Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde bi već posle četiri meseca mogli da se oproste od uspeha u Evroligi i okrenu se obavezama u preostalim takmičenjima.

Crvena zvezda je morala da uđe u seriju pobeda ili da pobedi barem Asvel i Albu. Zvezda nije smela da izgubi utakmice koje je izgubila, ako je želela u Top 8 Evrolige ili da se bori za plej-of. Zvezda je najavila ambicije kao nikad, napad na sve domaće i regionalne trofeje, i veliki iskorak u Evroligi.

Sve to je za manje od četiri meseca nestalo kao mehur od sapunice… Ne može jedan klub da pravi remont (gotovo) svakog leta i da bez kontinuiteta uradi nešto više nego do tada. Odnosno može ono prvo, ali rezultati toga vide se iz sezone u sezonu.

Ako je sredinom avgusta kao cilj iz vrha kluba bez okolišanja istaknut „plasman koji omogućava ulazak na Fajnal-for Evrolige, da se naravno osvoje svi ostali trofeji i napadne trofej Evrolige“, onda je jasno da nešto ne štima, najblaže rečeno.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivu izjavu uoči sezone imao je Nemanja Nedović, bio je oduševljen timom u kojem će igrati, pa je tokom priprema na Kipru u septembru, kao jedan od najiskusnijih dao ocenu posle poraza od Makabija nakon dva produžetka sa 112:109.

„Mislim da ove godine imamo najbolju ekipu u istoriji Crvene zvezde, što dosta govori o našim ambicijama u Evropi, a o domaćim takmičenjima da ne komentarišem“, istakao je tada Nedović za Meridiansport.

Ako se zna kakvi su sve velikani kroz istoriju branili crveno-bele boje i u kakvim sastavima, reči jednog od najiksusnijih u ovoj ekipi imale su dodatni značaj i čekao se pečat na parketu.

Umela je Zvezda da bude i trostruki uzastopni šampion ABA lige, i četvrtfinalista Evrolige, što je u sadašnjosti daleko od realnosti. Niz trofeja u regionalnom takmičenju je prekinut prošle sezone kada je Partizan bio prvak na Jadranu, dok u Evroligi ima teoretske šanse za plej-in, ali…

Igra, kapacitet tima, trenutno stanje i rezultati govore da je potrebno istinsko čudo. Matematički, najmanje osam pobeda iz preostalih 11 utakmica Evrolige, pošto su crveno-beli na učinku 9-14, kako bi se na kraju sa 17-17 borili za pozicije koje vode u doigravanje. Teoretski moguće, u praksi to izgleda daleko od čuda.

Jer, Zvezda je u dve nedelje doživljavala bolne poraza tamo gde je trebalo da slavi. Niko im unapred nije upisao te pobede, ali ekipa koja želi na F4, ili najmanje u plej-of, mora da pobeđuje u gostima Asvel i Albu, dve najlošije ekipe (po 5-18).

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Umesto toga, u Francuskoj je doživela debakl i primila sto poena (100:91), dok je u Berlinu izgledala prilično bledo i nemoćno, i na kraju izgubila sa 89:80. Dakle, nešto manje od 200 poena je primila od dve najlošije ekipe u ligi, pa je najplastičnije onda jasno zašto je tu gde jeste na tabeli – daleko od želja i najavljenih ambicija.

“Uz Asvel, ovo je najbolniji poraz ove sezone. Ne znam više šta bih rekao posle ovakvih utakmica u kojima jednostavno ne pokažemo sav naš kvalitet. Probudimo se kasno uvek. Nemamo taj instinkt da jednostavno zgaziš ovakve ekipe. Treba da uđemo u meč sa mentalitetom da ih zgazimo. Nego eto, ulazimo u neki rezultatski egal, pa im dozvolimo da se odlepe i onda ih jurimo celu utakmicu“, rekao je Nedović za Sport klub posle poraza od Albe.

Ipak, srpski prvak u elitnom takmičenju ove sezone izgleda tako da teško bilo koga može da zgazi, naprotiv. Zvezda je u Berlinu imala igrače koji deluju kao da prvi put igraju zajedno, bez imalo energije, ideje i maštovitosti. Tome u prilog govore svega tri asistencije u drugom poluvremenu (ukupno devet) ili da je Alba dala 51 poen u prvom poluvremenu, a kolo pre toga svega 65 protiv Bajerna za ceo meč.

Zvezda je na početku i tokom sezone dovela čak 13 novih igrača. Ekipu su najpre pojačali povratnik Dejan Davidovac, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Adam Hanga, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Gedraitis, Šabaz Nejpir, Jago dos Santos i Nemanja Bjelica. Od njih 10 čak četvorica više nisu u sastavu, posle manje od četiri meseca od početka sezone, uz promenu na klupi već na startu kada je Janis Sferopulos stigao umesto Duška Ivanovića.

Od novajlija su otišli Nejpir u Armani, Kuzmić u FMP, Simonović na pozajmicu u Bešiktaš, dok status Bjelice ni dan danas nije zvanično razjašnjen. Stigli su supertalentovani Nikola Topić koji se, nažalost, povredio ubrzo nakon povratka sa pozajmice i veoma dobrih partija, centar Fredi Gilespi iz Bajerna i bek Džavonte Smart iz Razvojne lige.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ko se kako snašao do sada više je nego jasno… Kao što je jasno da je ovo ekipa koja u ogromoj meri zavisi od Miloša Teodosića, magičnog plejmejkera, jednog od najboljih u istoriji evropske košarke, samo što u 37. godini prosto ne može fizički da izdrži sve tekuće u paklenom ritmu, ne mogu ni mlađi, a adekvatnih zamena je nedovoljno kad Teo mora da pauzira.

Zvezdi odlično ide u ABA ligi, dok je u Evroligi na 13. mestu sa tri pobede manje od 10. pozicije koja vodi u plej-in, na kojoj je Partizan sa 12-11, učinkom koji imaju još i Baskonija (prva ispod crte), Valensija i Olimpijakos.

Tako se za nepuna četiri meseca od najviših ambicija došlo do reči Nemanje Nedovića posle poraza od Asvela u januaru kako ta „ekipa nema šta da traži protiv njih“. Epilog usred sezone, krajem prvog meseca 2024. je promena trenera na samom startu sezone kao i prošle, kada je Duško Ivanović nasledio Vladu Jovanovića, sad je Sferopulos zamenio Ivanovića, preko potrebna takozvana doselekcija ekipe i igre i rezultati koji čekaju da budu na nivou renomea kluba, a vremena je sve manje.

BONUS VIDEO Nemanja Nedović nakon poraza Zvezde od Albe u Berlinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare