Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski klubovi u Evroligi sa polovičnim uspehom započeli su duplo kolo u elitnom evropskom takmičenju.

Partizan je znatno bolje prošao od Crvene zvezde, pošto je sa 92:71 ispratio Asvel u Francusku. Odavno četa Željka Obradovića nije izgledala kompletnije i bolje na terenu, pa se može diskutovati i o tome da li je ovo najbolje izdanje Partizana u eliti ove sezone.

Od početka do kraja utakmice crno-beli su kontrolisali dešavanje na terenu, nisu dali Asvelu da se razigra ni u jednom pogledu, a napadački potencijal Obradovićeve ekipe došao je do izražaja, kao i mnogo puta pre ove sezone u punoj beogradskoj „Areni“.

PROČITAJTE JOŠ:

Matijas Lesor i Dante Egzum nastavili su da igraju u odličnoj formi, dok posebno raduje vest da je Kevin Panter konačno zatrpao koš nekog rivala, te je postigao 22 poena za svega 21 minut na parketu. Dobre vesti za crno-bele je i dobra partija Džejmsa Nanelija sa deset poena, nakon nešto slabijeg perioda i nekoliko utakmica na kojima je dobijao šansu na kašičicu.

Partizanov šut iz spolja i za dva (61%) i za tri poena (38,1%) bio je na zadovoljavajućem nivou, razlika u skoku bila je neznatno na strani Asvela (31:27), dok je glavnu prevagu na stranu crno-belih napravio odnos u ukradenim i izgubljenim loptama. Kao i protiv Zvezde u derbiju, Obradović je istakao taj segment u igri i naglasio da je njegov tim imao 11 ukradenih i sedam izgubljenih, dok je Asvel u tom odnosu imao -14.

Čak 11 igrača Partizana se upisalo u strelce, svi su odigrali na sličnom nivou i omogućili Željku da dobro rasporedi minutažu pred teško gostovanje Žalgirisu u petak od 19 sati.

Ono što Partizan vidno radi bolje nego na početku sezone je odbrana i to agresivna i na lopti i bez lopte. Rivalima se sve manje dopuštaju laki poeni, dok su organizatori igre uglavnom izolovani i ne mogu da kreiraju, kao što je to bio slučaj sa Nandom De Koloom i Di Bostom, kao veorvatno najboljim igračima Asvela.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Partizan igra i pametnije u napadu, više nema srljanja kao u nekim ranijim periodima sezone, pa je sada skor od 11-11 približio crno-bele Top 8 fazi Evrolige.

Važno je napomenuti i da Partizan igra sa sve više samopouzdanja, a uticaj na to imao je i trijumf u derbiju, koji je najbolja doza pozitivne energije, motiva i gasa za dalje borbe.

Obradović je na konferenciji za medije otkrio i tajnu uspeha, pošto je odao priznanje Urošu Trifunoviću i Alenu Smailagiću, koji su vidno napredovali i dobijaju sve bitniju ulogu u timu.

„Uroš je nama ključni igrač, njemu najviše verujem, igra najbolju odbranu. Treba samo da nastavi, prelomio je u odnosu na prošlu godinu. Samo treba da bude agresivniji u napadu. Na piku da bude agresivniji, jer ima taj kvalitet. Smajli se vratio i na njemu su bili faulovi koji nisu svirani. Imao je odlična rešenja u napadu, igramo sa ekstra pasom. Ima brze ruke i na piku može da osvaja lopte i to se dešava. On nekad preteruje, pa se primi lak koš, ali sve je to dobro“, naveo je trener crno-belih.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sudeći po rezultatima u poslednjih dvadesetak dana, Partizan je ozbiljno zagrizao za Top 8, na poslednjih sedam duela u svim takmičenjima ima šest pobeda i konačno su se razigrali skoro svi pojedinci, a čini se da je svako pronašao odgovarajuću ulogu. Sada je na Obradoviću da spremi ekipu i za gostovanje na kojima se crno-beli i nisu najbolje pokazali ove sezone.

Što se Zvezde tiče, ona je odigrala veoma mlako protiv Virtusa u Bolonji, te je poražena sa 84:72, ali je moglo biti i ubedljivije. Virtus je već u prvoj deonici rešio pitanje pobednika, pošto je postigao 30 poena, a primio svega 14.

Nikada do sada od dolaska Duška Ivanovića nije više bila poljuljanja euforija oko crveno-bele evroligaške sezone i velikih nada u plasman dalje.

NE PROPUSTITE:

Delovali su Zvezdini igrači fizički nemoćno i taktički nespremno za Virtus, koji je iskoristio mane crveno-belih koje su bile kao izložene u izlogu.

Prvi put se osetilo da Luka Vildoza (20 poena) mora baš da forsira da se ne bi doživeo debakl, kao i da je povreda Hasana Martina zapravo veliki problem. Zvezda je imala manjak raspoloženih igrača na visokim pozicijama i to je sada već više trend nego povremeni problem.

Ben Bentil je potpuno van forme, a Luka Mitrović ne može da se nosi sa svim centrima u eliti, pogotovo ne sa onim fizički jačim i višim od njega. Filip Petrušev igra odličnu sezonu, ali se ni od njega ne može očekivati da stalno blista, pre svega zbog manjka iskustva.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U spoljnoj liniji, Ognjen Dobrić odavno nije odigrao lošiju utakmicu, a najproblematičnije su bile njegove odluke u napadu. Nemanja Nedović je na poslednje četiri utakmice u Evroligi igrao prosečno manje od 20 minuta. U tom periodu je šutirao 13/30 za dva, 6/20 za tri poena, zabeležio je osam asistencija i šest izgubljenih lopti. Premalo minuta i doprinosa da bi Zvezda mogla ozbiljnije da zapreti i izbegne tri poraza zaredom.

Zvezda je već nekoliko nedelja u vidnom padu forme, ali na muci se poznaju junaci. Na Dušku Ivanoviću je da psihički oporavi ekipu, vrati je na pobednički kolosek, jer koga će igrači da slušaju ako ne njega. I nije samo u odbrani problem, moraće crveno-beli bolje i u organizaciji (izgubljene lopte problem), ali i u šutu za tri poena, koji ih ne služi baš najbolje na poslednja tri susreta u Evroligi.

Crveno-beli će priliku za popravni imati u Milanu u četvrtak od 20.30 protiv Armanija, koji je prekinuo niz poraza i savladao Baskoniju u utorak.

BONUS VIDEO Luda trojka Vildoze raspalila Pionir i oduševila Kampaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar