Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ređa skandal za skandalom, Srbi mu večita "inspiracija".

Kada god se Ergin Ataman i navijači Crvene zvezde nađu u istoj rečenici, jasno je da povod ne može da bude dobar, što je potvrdilo i gostovanje Atamanovog Anadolu Efesa u Beogradu u okviru 27. kola Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ...

Zvezda je odigrala fantastičan meč, razbila aktuelnog prvaka Evrope 94:75, ali je podjednako pažnje kao maestralna partija Fakunda Kampaca privuklo ponašanje šefa stručnog štaba ekipe iz Istanbula.

Ataman je konstantno vršio pritisak na sudije, pa je prvo sredinom druge četvrtine izazvao salve zvižduka i uvreda poprilično žustrim zahtevanjem od sudija da loptu dodele njegovom timu iako je bilo jasno da je Ilajdža Brajant poslednji igrao njom, potom traženjem dodatne provere iako je Zvezda već trebalo da krene u napad, te dobijanjem dve tehničke greške i isključenjem nakon fantastičnih poteza Fakunda Kampaca.

Sve to navijači sa tribina su propratili uvredama zbog kojih je po završetku meča došlo do neprijatne scene kada je Atamanov pomoćnik Jakup Sekizkok ponašanje delija nazvao „sramotnim za košarku“ na konferencijii za medije, koju je potom bez dopuštanja postavljanja pitanja i napustio.

Iako je par sati posle utakmice bilo očekivano da će se strasti smiriti, Ataman se potrudio da do toga ne dođe ponovivši reči svog pomoćnika.

Duel u Beogradu poslednja je u nizu potvrda da će mržnja između navijača Crvene zvezde i Atamana trajati zauvek, a uzrok je jedna od najvećih tragedija koje su pogodile ne samo crveno-bele, već i Evroligu i evropsku košarku generalno.

Pred duel Crvene zvezde i Galatasaraja u Istanbulu 21. novembra 2014. godine došlo je do ozbiljnog okršaja navijača dva tima nakon što zvezdašima nije dopušteno da uđu u dvoranu „Abdi Ipekči“.

Dok je trajalo prepucavanje, navijači Galatasaraja su napali pristalice tima sa Malog Kalemegdana, a jedan od njih je na smrt izbo Marka ivkovića, koji je preminuo par sati kasnije u bolnici.

Ataman, trener Galatasaraja u tom trenutku, navijače Zvezde je nazvao teroristima:

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Oko 300 terorista (navijača Crvene zvezde) došlo je ovde bez ikakvih karata i napali su naš narod. Evroliga mora da suspenduje te ljude“, rekao je tada Ataman, koji navodno nije znao za informaciju o smrti Ivkovića, kako je saopštio dan kasnije preko Tvitera:

„Moje saučešće Crvenoj zvezdi i navijačima. Tužan sam zbog njihovog gubitka, ovim tragedijama nije mesto u sportu, ni u životu. Tokom konferencije za medije nisam znao da je neko poginuo. Sve moje reči izrečene su pre tog saznanja“, napisao je Ataman na Tviteru.

No, uprkos izvinjenju, Ataman je zacementirao svoj status jednog od najomraženijih likova među navijačima Zvezde, pogotovo nakon što je do Srbije stigla i izjava koju je dao za turski CNN, u kojoj je celu situaciju nazvao „nesrećnim slučajem“.

Potom je, kada je 2015. godine gostovao Zvezdi, na meč došao u pratnji telogranitelja.

fOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iako je u narednim godinama u nekoliko navrata Ataman nešto pomirljivijim tonom govorio o navijačima Zvezde, jasno je da su ratne sekire daleko od zakopanih.

Haos u Pioniru tek je poslednji u nizu incidenata koji će po svemu sudeći potrajati.

BONUS VIDEO Luda trojka Markovića pa nestvarni Kampaco za delirijum u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar