Partizan vs Bajern Minhen Foto:Janko Andjelić

Košarkaši Partizana porazom od Bajerna su nastavili loš niz utakmica i potvrdili očajnu formu u kojoj se već neko vreme nalaze.

Ekipa koja je prošle sezone u ovom periodu ulazila u zastrašujuću formu i na kraju došla na jednu pobedu od četvrtog mesta u ligaškom delu, a kasnije i na jednu loptu od plasmana na Fajnal-for, sada ne zna kako da pobedi meč.

Crno-beli su rušili i najjače ekipe i igrali fenomenalnu košraku.

PROČITAJTE JOŠ

Ove sezone je situacija potpuno drugačija. Partizan je nakon poraza od Bajerna, treći u nizu u elitnom takmičenju, na 11. mestu, jednoj poziciji ispod plasmana u plej-in.

Sada iz ove persepktive, Partizanu predstoji grčevita borba za to 10. mesto koje ne donosi mnogo u doigravanju, a za više od toga bi bila potrebna serija trijumfa i praćenje rezultata konkurencije.

Partizan ima dobar raspored do kraja, sa čak pet mečeva kući i gostovanjem Albi, ali će serija od osam mečeva početi utakmicom protiv Efesa u Beogradu, pa teškim gostovanjima Armaniju i Barseloni i to bi ekipu moglo da gurne u veliki problem pre mečeva koji bi mogli da donesu plej-of.

Kada se uporede brojke ove i prošle sezone, dolazimo do zaključka da igre Partizana nisu gotovo uopšte lošije nego u prethodnoj evroligaškoj kampanji, ali je skor na tabeli potpuno drugačiji.

Crno-beli su nakon 26. kola imali skor od 14 pobeda i 12 poraza, dva trijumfa više nego sada, a sezonu završili nizom od 6:2 i šestim mestom na tabeli.

Partizan ima šansu za sličan niz i ove godine, koji bi ga lansirao u plej-in. Ali, ostaje da vidimo kako će se ta situacija razvijati.

Partizan vs Bajern Minhen Foto:Janko Andjelić

Da pokušamo da napravimo poređenje bar na osnovu brojeva, a treba naglasiti da ćemo porediti brojke iz ove sezone i brojke iz kompletne prošle sezone gde su crno-beli poboljšali statistiku u poslednjih osam kola i plej-ofu za šta će Partizan imati priliku i ove godine.

Partizan i dalje elitna napadačka ekipa

Kada je napad u pitanju, Partizan je postizao 85 poena po meču i završio sezonu kao treći najefikasniji tim, dok je u ovom trenutku na proseku od 83 poena po meču i na petom je mestu u Evroligi po tom parametru.

Ako uključimo u priču naprednu statistiku i pogledamo ofanzivni rejting, Partizan je prema sajtu Real GM prošlu sezonu završio kao najbolji napad sa rejtingom od 123,3 (broj poena na 100 poseda). Ove godine, Partizan je drugi najbolji tim sa rejtingom od 118,2. Crno-beli jesu pali, rejting je lošiji za pet poena na 100 poseda, ali su i dalje elitan tim u Evroligi i jedini su koji su i prošle i ove godine bili u samom vrhu.

Ako pogledamo procente šuta, crno-beli su prošle sezone sa 50,2 bili drugi u Evoligi, dok su sa 50,5 posto ove sezone najbolji u elitnoj konkurenciji.

Partizan vs Bajern Minhen Foto:Janko Andjelić

Porblem donekle leži u šutu za tri poena. Prošle sezone je sa 39,6 Partizan imao drugi najbolji procenat i pogađao je 8,4 trojke po utakmici, dok je ove sezone sa 36,6 deseti tim u takmičenju uz osam pogođenih trojki po utakmici. Procenti su pali, ali broj ubačaja gotovo da nije, a pritom je skočila realizacija za dva poena.

I prošle i ove sezone je Partizan imao najbolje procente sa linije slobodnih bacanja. Prošle sezone je bio treći po broju izvedenih penala, ove godine četvrti sa skoro tri pokušaja manje. To je vidljiv pad, ali crno-beli ove godine nemaju igrača kao što je Egzum i tih nekoliko lakših poena sigurno fale.

Na drugoj strani, ako pogledamo broj primljenih poena, prošle sezone su crno-beli primali 82,7, dok ove primaju 83,6 dakle ni ceo poen više.

Ako gledamo defanizvni rejting, Partizan je sezonu ranije bio najgori tim sa rejtingom od 120, dok je ove sezone četvrti najgori sa rejtingom od 119.

Dakle, defanziva je jednako loša i ove i prošle godine, a napad tek za nijansu slabiji, ali ne u odnosu na konkurenciju nego na sopstvene standarde.

Često smo ove sezone kritikovali tim zbog malog broja asistencija, ali crno-beli imaju čak i nešto više dodavanja nego prošle godine. Ove sezone su sa 15,1 najlošiji tim Evrolige, dok su prošle sezone sa 14,5 bili na 15. mestu. Tu brojke govore da se konkurencija poboljšala, ali kako govorimo o ofanzivnom elementu, teško da je u tom segmentu problem.

Kada su skokovi u pitanju, Partizan je i prošle i ove godine bio najgori tim u Evroligi iako ove sezone ima skoro skok više u proseku sa jako malim brojem ofanzivnih skokova, ispod osam.

Foto:Janko Andjelić

Određen pad je vidljiv u izgubljenim loptama gde je Partizan lani bio treći tim sa najmanjim brojem od 10,4 po utakmici, a ove sezone je 10. na toj listi sa 11.9.

Ali, kada se podvuće crta, crno-beli su gledano kroz prizmu brojki gotovo identični kao prošle godine jer podsećamo da je Partizan u završnici koju tek čeka ove godine poboljšao svoje brojke.

Pa gde su se izgubile te dve pobede manje.

Izgubljena umetnost pobeđivanja

Partizan je prestao da dobija neizvesne mečeve. Ako pogledamo ovu sezonu, crno-beli su u utakmicama koje su završene sa razlikom do pet poena na skoru od pet pobeda i pet poraza, ali je problem što su na početku godine imali skor 5:2, a potom su izgubili tri takve utakmice u nizu od kojih dve u poslednja dva kola od Virtusa i Bajerna, a prethodnu takođe na gostovanju Virtusu.

Crno-beli su jednostavno izgubili sposobnost da pobeđuju takve mečeve, a imaju problem i da kada naprave veću prednost uvedu utakmicu u mirnije vode. Ove sezone su čak 16 mečeva odigrali na manje od 10 razlike. U deset koje su završene ubedljivijim rezultatom, dobili su svega četiri. Dakle, nema lakih pobeda.

Prošle sezone su stvari išle obrnutim tokom. Partizan je u prvom delu kada je sve izgledalo loše imao skor od 1:4, kada su u pitanju pobede u mečevima na manje od pet razlike.

Do 26. kola su potom dobili tri takve utakmice i doživeli jedan poraz što znači da su počeli da okreću stvari u svoju korist.

Takođe, u 11 mečeva koji su završavani ubedljivije od 10 razlike su ostvarili skor od osam pobeda i tri poraza. Dakle, znali su da slome rivala i da ga do kraja melju i da dolaze do lakih pobeda koje ne troše ekipu i grade samopouzdanje.

Partizan vs Bajern Minhen Foto:Janko Andjelić

To je ono što fali ekipi ove godine.

Partizan do kraja ima realnu šansu za ostvari pet ili šest ppobeda što bi ako uzmemo prošlu sezonu trebalo da bude dovoljno za deveto ili deseto mesto. Za pozicije iznad koje dalju bolje šanse u plej-inu će trebati sedam trijumfa, dok je za šesto mesto verovatno potrebno svih osam pobeda.

Ne deluje Partizan sposoban za tako nešto, ali ne treba tek tako otpisivati crno-bele dokle god se igra, jer brojke pokazuju da ova ekipa ne zaostaje za prošlogodišnjom. Ako nađe izgubljenu umetnost pobeđivanja, sve može da se preokrene.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Bajerna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar