Svetislav Pešić se nalazi na udaru čaršije i većine javnosti zbog toga što je iz reprezentacije otpisao Miloša Teodosića, ali se sada u jednom intervjuu dotakao odnosa koji Srbi imaju prema košarci.

Osvrnuo se najpre na poslednje zlato košarkaša Srbije (tada Jugoslavije) iz Indijanapolisa 2002. godine na Svetskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ

„Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani ‘control basketball’, jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: ne možemo mi to da igramo. I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa“, iskren je bio Pešić u intervjuu za „Nedeljnik„.

Istakao je i da nije previše brinuo zbog stalnih kritika koje su stizale na njegovu adresu.

„Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me, kritikovali, vređali, ali to smo mi. Bez respekta, Bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga toršim na nekog samo da bi to bilo u finkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci sveta“

Srbija je po mišljenju košarkaških stručnjaka četvrti favorit za osvajanje trofeja na Evrobasketu do 1. do 18. septembra, ipak, Pešić ima nešto drugačiji pogled.

„Za početak mi tamo nismo favoriti ili ne pripadamo prvoj grupi favorita. Znam da bi zlatna medalja, ako bi se uoppšte osvojila bila doživljena kao normalna stvar, a da se ne osvoji slede kritikovanje, pljuvanje i vređanje. Znam da je tako. I previše me ne dotiče.

Kritikovao je i one koji vode srpsku košarku.

„Trudio sam se u prethodnom periodu da probam da objasnim ljudima koji vode košarku ovde kakvo je naše stanje. Očigledno da oni to veoma pažljivo slušaju, ali da me ne čuju. Oni imaju svoj pravac, ne misle da se menjaju, a ja lično smatram da ako ovako ostane, ne samo da nećemo da osvajamo medalje, nego na nekim prvenstvima nećemo ni učestvovati. Oni to ne veruju, zato oni brinu svoju brigu i reprezentacija nije više prioritet. Reprezentacija nema značaj koji je nekad imala. Sve je danas značajnije od reprezentacije i naravno da to utiče na igrače i atmosferu oko ekipe“, objasnio je selektor Srbije.

Osvrnuo se posebno i na Nikolu Jokića koji bi trebalo da bude lider ove generacije.

„Kada je o košarci reč, pogledajte Jokića. Mi smo u prethodnim decenijama toliko vrhunskih centara proizveli od Kreše Ćosića, Divca, Rađe, pa nadalje. A to su sve vrhunski igrači na visokim pozicijama koji ne samo da su igrali na malom prostoru nego su morali da se snalaze u malom prostoru. Sada smo pod uticajem američke košarke pa se govori ko je najbolji MVP, MVP, što je zubog marketinga važno, ali je suđtinski važnije koliki broj tih vrhunskih košarkaša stvoren baš na toj poziciji. Ništa nije slučajno, odnekuda dolazi“, rekao je između ostalog Pešić u intervjuu.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić „driluje“ Balšu Koprivicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare