Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Duplo kolo Evrolige na programu je ove nedelje, a Crvena zvezda i Partizan imaće izuzetno teške mečeve i to protiv direktnih kandidata u borbi za Top 8.

Crveno-beli će imati za nijansu teže rivale, bar ako sudimo prema trenutnoj tabeli, ali će oba duela odigrati na domaćem terenu u Beogradu.

Prvi ispit za crveno-bele je Real Madrid u utorak od 19 sati u hali „Aleksandar Nikolić“, dok će dva dana kasnije na isto mesto stići Monako.

Zabrana Evrolige za Fakunda Kampaca i dalje je na snazi, pa će Zvezda i u naredna dva meča biti bez četiri važna igrača, među kojima se nalaze i Luka Vildoza, Nikola Ivanović i Hasan Martin.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su prošle nedelje ostvarili veoma važnu pobedu u Valensiji rezultatom 77:75, ali će igra u naredna dva meča morati da bude bolja ukoliko su na umu pobede. Na krilima Nemanje Nedovića i Filipa Petruševa savladana je Valensija, ali će u mečevima s Realom i Monako morati da iskoči još neko ime.

Dobra uvertira je napravljena protiv MZT-a u ABA ligi (80:57), a trener Duško Ivanović je uspeo da odmori Nedovića, koji će u izostanku preostala tri organizatora igre morati da imati daleko veću ulogu i potrošnju u energetskom i fizičkom smislu.

Ivanović je u poslednja dva meča uspeo da „probudi“ i Džona Holanda, a sve veću minutažu ima i Dalibor Ilić, koji je protiv Valensije pokazao da je spreman za nadmetanje u Evroligi.

Mnogo toga će zavisiti od Zvezdine odbrane i agresivnosti, što trener Duško stalno spominje, pa čak i posle utakmice sa MZT-om na kojoj je bilo 23 razlike.

Koliko god napadački bila potentna, Zvezda u izostanku četiri igrača teško da može da parira Realu i Monaku u ofanzivnom smislu, ali i te kako može odbranom da dođe do cilja.

Foto: MZT Skopje Aerodrom/Danail Petrovic

Tu je bitna figura Stefan Lazarević, koji je protiv Barselone odigrao i više nego dobru odbranu na Nikoli Mirotiću. U tom segmentu pouzdani su Branko Lazić i Ognjen Dobrić, a ključevi dobrih partija mogu biti u čuvanju Valtera Tavaresa i Džanana Muse iz Reala, odnosno Majka Džejmsa iz Monaka.

Ono što je upitno jeste forma Bena Bentila, koji ne liči na sebe s početka sezone. Bentil ima poverenje kluba i trenera, redovno počinje u startnoj petorci, ali je u poslednjih devet mečeva samo dva puta bio dvocifren u poenterskom smislu i igra bez prevelikog samopouzdanja. Uz to, bitna će biti i uloga Stefana Markovića, koji u Valensiji nije doigrao dobro, ali bi iskustvom i asistencijama mogao da pomogne u ovom izazovnom peirodu za Zvezdu.

Ne treba sumnjati u to da će Zvezda u oba meča ići na pobedu, ali bi i jedna verovatno bila premija za crveno-bele u borbi za Top 8 o kome se sanja godinama.

Što se Partizana tiče, on će najpre u sredu iči na noge Makabiju u Tel Aviv (20.05 sati), a onda će dva dana kasnije dočekati u „Areni“ velikog dužnika – Baskoniju (20.30).

PROČITAJTE JOŠ:

Četa Željka Obradovića nalazi se u seriji od osam pobeda u svim takmičenjima, a od igrača je samo Balša Koprivica van stroja.

Crno-beli su u pobedničkom nizu savladali Fenerbahče, Efes, Bajern i Monako u Evroligi, a koliko je meč sa Makabijem bitan najbolje govori stanje na tabeli. „Izraelski ponos“ trenutno ima samo pobedu više od crno-belih i nalazi se na devetoj poziciji.

Partizan je za vikend savladao Cibonu sa 93:68, a ono što najviše raduje su partije Danila Anđušića i Alena Smailagića. Srpski bek je protiv Monaka ubacio četiri trojke iz isto toliko pokušaja, bio je jedan od najboljih na terenu, dok je u ABA ligi pogodio šest dalekometnih šuteva. Ubacio je 22 poena za samo 16 minuta, dok je Smailagić bio njega desna ruka sa 20 poena.

Ono što je bitno jeste da je Obradović uspeo da odmori Zeka Ledeja, dok je Matijas Lesor igrao svega 12 minuta protiv Cibone.

Foto: Starsport

Crno-beli su jedna od napadački najpotentnijih ekipa u Evropi, u dobroj su šuterskoj formi, a u poslednjih mesec dana primetno je i da se defanzivna igra podigla na viši nivo.

Partizan je u prvom delu sezone savladao Makabi sa 96:88, a poražen je od Baskonije nakon produžetka sa 103:96 u drugom kolu Evrolige.

Pokazali su Obradovićevi momci da sa svima mogu da igraju, Lesor je jedan od kandidata za MVP nagradu ove sezone, a ukoliko se Lorenco Braun iz Makabija, odnosno Markus Hauard iz Baskonije obuzdaju kao što je to bio slučaj sa Majkom Džejmsom, Partizan i te kako može da se nada pobedama.

Velika prednost protiv Baskonije može da bude i domaći teren, pošto je Partizan najposećeniji tim u eliti. Crno-beli su devet puta bili domaćini do sada i u Areni je bilo prisutno 148,689 gledalaca. U proseku utakmice tima Željka Obradovića u Beogradu prati 16,521 navijač. Samo još dve ekipe po apsolutnom broju prelaze brojku od 100.000 gledalaca. To su Žalgiris sa 131.637 gledalaca (14,626 u proseku) i Efes sa 111.508 gledalaca (12,389 u proseku).

Foto: Starsport

Zvezda je po tom parametru na 12. mestu sa prosekom od 7.196 gledalaca po meču.

Evroliga je ove sezone neizvesnija nego ikada, prvog od 12. na tabeli razdvaja samo tri pobede, pa je trener Olimpije iz Milana Etore Mesina imao zanimljivu ideju za naredne godine.

„Već sam to rekao pre dve ili tri godine. Možda sam bio i prvi. Moramo da razmislimo o drugačijem formatu za plej-of. Samo osam od 18 timova ide dalje, a to nije fer. Kada pogledate kakva je situacija tamo, 16 timova ide u plej-of, a uz to su tri-četiri uključena u plej-in“, rekao je Etore Mesina.


Evroliga, 18. kolo:

Utorak:

Crvena zvezda – Real Madrid 19.00

Monako – Olimpijakos 19.00

Alba Berlin – Olimpija Milano 20.00

Bajern – Baskonija 20.30

Panatinaikos – Fenerbahče 20.30

Virtus Bolonja – Žalgiris 20.30

Sreda

Asvel – Barselona 20.00

Makabi Tel Aviv – Partizan 20.05

Valensija – Efes 20.30

Evroliga, 19. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda – Monako 19.00

Fenerbahče – Bajern 18.45

Alba Berlin – Real Madrid 20.00

Virtus – Olimpijakos 20.30

Petak:

Asvel – Valensija 20.00

Panatinaikos – Makabi 20.00

Barselona – Efes 20.30

Olimpija Milano – Žalgiris 20.30

Partizan – Baskonija 20.30

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze i koš kojim je Zvezda načela Olimpijakos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar