Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Veliko rivalstvo od kog i Evroliga i "večiti" mogu imati koristi u budućnosti

Crvena zvezda i Partizan nakon osam sezona ponovo su zaigrali zajedno u Evroligi i za sada igraju možda i iznad očekivanja.

Klubovi iz Rusije su do daljnjeg suspendovani iz takmičenja, pa je Partizan dobio specijalnu pozivnicu ove sezone, dok je Zvezda kao prvak ABA lige obezbedila učešće.

Već se uveliko priča o formatu Evrolige za narednu sezonu, ali još uvek je mnogo znakova pitanja oko toga. Nije još uvek poznato ni da li će se i kada ruski klubovi vratiti, priča se i o proširenju takmičenja, a Zvezda i Partizan i dalje nemaju garantovana mesta u eliti.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, beogradski „večiti“ su u dosadašnjem delu sezone pokazali da su sa razlogom u Evroligi i da tu zaslužuju da ostanu i u narednim sezonama.

Do kraja regularnog dela ostalo je još 10 utakmica, a Zvezda i Partizan su u priči za plasman u Top 8 fazu. Crno-beli trenutno malo bolje stoje po tom pitanju, jer su na šestoj poziciji sa skorom 13-11.

Partizan važi za jedan od napadački najpotentnijih timova u Evropi i to se više puta pokazalo na terenu, dok Matijas Lesor dominira pod obručem i trenutno je u užoj konkurenciji za MVP nagradu.

Zvezda je očajno otvorila sezonu u Evroligi (1-6), ali se dolaskom Duška Ivanovića klima drastično promenila i crveno-beli su ušli u seriju, koja im je omogućila da sada budu na skoru 11-13 i u aktivnoj borbi za plasman dalje.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Pored toga što su „večiti“ u priči za Top 8, u snovima navijača nije daleko ni Fajnal for, a oba kluba iz Srbije pokazala su da mogu da budu rak rane i za najveće timove u Evropi. Tako su pred Partizanom „stradali“ Fenerbahče i Efes, dok je Zvezda „rušila“ Olimpijakos u gostima i dva puta Makabi.

Jednostavno, oseća se prisustvo „večitih“ u Evroligi i niko nema unapred upisanu pobedu protiv njih, kao što je to možda bio slučaj prethodnih sezona. Mada, Zvezda je i prošlih sezona umela da sruši najveće, ali je po pravilu kiksala tamo gde nije smela, pa je ranije ispadala iz priče za Top 8.

Pogotovo opasan je Partizan na domaćem terenu, dok Zvezda sa Ivanovićem na klupi ima čvrstinu i podjednako dobro može da odigra i u Beogradu i na strani, što nije bi slučaj prethodnih godina.

U Evropi ima mnogo velikih rivalstava, a nakon što smo u Evroligi do sada imali turska, španska i grčka, sada imamo i srpsko. U dva evropska derbija ove godine košarka je bila u prvom planu, u Evropu je poslata lepa sportska slika, a neizvesnosti uopšte nije manjkalo.

Prvi derbi pripao je Zvezdi trojkom Nemanje Nedovića u punoj Areni (77:74), dok je u drugom pobedu odneo Partizan sa jednim poenom razlike (79:78), u meču u kojem je sve stalo u poslednji minut.

Rivalstvo dva najveća srpska kluba zainteresovalo je celu Evropu, stranci su dolazili u Beograd, a čak je snimljen i film o „večitima“.

Evroliga bez Zvezde i/ili Partizana bi izgubila jedno od najvećih rivalstava u istoriji košarke, što svakako nije dobro ni za jednu od strana.

Posebni su naši klubovi i po vernim navijačima, kojima praktično niko u Evropi nije ravan. Partizan je najposećeniji klub u takmičenju, a beogradska Arena puni se do poslednjeg mesta gotovo svake nedelje. Zvezda nema baš takve kapacitete u Pioniru, ali je prema procentu posećenosti u samom vrhu Evrolige i malo ispred večitog rivala.

Ima još klubova u Evropi koji imaju „paklene“ navijače, poput Makabija i Žalgirisa, ali gotovo niko nema tako verne da putuju na sva gostovanja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Poslednji primer toga videli smo u Bajernu, kada je „grobara“ u dvorani „Audi Dome“ bilo bar približno isto ili možda čak i više od pristalica minhenskog kluba. Nije to bilo ni prvo ni poslednje gostovanje na kom su „grobari“ bodrili voljeni tim, pa se tako treba setiti i putovanja na noge Barseloni, Realu, Žalgirisu…

Kada je reč o Zvezdi, i nju stalno prate navijači, pa su tako „delije“ bile aktivne na duplom kolu u Italiji, u Pireju protiv Olimpijakosa, ali i protiv Makabija u Tel Avivu…

Treba izdvojiti i dolazak Željka Obradovića i Duška Ivanovića na klupe Paritzana, odnosno Zvezde. Njihov ugled mnogo pomaže „večitima“, a znanje iskusnih stručnjaka pokazuje se na terenu i kroz rezultate. Samo njihovo prisustvo predstavlja strah i trepet za mnoge timove, a tokom karijera zavredili su poštovanje celog košarkaškog sveta i nisu tu da bi bili ispod nivoa Evrolige.

U ovoj priči ne mogu da se ne pomenu i imena i pojačanja oba kluba za ovu sezonu. Budžeti jesu pojačani u odnosu na prethodne godine, ali su dovedeni igrači sa velikim evroligaškim, ali i NBA iskustvom.

NE PROPUSTITE:

Tako sada Zvezda ima jednu od najboljih bekovskih linija u Evropi sa Vildozom, Nedovićem i Kampacom, dok Partizan u svom rosteru ima čak četiri igrača koja su igrala Fajnal for Evrolige (Egzum, Papapetru, Naneli, Panter), te još dva sa ozbiljnim isksutvom u najjačem takmičenju (Anđušić i Ledej).

Pored toga, Zvezda i Partizan daju prostor i mladim igračima, a crveno-beli su poznati i po tome što najviše koriste domaći materijal i to značajno pomaže i razvoju košarke u Srbiji.

Osim toga što dolaze, veliki igrači koji odlaze iz „večitih“ često umeju da skoče i po više stepenika u karijeri. Tako je Lorenco Braun sada vođa Makabija, Najdžel Vilijams-Gos plejmejker Real Madrida, Džordan Lojd dominantan u Monaku, a već se spekuliše o tome gde bi Ledej i Lesor mogli da nastave karijeru…

Srpski klubovi pokazali su na terenu koliko su ozbiljni, ali je za Evroligu važno i da su dva Fajnal fora organizovana u Beogradu i to veoma uspešno u proteklih nekoliko godina, što takođe može biti karta za „večite“ u budućnosti.

Za kraj ovog teksta samo zamislite da Zvezda ili Partizan sledeće sezone igraju u Evrokupu. Teško, znam. Pametnom dosta.

BONUS VIDEO Makabi – Crvena zvezda i tehnička za klupu crveno belih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar