Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Olimpijakos sa 87:79 u meču 33. kola Evrolige.

Crveno-beli su sjajnom igrom na oba kraja parketa uspeli da i drugi put ove sezone iznenade najbolji tim Evrolige i nanesu mu tek deseti poraz.

PROČITAJTE JOŠ:

Najzaslužniji za to bili su Fakundo Kampaco i Džon Holand, prvi zahvaljujući energiji i borbenosti, drugi zbog šuteva u momentima kada je bilo bitno.

Domaćin je u „paklu“ Pionira rešio meč u napetoj četvrtoj četvrtini, iako je vodio tokom većeg dela drugog poluvremena. Kampaco je ubacio 20 poena i bio je najefikasniji u timu Zvezde, Holand je dodao 17 poena, Luka Vildoza i Filip Petrušev po 12, a Luka Mitrović deset. Kampaco je imao i osam asistencija.

Treba napomenuti da je Zvezda imala i 13 osvojenih lopti, od čega je Hasan Martin, koji je „zaključao“ svoj reket u drugom poluvremenu, imao čak četiri i bio je jedan od „džokera“.

U timu Olimpijakosa je Saša Vezenkov ubacio 16 poena, Tomas Vokap je imao 15, Kostas Slukas 13, a Kostas Papanikolau i Šakil Mekisik po deset poena.

Zvezda je u prvom poluvremenu igrala dobro u napadu i tek povremeno solidno u odbrani, što za raspoložene šutere Olimpijakosa nije bilo dovoljno.

Četa Duška Ivanovića u prvoj četvrtini nije stigla ni da se osvrne oko sebe, a već je primila šest trojki, dok su igrači grčkog kluba pogađali kako je ko stigao.

Uz to, glavna boljka srpskog predstavnika bili su skokovi u napadu, gde je do izražaja dolazila fizička nadmoć unutrašnje linije tima koji sa klupe predvodi Jorgos Barcokas.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Olimpijakos je od starta nagovestio da će šuterski biti veoma opasan. Najpre je Mustafa Fal probao da probije iz reketa, a ubrzo je i Saša Vezenkov otkrio još jednu boljku Beograđana.

Luka Vildoza je trojkom Zvezdu primakao na 10:8, ali kada je Stefan Lazarević pogodio samo tablu, Vokap je dao trojku za prvu osetniju prednost gostiju 15:8.

Ubrzo se nadovezao i Ajzea Kenan, u tim trenucima je pogađao i Luka Vildoza, a Fakundo Kampaco je igrao kao „na baterije“.

Nije se ispucavao, ali jeste u odbrani maltretirao spoljne igrače Olimpijakosa, a u napadu razigravao saigrače ili probijao odbranu prodorima.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zato je Zvezda bila u priključku sve dok Vezenkov nije dao trojku, pa onda isto uradio i Kenan, a Vokap povećao razliku na 25:15, pre nego što je ta razlika otišla i na +11 trojkom Kostasa Papanikolaua.

Kampaco je nakon toga podigao svoj tim, Zvezda je ušla u seriju, Olimpijakos je malo počeo i da promašuje, a Petrušev je seriju Beograđana završio trojkom sa zvukom sirene za 30:26 u korist Olimpijakosa posle 10 minuta.

Drugih deset minuta bilo je i druga priča. Mnogo jača odbrana i energija kakva treba da bude, poeni Mitrovića bili su značajni da se Zvezda vrati i sredinom drugog perioda vrati u potpuni egal.

Dobrić je posle nesportske Vokapa izjednačio na 39:39, Zvezda je serijom došla do 43:39, ali je onda Olimpijakos završio poluvreme serijom 9:2, te je posle poena Mekisika vodio 47:45.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Drugo poluvreme je počelo malo konfuzno, prekidima, ali i bombom Vildoze s trojke, uz faul posle kog je Zvezda povela 49:47.

Nastavilo se sa dobrom odbranom domaćeg tima u kom je Kampaco dao trojku, a Petrušev i Martin promašivali zicere iz reketa u kontrama.

Martin je bio pod faulom Papanikolaua, sudije to nisu videle, ali je Zvezda u tim trenucima imala 9:1 u nastavku i prednost 54:48.

Od tog trenutka se igralo mnogo tvrđe. Jača odbrana koju je oriželjkivao Barcokas zbog 45 primljenih poena bila je tu, a Olimpijakos je bio čvršći u reketu.

Foto: Starsport

Ipak, taj reket je „otvorio“ Petrušev snažnim zakucavanjem pored igrača, posle čega je dao trojku, a kad je i Mitrović poentirao, Zvezda je imala 63:54.

Olimpijakos se nakon toga vratio svojom mini-serijom i imao je priključak na startu četvrte četvrtine.

Otvorio je četvrtu deonicu dvema trojkama, ali je uzvratio i Džon Holand, koji je posle sjajne asistencije Kampaca bez gledanja ostao sam za 71:64.

Holand je nastavio da pogađa trojke u seriji u četvrtoj četvrtini i do sredine ovog perioda imao je 17 poena, ali su Vokap i Slukas trojkama održavali svoj tim u igri, posebno posle promašenog zicera i izgubljene lopte Vildoze.

VIDEO Sjajna trojka Petruševa na kraju prve četvrtine

Kada je Slukas dao trojku na tri minuta pre kraja za 80:74 sve je nekako delovalo poznato i postojala je bojazan da će Zvezda opet možda ispustiti prednost.

Ovog puta se to nije desilo. Kampaco je dao tešku trojku, a onda je u veoma bitnom momentu, na minut i po pre kraja Petrušev zakucao loptu u koš i obezbedio svom timu prostor za disanje i osam poena viška.

To je označilo i kraj meča u kom Olimpijakos više nije imao šansu da se vrati, mada je Mustafa Fal iz ofanzivnog skoka ubacio dva poena i promašio slobodno bacanje posle sumnjivog faula Petruševa.

Zvezda sada ima četiri pobede zaredom, navijači su ovakvu formu i igru dugo čekali i šteta što je tek sada stigla u finišu sezone, ali crveno-beli imaju skor od 16 pobeda i 17 poraza, dok je Olimpijakos na skoru 23-10.


Evroliga, 33. kolo:

Crvena zvezda – Olimpijakos 87:79

Fenerbahče – Anadolu Efes 103:86

Valensija – Virtus Bolonja 79:68

Baskonija – Asvel 120:100

Petak:

20.30 Olimpija Milano – Barselona

21.00 Monako – Partizan



Crvena zvezda – Olimpijakos 87:79 (26:30, 19:17, 20:12, 22:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Perez, Bisang, Vikliki

Crvena zvezda: Vildoza 12, Ivanović 0, Kampaco 20, Dobrić 7, Nedović 0, Lazarević 0, Holand 17, Mitrović 10, Petrušev 12, Martin 4, Ilić 2, Kuzmić 3; Trener: Duško Ivanović.

Olimpijakos: Slukas 13, Vokap 15, Vezenkov 16, Kenan 6, Papanikolau 10, Mekisik 10, Fal 6, Blek 2, Bolomboj 1, Larenzakis 0, Louncis 0, Peters 0; Trener: Jorgos Barcokas.


Crvena zvezda - Olimpijakos 87:79 (26:30, 19:17, 20:12, 22:20)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar