Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Crvena zvezda i Partizan iza sebe imaju ne baš tako uspešnu nedelju u Evroligi, pošto su oba tima doživela poraze na teškim gostovanjima, ali nadamo se, izvukli i lekcije.

Borba u Evroligi sve je neizvesnija, na vrhu su četiri potpuno izjednačena tima, dok se u priči za Top 8 fazu pominje čak još 10 timova. Mesta u plej-ofu za sve nema, a Zvezda i Partizan propustili su priliku da direktne rivale udalje od konačnog cilja, a sami sebe približe vrhunskom rezultatu. Od Zvezde je bio bolji Žalgiris u Kaunasu sa 71:66, dok je Partizan poklekao na gostovanju Valensiji sa 89:81.

PROČITAJTE JOŠ

Crveno-beli su imali veliku priliku da po drugi put u sezonu „tuku“ Žalgiris, ali su umesto toga odigrali očajnu završnicu i u poslednja četiri minuta „prosuli svo skupljeno mleko“. Litvanski tim ne samo da je pobedio, nego je to učinio sa većom razlikom od one s kojom je izgubio u Beogradu, tako da je sada na dva trijumfa ispred Zvezde uz bolji međusobni skor.

Izabranici Duška Ivanovića imali su sedam poena prednosti pred poslednja četiri minuta utakmice, ali je onda usledila serija domaćina 13:0, pa su sve nade beogardske ekipe pale u vodu.

Odavno Zvezda nije izgledala bezidejno u napadu kao u završnim minutima protiv Žalgirisa, ali se pristalice crvreno-belih nadaju da je to samo trenutni problem i da će već naredne nedelje u derbiju sa Partizanom sve biti znatno bolje i tečnije.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Neobjašnjivo je da jedna Zvezda sa toliko iskustva to dozvoli sebi protiv Žalgirisa koji svi guraju zbog Fajnal fora. Verujem da je Ivanović sve dobro koncipirao, ali šta je bilo u glavama igrača to ne znam. Velika šteta, vratiš se, okreneš, da si dao još jedan lagan poen gotovo je. Ne možeš ništa da im kažeš, jer su dobili Olimpijakos i niko ne garantuje da sad neće dobiti još tri zaredom“, kaže Dušan Macura, bivši košarkaš Zvezde i mlade reprezentacije Jugoslavije.

Ni Partizan nije zablistao, a gostovanja su se još jednom pokazala kao pogubna za ekipu Željka Obradovića. Opet je zakazala odbrana, previše se dopustilo Bojanu Dubljeviću i Džejmsu Vebu, a u napadu je izgubljeno 15 lopti, što je mnogo da bi se dobila zahuktala Valensija, koja je u seriji od tri pobede.

Nudila se Valensija Partizanu nekoliko puta, crno-beli su „disali za vratom“, ali nisu uspeli da preokrenu. Ima Partizan za čim da žali, kao što je to bio slučaj i nakon poraza od Makabija, ali kao glavni problemi sada su se istakli agresivnost i (ne)angažovanje, pre svega u defanzivnim zadacima.

Jasno je da će sada crno-beli morati negde da „nadoknade“ ova dva poraza protiv direktnih konkurenata za Top 8. Takođe, moraće Obradović bolje da pripremi svoje izabranike za gostovanja, pošto u Areni do sada nije bilo velikih problema i bolnih poraza (skor 7-3 na domaćem parketu).

„Partizan je imao mnogo povređenih igrača, naročito u prvom delu sezone gde nisu imali priliku da računaju na kompletan sastav. I dan-danas imaju povređene igrače, od Avramovića i Smailagića do sada Koprivice. Oba tima imaju kadrovske probleme i tu vrstu nesreće da nikako ne mogu da se kompletiraju“, ističe Vlada Vukoičić, iskusni trener.

Zvezda trenutno ima skor 10-10, dok je Partizan na 9-11, a teško je reći koja ekipa ima povoljniji raspored do kraja sezone. Crveno-beli imaju prednost domaćeg terena u derbiju, a početkom marta se priključuje i Fakundo Kampaco, pa sa možda nešto više nade ulaze u poslednjih 14 kola elitnog takmičenja.

„Zvezda je i ovako dobra ekpa, a sa Kampacom treba i da uđe u Top 8 i da ode na Fajnal for“, tvrdi smelo Miroslav Muta Nikolić.

miroslav muta nikolić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prema trenutnoj rečunici, za plasman u plej-of biće potrebno minimum 18, a moguće i 20 trijumfa, pa će oba srpska predstavnika morati da dodaju gas u nastavku ako žele da se nađu u probranom društvu. A kada se dođe do plej-ofa, onda je sve moguće.

„Zvezda je imala jedan slabiji start od očekivanog, došlo je do promena kadrovskih i na mestu trenera i u rosteru i onda su stvari krenule drugačijim tokom. Dolazak Kampaca je sigurno trebalo da bude veliko pojačanje, međutim desila se kazna Evrolige i mislim da je to veliki problem. Zvezda u jednom kolu u Evroligi igra sa jednim timom, a onda u ABA ligi ima drugi tim. To je mogućnost da se odmore neki igrači na beku, ali ima Kampaca, koji treba da bude noseći igrač tima na nivou Evrolige. Vrlo je nezahvalna pozicija i za igrača i za trenera i za tim. On propušta veliki broj utakmica, a da li je on mogao nešto da preokrene od poraza do sada ostaće samo pitanje. Zvezdina snaga je u Kampacu i moćnoj bekovskoj liniji“, završava Vukoičić.

Po svemu do sada prikazanom, jasno da oba srpska predstavnika imaju veoma konkurentne timove i kvalitetne pojedince. Međutim, sva je prilika da će u Evroligi ove sezone odlučivati nijanse, pa je na „večitima“ da do kraja regularnog dela samo podižu formu i budu na vrhuncu kada se sve i definitivno bude lomilo.

BONUS VIDEO Košmarni period za Zvezdu i dve lude trojke Ulanovasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar