić" igraju evroligaški derbi u okviru 21. kola elitnog tamičenja.

Oba beogradska predstavnika imaju šanse da se plasiraju u Top 8 fazu Evrolige, ali će za to morati ozbiljno da se pomuče do kraja sezone, a ovaj derbi može da pruži odgovore na mnoga pitanja.

Zvezda je kao uvertiru imala okršaj sa Cedevitom Olimpijom u kojem je slavila sa 100:95 u veoma uzbudljivom meču, gde su uglavnom „pljuštale“ trojke. Partizan je kao pripremu imao nimalo prijatnu ekipu Studentskog centra, koja je na kraju pala u „Morači“ rezultatom 100:81.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čini mi se da je Zvezda u malom padu. Biće mnogo dobra utakmica, pa ko je bolji neka pobedi. U derbiju se nikad ne zna, dešavalo se i da je neka ekipa slabija, pa dobije utakmicu. Sad su obe ekipe jake, Zvezda ima kvalitetniju odbranu. Imaju te neke pojedince koji mogu da igraju individualnu odbranu mnogo bolje. Ne može da se prognozira ništa“, rekao je Miroslav Muta Nikolić za Nova.rs.

Veliko je pitanje da li će ovoga puta presuditi napad ili odbrana. Poznato je da trener crveno-belih Duško Ivanović mnogo nade polaže na defanzivne segmente i detalje, dok je kod Željka Obradovića u prvom planu ofanzivni deo i šutersko raspoloženje.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

„Zvezda je kompletnija u odbrani, a Partizan igra sa nešto više oscilacija. Crno-beli imaju nešto više talenta u napadu“, dodao je Nikolić.

Bivši strateg Partizana, a sada Lijetkabelisa, Nenad Čanak, smatra da ovaj derbi neće biti presudan u evroligaškoj sezoni, ali je i sam imao priliku da iskusi te emocije i energiju u Srbiji.

„Svaki derbi nosi određenu težinu i naboj. Ne mislim da će biti krucijalan, u smislu da će odrediti tok sezone za oba tima i mislim da ih očekuju i bitnije utakmice od derbija. Derbi svakako ima veliku važnost, pogotovo sada kada oba tima imaju šansu za ulazak u Top 8“, istakao je Čanak.

čanak
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Evroliga je veoma neizvesna ove sezone, Zvezda je imala veliku seriju od dolaska Ivanovića na klupu i šest vezanih trijumfa, pa je skočila na tabeli i sada je na skoru 10-10. Pobedu manje ima Partizan, koji je umeo da veže i dobre rezultate, ali i poraze.

„Ko veže dve ili tri pobede odmah drastično skače na tabeli, dok onaj koji gubi u serijama pada i ulazi u problem“, tvrdi Vlada Vukoičić, nekadašanji stručnjak crveno-belih.

NE PROPUSTITE:

Na prvom ovosezonskom evropskom derbiju u Evropu je poslata lepa slika iz Beograda, pošto nije bilo skandala i nereda ni na terenu, ni sa navijačima. Sada se svi ljubitelji košarke nadaju istom scenariju, iako će to biti izazovno za organizatore, s obzirom da se igra u Pioniru.

Ukoliko se opet u Evropu pošalje lepa sportska i košarkaška slika, Zvezda i Partizan imaju šanse da na duže staze postanu članovi Evrolige. Na taj status, prema rečima Vukoičića, uticaće i finansije.

Vlada Vukoičić
Vlada Vukoičić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nemam tačne podatke, ali mislim da su budžeti i Zvezde i Partizana najveći u odnosu na prethodne godine. Sigurno da im takvi budžeti omogućavaju da prave dobre timove i stručni štab, tako da takve investicije i ulaganja omogućavaju da budete konkurentni. Ukoliko se to zadrži, onda je to dobra podloga i jedna vrsta garancije da se nastavi sa dobrim trendom na nivou Evrolige. Što je budžet manji, imate slabije igrače, to je onda teže ostati na vrhunskom nivou. Ove sezone se to najbolje pokazalo. Nije količina novca nikad garancija, ali je ona baza da uđete u trku sa najboljima“, zaključio je Vukoičić.

Dušan Macura, nekadašnji centar Zvezde i mlade reprezentacije Jugoslavije, kaže da je naredni derbi nešto važniji za Partizan, koji ima i nešto teži raspored do kraja sezone.

„Ovaj derbi je kao scenario za film. Zvezda je mobilisana maksimalno da odbrani domaći teren, a Partizan zna da mu je taj derbi prekretnica. Biće rat, nadam se u okviru sporta, s tim da će Zvezda u nastavku sezone imati neka gostovanja gde bi ekipe iz donjeg doma trebalo da budu opuštenije. Zvezda sa pobedom u derbiju može na gostovanjima u Italiji (Virtusu i Olimpiji, prim.aut) da upiše i jednu pobedu, a Fakundo Kampaco je tu iza ugla. Partizan ako izgubi ide na 9-12 i imaće lošiji međusobni skor. Partizan do kraja sezone ima i teška gostovanja Bajernu i Efesu, što im ne ide na ruku“, podvukao je Macura.

Poslednji put kada je Partizan savladao Zvezdu kao gost bilo je davne 2016. godine u finalu KLS. Stoga, crveno-beli slove za blagog favorita, a nema sumnje da će Pionir biti pun do poslednjeg mesta.

U prva dva derbija ove sezone Zvezda je odnosila pobede, a treća uzastopna nad večitim rivalom mogla bi da bude prekretnica za oba tima, ali u različitim smerovima. Nema sumnje da će Obradović iskustvom i znanjem pokušati to da spreči i „okrene vodenicu“ na crno-belu stranu.

EVROLIGA, 21. KOLO

Četvrtak:

Real – Barselona 19.00

Alba – Valensija 20.00

Asvel – Fenerbahče 21.00

Monako – Armani 21.00

PAO – Žalgiris 21.00

Petak:

Crvena zvezda – Partizan 19.00

Baskonija – Efes 20.30

Olimpijakos – Makabi 20.30

Bajern – Virtus 20.45

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze i koš kojim je Zvezda načela Olimpijakos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar