(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Sedam uzastopnih pobeda u ovako napetom kalendaru je veliki uspeh

Ovo je tek početak onoga što zapravo Partizan može da uradi ove sezone. I pred početak ABA i Evrolige bilo je jasno kakav napadački potencijal poseduje četa Željka Obradovića, ali se stvari nisu odmah posložile onako kako su mnogi u taboru crno-belih želeli.

Bilo je tu problema i sa povredama, pa serije od čak sedam poraza u osam mečeva, ali je Žoc još jednom pokazao da zna šta radi i nijednog trenutka nije gubio poverenje u svoje pulene.

Mnogo se pričalo o tome kako stranci imaju preveliku ulogu u dresu Partizana, te da srpski, pogotovo mladi igrači treba da imaju više minuta na terenu, ali deluje da Obradović sada i o tome vodi računa.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je trenutno u seriji od sedam trijumfa, a poslednja ekipa koja je „stradala“ pred crno-belima bila je Monako u beogradskoj „Areni“ rezultatom 100:80. Tokom ove serije pobeđeni su i rivali poput Fenerbahčea, Efesa i Bajerna, dok su u ABA ligi „pali“ FMP, Igokea i Zadar.

Složićemo se da ovaj raspored nije bio baš idealan, ali je Žoc sa svojim momcima to izneo i te kako muški i pokazao koliko je moćan Partizan, pre svega kada govorimo o napadu i šutu.

Primera radi, Monako je „popio“ čak 15 trojki i to iz samo 25 pokušaja crno-belih, dok je Zadru ubačeno čak 114 poena.

Međutim, ono što je znatno bolje u igri Partizana u odnosu na start sezone jeste odbrana. Protiv Monaka izvršen je veoma jak i visok pritisak na Majku Džejmsu koji je pronalazio samo nerezonska rešenja, pa je tako zaustavljen sna šutu iz igre 2/12.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nije da je Partizan baš blistao u defanzivnom pogledu u svakom od poslednjih sedam mečeva, ali svakako da je taj deo igre popravljen i da igrači sa više odgovornosti pristupaju svojim obavezama.

Ono što je takođe bitno jeste to da Partizan konačno igra pametnije u prelomnim trenucima meča, te nije dozvolio da mu se dogode slični porazi kao protiv Armanija, Valensije, Zvezde, Cedevite…

Više nema toliko brzopletih i nespretnih poteza, tek se tu i tamo provuče po koji, ali sada oni ne dolaze na naplatu. Tu se vidi Obradovićevo iskustvo i pečat.

Ono što je takođe veoma važno jeste i to kako Obradović pravi izmene i ko se koliko umara. Matijas Lesor je bez kakve dileme najbolji i najkonstantniji igrač Partizana ove sezone, te je trenutno i među glavnim kandidatima za MVP nagradu u Evroligi. Ko bi pred početak sezone smeo da se kladi na tako nešto?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Lesor u svaki meč ulazi sa velikom motivacijom, svaki koš proslavlja kao da je za pobedu, neguje dobar odnos sa navijačima, a njegova energija na i pored terena je stvarno za divljenje. Ipak, ni on nije svemoguć, pa je potrebno voditi računa i o tome koliko se umara.

Balša Koprivica je dugo bio odsutan zbog povrede prsta na ruci, a čim se vratio zablistao je protiv Zadra sa 14 poena i sedam skokova u odsustvu Francuza. Međutim, ubrzo nakon toga doživeo je peh, obelodanjeno je da ima mononukleozu, pa će morati na višemesečnu pauzu.

To znači da će Obradović na poziciji centra sve više morati da koristi Alena Smailagića, koji se takođe nedavno oporavio od povrede, pa ima veliku želju da se dokaže u dresu crno-belih. Iskusni trener to toga svestan, pa mu je protiv Monaka pružio šansu u startnoj petorci.

PROČITAJTE JOŠ:

Obradović ove sezone ume da menja startne petorke, što može biti dosta zbunjujuće i za rivale, a Smailagić i te kako ume dobro da se nosi sa protivničkim centrima na obe strane terena – iako mu to nije baš prirodna pozicija.

Tu je još uvek i Vladimir Brodzijanski, za koga Obradović tvrdi da je dobar momak i da kvalitetno radi na trenzima, ali od njega nismo videli gotovo ništa od dolaska u Beograd. Žoc je više puta istakao da je zadovoljan timom koji ima, da ga verovatno neće menjati i dopunjavati, pa ostaje da se vidi da li će se, kada i kako Slovak uklopiti.

Da Obradović ima jasan plan šta radi pokazuje i primer Danila Anđušića, koji je neke mečeve čak propustio i cele, bez adekvatnog objašnjenja, ali je onda protiv Monaka pogodio četiri trojke iz isto toliko pokušaja.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Samo Obradović i Anđušić znaju šta se dešava iza zatvorenih vrata, ali je očigledno da njihov odnos funkciniše i deluje da tu nema zle krvi.

U utakmice sve više biva uključen i Tristan Vukčević, mlada srpska nada, koji je Zadru ubacio 25 poena uz devet skokova. U Evroligi još uvek nije zasijao, ali to će se neminovno desiti ako nastavi ovim putem i ako nastavi sa dokazivanjem kroz ABA ligu.

Posebno raduje i povratak Alekse Avramović nakon višemesečnog odsustva zbog povrede desne šake. Obradović je na iznenađenje mnogih dao šansu Avramoviću protiv Fenerbahčea u Evroligi i to u trenucima kada se meč lomio u drugom poluvremenu. To se ispostavilo kao pravi potez, jer je Avramović izrastao u heroja tog meča (uprkos propustu i odbrani čim je ušao) pogodivši slobodna bacanja pred sam kraj.

Sa Trifunovićevom minutažom takođe nema velikih problema, jer se već više puta pokazalo da Obradović na njega ozbiljno računa.

Među strancima najviše pitanja bilo je vezano za Džejmsa Nanelija, ali je i on u poslednje vreme zaigrao u skladu sa očekivanjima, pa je čak i rešio utakmicu sa Efesom, odnosno Igokeom. Na poslednjoj utakmici igrao je svega šest minuta, slično kao i protiv Zvezde, ali to je zato što je Anđušić bio brljantan. Ostali stranci svoj posao obavljaju uglavnom dobro ili odlično, a konačno je i Papapetru namestio šut sa distance – bar tako deluje sudeći po viđenom u meču protiv Monaka.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Evidentno je da Partizan ima širinu i dugu klupu kada su svi zdravi (trenutno svi sem Balše), ali da je na Obradoviću veliki posao da sve to posloži kako treba i napravi dobre izmene u pravom trenutku, što uopšte nije lako. Čak i ono što mu se zameralo, a to je minutaža srpskih igrača, sada je sređeno, pa Srbi dobijaju sve bitniju ulogu, dok mladi talenti imaju prostora da se razviju.

Možda još uvek nije sve idealno, ali sa sedam pobeda u nizu Partizan je poslao jasnu poruku svima da će ove sezone ciljati sve trofeje, pa što da ne i onaj evropski.

Crno-beli su trenutno na skoru 8-9 u Evroligi, a u januaru im je ostalo još pet mečeva u elitnom takmičenju. Nakon toga bi i situacija na tabeli mogla da bude jasnija, a Partizan na talasu pobeda najpre ide Makabiju u Tel Aviv (pre toga igra protiv Cibone kod kuće).

Teško je reći da je napet period prošao sa pomenutim jakim utakmicama, jer je to bilo samo zahuktavanje za ono što sledi.

BONUS VIDEO Trubači posle meča Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar