Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Protiv Partizana u Areni niko ne može da bude favorit

Košarkaši Partizana odigrali su jednu od najboljih utakmica ove sezone, te je u beogradskoj Areni pred 20.003 navijača pao prvoplasirani tim na tabeli Evrolige – Olimpijakos, rezultatom 90:75.

Odigrali su crno-beli tokom svih 40 minuta na veoma visokom nivou, gosti su imali minimalnu prednost samo u prvoj deonici, dok im je u trećoj odbijen jedini ozbiljan nalet.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je kontrolisao dešavanja na terenu u potpunosti, ritam igre su postavljali domaći košarkaši, pa su i fizička i taktička prednost bili na njihovoj strani.

Ključna razlika napravljena je u prvom poluvremenu, kada je Partizan pobegao na plus 14 na pauzi, treća četvrtina je bila prelomna u čuvanju prednost, a onda je u četvrtoj završen posao, onako kako dolikuje najboljim ekipama u Evropi.

Pet igrača crno-belih imalo je dvocifren učinak, najbolji je bio Džejms Naneli sa 19 poena, sledio ga je Kevin Panter sa 17, a onda su se ređali Dante Egzum (15), Matijas Lesor (12) i Janis Papapetru (10).

Setimo se priče sa početka sezone, kada je delovalo da Partizanu nedostaje jedan organizator igre, koji bi mogao da igra pametnije u napadu kada se lomi utakmica. Sada je situacija po tom pitanju totalno drugačija. Dante Egzum je još jednom pokazao koliko je napredovao ove sezone, držao je niti igre u svojim rukama i diktirao tempo. U nekoliko navrata nije hteo da žuri u napadu, iako je imao neka otvorena rešenja, umesto toga strpljivo je čekao još bolja, te ih uz pomoć sa igrača pronalazio bez previše muke, što govori i ukupan bro poena – 90.

Kod organizacije treba spoemnuti i Jama Madara, koji sada već tradicionalno odlično igra na domaćem terenu (četiri poena, tri asistencije za 15 minuta), ali i Aleksu Avramovića, koji je bio jedan od najagresivnijih igrača na lopti i bez njegove odbrane na bekovima Olimpijakosa možda bi sve bilo drugačije. Zanimljivo je da Obradović nije hteo da izvadi Avramovića iz igre ni kada je dobio četvrti faul, što se isplatilo.

Naneli je već u prvom poluvremenu najavio da je ovo jedna od njegovih utakmica, a Panterova četiri trojke dolazile su u pravim momentima i raspaljivale dvoranu.

Jedan od razloga Partizanovih uspeha u poslednje vreme jeste činjenica da najčešće postoji igrač koji će prodrmati tim kada upadne u krizu. Protiv Efesa su to bili Avramović i Panter, protiv Virtusa Smailagić i Egzum, sada ponovo Egzum, ali i raspoloženi Naneli – stalno neko drugi može da iskoči, a nikada ne znate unapred kome će biti dan.

Treba pomenuti i čvrstu igru pod košem, gde je Obradović u startnu petorku odlučio da stavi Smailagića, iako se moglo naslutiti da nema kapacitet da se nosi sa Mustafa Falom pod košem. Otvorio je centar Olimpijakosa odlično utakmicu, ali ga je Smailagić umorio, napravio dva faula, a onda svoj nastup zasladio trojkom i ostavio dobar put Matijasu Lesoru da uradi „ono svoje“.

Lesor takođe nije briljirao u odbrani, Fal je imao maksimalnih 6/6 iz igre, ali je u drugom poluvremenu često bio fauliran, pa je sa penala imao tek 1/6. Lesor je u napadu pronalazio prostora da poentirao, imao je 12 poena, a skupio je i 10 skokova, dok je sa njim u igri Partizan bio u plusu od čak 24 poena.

Ono što je važno za Partizan jeste to da je Obradović razmišljao i o minutima i potrošnji, jer se u nedelju igra utakmica protiv Cedevita Olimpije. Zek Ledej je tako imao 22 minuta, ali je umesto njega odličan bio Papapetru, koji dugo nije odigrao ovako dobru partiju – 10 poena, tri skoka, dve asistencije, +/- rejting i indeks su bili po 10.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, Smailagić će biti možda i najbitniji igrač protiv Cedevite, jer Lesor ne može da igra zbog suspenzije, pa će čuvanje njegove snage biti od koristi Partizanu za jedan od najvažnijih mečeva u ABA ligi ove sezone. Na terenu manje od 15 minuta imao je i Madar, pa treba očekivati i njegovu dobru rolu u nedelju od 19 sati, dok Danilo Anđušić nije dobio ni sekund protiv Olimpijakosa, ali će šansu sigurno imati protiv ekipe iz Ljubljane.

Što se Olimpijakosa tiče, imao je nekih lakih poena na obruču, čistih zakucavanja i prodora, ali šut za tri poena nije slušao crveno-bele momke iz Pireja – 3/20 (15%), a tu se verovatno krije i ključ poraza. Tu zasluge delom idu i Partizanovoj odbrani, koja je bila posebna skoncentrisana na neke detalje (pre svega u igri Fala i Vezenkova), ali ni Olimpijakos nije ubacio ono što je trebalo za ovakvu utakmicu.

Pored toga, veliki problem bile su izgubljene lopte (15), a Partizan je sakupio i asistenciju više (22 naspram 21). Jedini pored Fala koji je stvarno pravio probleme bio je Šakil Mekisik sa 21 poenom, ali ostali igrači nisu bili baš raspoloženi za igru. U toj grupi najviše se izdvojio Kostas Slukas sa čak sedam izgubljenih lopti, a sa njim na terenu Olimpijakos je bio u zastatku od 16 poena.

Vezenkov, kao kandidat za MVP-a ove sezone, bio je skoro pa potpuno odsečen iz akcija, pa je ubacio svega šest poena uz pet skokova. Partizan je isparirao najboljoj ekipi Evrolige i u skoku (31 naspram 32), a taktički pečat dao je Obradović.

Videlo se da je Partizan bio spreman na neke akcije Olimpijakosa, iako su i pored toga primani laki poeni na obruču. Tačno je Obradović znao kad mu je koji igrač potreban na parketu, a samopouzdanje koje je ulio svojim momcima bilo je na neverovatnom nivou.

Igrači crno-belih kao da su rekli „baš nas briga ko ste, dobićemo vas“, a onda su to opravdali i na terenu, pa je Olimpijakos ispraćen kući bolnim porazom, koji je u pitanje doveo i njihovo prvo mesto.

Kada se piše i priča o Partizanu, ne može da se ne spomene i atmosfera, ovoga puta i rekord sezone u Evroligi – 20.003 navijača. Koreografija, glasno navijanje i atmosfera koju će i Obradović i igrači pamtiti celog života, što je potvrdio i najtrofejniji trener Evrope na konferenciji posle meča.

Što se tiče rasporeda do kraja regularnog dela Evrolige, Partizan sledeće nedelje dočekuje Real i Barselonu, onda ide na noge Monaku i za kraj mu dolazi Panatinaikos.

Crno-beli su sada na skoru 17-13, na deobi su šestog mesta sa Makabijem, a prvi tim ispod njih je Baskonija sa 15-15. Obradovićeva ekipa je skoro sa dve noge u plej-ofu, a čini se da je sa ovakovm igrom to minimum.

Apetiti i navijača, ali i celog tima rastu kako sezona odmiče, Partizan igra sve stabilnije, sigurnije i zrelije, pa u slučaju da crno-beli nastave tim putem mogu da se nadaju samo najvišim ciljevima – na kom god frontu igrali.

BONUS VIDEO Neverovatna serija Partizana koja je slomila Efes

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar