Foto: Tanjug / AP Photo/Carolyn Kaster

Buran rasplet ligaškog dela u NBA ligi.

Iako je ostalo još četiri dana do kraja ligaškog dela NBA lige, još mnogo nepoznanica je ostalo pred poslednje mečeve. Većina karata je podeljena, ali kuršlus u borbi za plej-of na Zapadu doveo je do toga da je nemoguće sa sigurnošču prognozirati rasplet i parove.

PROČITAJTE JOŠ

Denver je sa Jokićem obezbedio prvo mesto u konferenciji, ali se ne nazire ko bi mogao da mu bude rival, a ni situacija sa učesnicima plej-ofa nije mnogo jasnija.

Na Istoku je situacija ipak mnogo čistija.

Prvih pet pozicija je već podeljeno. Milvoki je obezbedio prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa, a drugo mesto pripalo je Bostonu. Filadelfija je sa Džoelom Embidom obezbedila treću poziciju dok je Klivlend odavno zacementirao čevrto mesto. Poznato je da će Kavalirsima rival u prvoj rundi biti ekipa Njujork Niksa i u najavi imamo potencijalno zanimljiv okršaj.

Iako postoji teorija izvesno je da će sa pozicije šest ekipa Bruklin Netsa što znači da će u prvoj rundi ići na Filadelfiju.

Ipak, postoje matematičke šanse da ukoliko izgube oba duela, a Majami dobije sve tri do kraja to bude ekipa Hita, ali je izvesnije da će Džimi Batler i ekipa kroz plej-in turnir tražiiti doigravanje.

Džoel Embid
Džoel Embid; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum)

Plej-in turnir se inače igra po sledećem principu. Sedmoplasirani tim dočekuje osmoplasiranu ekipu i pobednik jednog meča ide u plej-of na drugoplasiranu ekipu u konferenciji, u ovom slučaju Boston.

Poraženi dobija drugu šansu i na svom terenu dočekuje pobednika meča između devetoplasirane i desetoplasirane ekipe.

Zato će borba za osmo mesto biti zanimljiva, a trenutno je u prednosti Atlanta Bogdana Bogdanovića koja ima pobedu više od Toronta. Ukoliko Reptorsi ne uspeju da se izbore za poziciju osam, kao deveti će igrati u plej-inu na svom terenu protiv Čikaga koji je obezbedio 10. mesto.

Na Zapadu je situacija mnogo dramatičnija.

Denver je urpkos lošijoj formi obezbedio prvo mesto Zapada jer ni Memfis nije briljirao. Grizliji će sa pozicije dva u doigravanje, dok je najveće iznenađenje sezone Sakramento obezbedio treće mesto. Povratkom povređenog Kevina Durenta, Finiks je ušao u seriju i skoro sigurno obezbedio četvrto mesto, ali se ispod toga ništa ne zna.

Golden Stejt Voriorsi i Los Anđeles Klipersi imaju identičan učinak, a deluje da bi i jedni i drugi izbegli duel sa Finiksom u prvoj rundi, pogotovo što pobednik posle ide na Denver, dok bi sa šestog mesta išli na Sakramento, pa eventualno na Memfis.

Problem i za Kliperse i za Voriorse je što neće moći da klakulišu jer su im na pobedu iza ekipe Los Anđeles Lejkersa i Nju orleans Pelikansa pa bi lako moglo da se desi da neka od te dve ekipe ili čak obe skliznu i u plej-in. Lejkersi i Pelikansi će pored plej-ofa voditi i bitku za sedmo mesto ukoliko završe u plej-in turniru, njihove kikseve vreba Minesota koja ima samo pobedu manje.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Tih devet timova bi trebalo da su kapraisali mesto za dogiravanje, dok se za deseto mesto bore Oklahoma i najveće razočarenje Dalas koji imaju identičan skor. Ukoliko tako ostane, ekipa Alekseja Pokuševskog bi imala prednost i izbacila Maverikse posle ligaškog dela.

Šta to znači za Nikolu Jokića i Denver. Kao lideri Zapada, Nagetsi će igrati protiv poslednjeg tima koji kroz plej-in obezbedi plasman.

To bi u ovom trenutku mogli da budu i Lejkersi sa Lebronom i Pelikansi, ali i nešto verovatnije Minesota sa starom mušterijom Goberom, Oklahoma sa Pokuševskim…

Iako je prvo mesto na Zapadu istorijski uspeh Denvera, deluje u ovom trenutku i kao neka vrsta prokletstva.

Put do NBA finala bi tako mogao da vodi preko Dončića u prvoj rundi, Durenta u polufinalau i Morenta u finalu Zapada, pa prvo mesto i ne deluje kao blagoslov,

Sve će biti poznato najkasnije u ponedeljak u jutru,a do tada Nagetsima ostaje da s ekonsoliduju i pripreme za ključan deo sezone.

BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na SP, To je odluka koju donosim preko leta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar