EPA-EFE/Juanjo Martin

Košarkaši Real Madrida na početku sezone činili su se kao nepobedivi, ali su u poslednje vreme i te kako pokazali ranjivost.

Kada se sezona otvori osvojenim trofejom u Superkupu, a uz to se upiše 19 zvaničnih pobeda uz jedan trijumf protiv Dalas Maveriksa u egzibionom meču, jasno je da ćete predstavljati strah i trepet za sve.

Tako je bilo sa Realom ove sezone. Prvi poraz upisan je tek 19. novembra protiv Unikahe u španskom prvenstvu, dok je prvi neuspeh u Evroligi došao tek u 11. kolu i to protiv Fenerbahčea u gostima nakon produžetka rezultatom 100:99.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, „kraljeviće“ to nije mnogo poremetilo, nastavili su da melju rivale, a jedina dva uzastopna poraza do sada u sezoni imali su sredinom januara, kada su u pet dana bolji bili Mursija i Monako. Sada je Real u još težoj situaciji, pošto u poslednje vreme ne igra tako dominantno kao na startu sezone.

U španskom Kupu jeste osvojen trofej pobedama nad Mursijom, Valensijom i Barselonom, ali Real u poslednja tri kola u Evroligi ima tri poraza – od Olimpije Milano, Panatinaikosa i ponovo Fenerbahčea. „Kraljevski klub“ je sada na skoru 22-6, ali se u porazu baš i ne ponaša u skladu sa nadimkom po kojem je već dugi niz godina prepoznatljiv.

Setićemo se sada one serije sa Partizanom u Top 8 fazi Evrolige prošle godine, kada je jedn zamah i pesnica Sergija Ljulja pokrenula tuču i opšti haos, iz kojeg je mnogo deblji kraj izvukao crno-beli tim. Partizan je imao prednost od 2-0 nakon dve pobede u Madridu, ali je opšti utisak da ga ja tuča i sve što je došlo sa njom, skupo koštalo. A bio je Partizan na korak od Fajnal-fora…

Da to nije bio jedistven slučaj pokazalo se već više puta, pošto su u Realu skloni komentarisanju suđenja, ali i prljavim potezima na terenu.

Tako je bilo i protiv Fenerbahčea, a nemoć je kroz bes i nesportski potez iskazao Fakundo Kampaco.

Pred kraj treće deonice u klinču su bili Nik Kalates i Kampaco, koji je bio veoma žustar, te se uneo u lice rivalu, nakon što su jednog drugog sapleli. Dvojica igrača žestoko su se sukobila, a tek intervencijom ostalih košarkaša, pre svega Marija Hezonje, sprečena je ozbiljnija tuča.

Epilog je bio po nesportski faul za oba košarkaša (nije jasno baš zašto za Kalatesa), kao i tehnička greška za klupe oba tima.

To nije bilo dovoljno, pa je Gabrijel Dek u poslednjem periodu takođe imao prljav potez, kada je namerno sapleo Marka Gudurića, koji je osetio bol u nozi.

Na sve to dodajte Geršona Jabusela, koji je prošle sezone u duelu sa Danteom Egzumom pokazao kako ne treba i ne sme da se ponaša jedan profesionalni košarkaš. Tu su i standardno „prljavi“ Serhio Ljulj i Rudi Fernandez, a očigledno je da Real ima mnogo momaka koji su spremni da se posvađaju i udare, pogotovo kada se ne nalaze u rezultatski povoljnoj situaciji.

Nema sumnje i da Real ima sjajne individualce, a i tim, kada je reč samo o onim košarkaškim paramtrima, niko ne želi da ospori njihove titule i uspehe, ali ponašanje nije uvek „kraljevsko“.

Za Real je dobro da ima zalihu pobeda iz prvog dela sezone, drugoplasirana Barselona u Evroligi ima tri trijumfa manje i teško je očekivati da će to nadoknaditi u poslednjih šest kola, iako ima bolji međusobni skor od najvećeg rivala.

Međutim, niko ne garantuje da će Real i na kraju sezone ostati „kralj“ Evrolige ili će ipak morati da skine krunu.

Svakako da situacija u Madridu nije baš najbolja, kriza je i dalje aktivna, ali još uvek nema razloga za uzbunu, jer se prva mesta na dva fronta uspešno čuvaju.

EPA-EFE/Alejandro Garcia

Igra trenutno nije ni blizu maksimuma, ponašanje na terenu nije baš najbolje, ali u pitanju je Real Madrid – ekipa koja svake sezone ima najviše ciljeve i koja osvaja trofeje kao na traci.

U celoj ovoj priči postoji još nešto što je upitno, a to su odnosi i atmosfera u timu i svlačionici.

Ljulj i Rodrigez su prošle sezone imali veliku ulogu u osvajanju Evrolige, uz njih je uvek tu i Rudi, ali ove sezone Kampaco je glavni na poziciji plejmejkera. Pitanje je kako se sa tim nose dva veterana, koji očigledno i dalje imaju bitnu reč u svlačionici.

Ono što je mnogo više upitno jeste kako se oseća Mario Hezonja. Legendni Aco Petrović je primetio da posle finala Kupa u Španiji, Hezonja nije dugo ostao na proslavi na terenu, dok su njegovi saigrači bili sa porodicama nasmejani.

Gde je bio Hezonja? U svlačionoci, nezadovoljan zbog minutaže u drugom poluvremenu, iako je u prvom bio možda i najvažniji igrač.

FC Barcelona vs Real Madrid Foto:REUTERS/Ints Kalnins

Već dugo se priča o tome da li će Hrvat napustiti Madrid na kraju sezone, pošto mu ističe ugovor, a navodno pregovori ne teku baš glatko. Veoma je moguće da Hezonju od sledeće sezone vidimo u dresu Partizana, Panatinaikosa ili čak nekog trećeg tima kao što je Dubai.

Kada smo već kod Dubaija, da spomenemo i Valtera Tavareša, koji bi takođe mogao da ode iz Reala na kraju sezone. Jedan od najdominantnijih centara u Evropi mogao bi da se zaputi čak i u NBA, ali ta priča tek treba da dođe na dvevni red. Nije nemoguće da ga vidimo i u Dubaiju u budućnosti.

Iako se pre nekoliko meseci činilo da Realu nema ravnog u Evropi, sada se slika promenila, a Madriđani su na ozbiljnom ispitu, pošto treba da pokažu da su odnosi u timu dobri, da je ovo samo trenutna kriza i da ipak imaju najveću moć u Evropi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare