Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Turska bi mogla da bude jedno od prijatnijih iznenađenja na Prvenstvu Evrope

Selektor košarkaške reprezentacije Turske Ergin Ataman pričao je o šansama svog tima na predstojećem Evrobasketu, ali i o problemima sa Omerom Jurtsevenom, NBA asom iz Majami Hita.

PROČITAJTE JOŠ:

Turska će na predstojećem Evrobasketu igrati u Tbilisiju u A grupi zajedno sa Španijom, Crnom Gorom, Gruzijom, Belgijom i Bugarskom.

„Znam da naši navijači imaju velika očekivanja od reprezentacije. Ova ekipa će na najbolji mogući način predstavljati naš ponosni dres, verujte nam. U timu je jako dobra hemija. Naš cilj je medalja. Lično sam uzbuđen zbog činjenice da mogu da osvojim titulu sa reprezentacijom. Bio sam uzbuđen i kada sam debitovao protiv Velike Britanije. Više nego kad sam išao na finale Evrolige“, izjavio je Ataman.

Iskusni stručnjak je dodao da Srbiju i Grčku vidi kao favorite.

„Naši ciljevi su visoki, ali protivnici će nam biti ambiciozne ekipe. Vidim Srbiju i Grčku korak ispred. Imaćemo 16 igrača do 30. avgusta, a 12 ćemo objaviti neposredno pre prvenstva. Ne mogu nikoga da nateram da dođe u reprezentaciju. I ja sam umoran, ali želim da moji igrači imaju isti entuzijazam kao ja. Nadam se da ćemo turnir završiti 18. septembra. Na dan finala“.

Dotakao se i teme oko Jurtsevena, koji je nedavno odustao od toga da ovog leta pomogne reprezentaciji. Kao razlog je naveo da što bolje želi da se spremi za sezonu u Majamiju.

Trener Anadolu Efesa Ergin Ataman i Šejn Larkin Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

„Bio sam šokiran kada sam shvatio da Omer nije došao na pripreme. Igrao je za nas u meču sa Velikom Britanjom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i bio je veoma dobar. Sa svima se lepo slagao. Nisam mogao da verujem kada sam čuo da neće igrati, pričao sam i sa pomoćnim trenerima i svi su bili iznenađeni. Poslednjeg dana je javio predsedniku Saveza Hidajetu Turkogluu da neće igrati. Ne mogu to da razumem. Luka Dončić, Nikola Jokić i Janis Adetokumbo će igrati na Evrobasketu. Ovo je prilika za njega jer svakako ne igra u Majamiju. Mi smo dobar tim – Džedi Osman, Alperen Šengun, Furkan Korkmaz, Sertač Šanli, sve su to odlični igrači na visokom nivou“.

Ataman je dodao da bi talentovani centar trebalo da se izvini za potez koji je napravio.

„Mislim da treba da se izvini, ne meni, nego turskom narodu. Jedino tako bih prihvatio da ponovo igra za reprezentaciju. Njegovom američkom agentu bi trebalo zabraniti poslovanje u Turskoj“, kazao je trener Anadolu Efesa.

Tursku pre Evrobasketa čekaju i dve utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a rivali će joj biti Srbija (28. avgust) i Letonija (25. avgust).

BONUS VIDEO Vasilije Micić iza zavese – šampion hladne glave

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar