Novak Đoković, Rafael Nadal, Danil Medvedev
Novak Đoković, Rafael Nadal, Danil Medvedev; Foto: Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair; AP Photo/Simon Baker; EPA-EFE/DEAN LEWINS

Završnica Australijan opena se bliži, suzio se krug kandidata za titulu na samo četiri imena, u duelima Stefanos Cicipas - Danil Medvedev i Mateo Beretini - Rafael Nadal.

Suštinski su favoriti opravdali očekivanja, nešto ranije je ispao samo Aleksandar Zverev, koji je mogao da ugrozi Novaku prvo mesto ATP liste osvajanjem titule.

PROČITAJTE JOŠ

Sada ostaje samo jedna opcija da se to dogodi, da Danil Medvedev osvoji titulu, a sa druge strane, Rafael Nadal ima priliku da se osami na vrhu večne liste ako prigrabi 21. Grend slem.

U tom slučaju, sa po 20 pehara će mu u leđa gledati Novak Đoković i Rodžer Federer, koji je iz trke za nove Grend slemove ipak otpisan zbog silnih povreda, operacija i godina.

Zato će svi navijači Novaka Đokovića biti protiv ovakvog zakazivanja finala između Medvedeva i Nadala, iako će to sigurno biti veći spektakl nego bilo koja drugačija kombinacija uparivanja u završnom meču.

Novaku bi verovatno bezbolnija bila titula Medvedeva jer bi mu samo prekinuo broj nedelja na vrhu, a trenutno je 356. nedelja na tronu.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Ostalo mu je da obori rekord još samo u apsolutnoj konkurenciji, jer Štefi Graf ima 377 nedelja na tronu i to nije nedostižno ni posle eventualne titule Rusa.

Sa druge strane, Rafina titula zahtevala bi dodatni i ozbiljniji napor da se na Rolan Garosu odbrani tron, koji je Novak prošle godine po drugi put osvojio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Sa druge strane, ako Stefanos Cicipas bude odigrao kao protiv Janika Sinera, Medvedeva čeka težak zadatak. Grk ima i veliku podršku dijaspore, ambijent u Melburnu je kao da se igra u Atini, a protiv Sinera je odigrao skoro savršen meč i pobedio sa 3-0.

Mateo Beretini se mučio tokom turnira, „pregrmeo“ je maratone i njegov umor može biti Rafin adut. Ipak, činjenica je i da Nadal dugo nije igrao ovoliko mečeva i pitanje je kako će se nositi sa Mateom ukoliko se uđe u novi maraton.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

Treba imati u vidu i da je Italijan sada bogatiji za veliko iskustvo, igrao je Grend slem finale i to mu je bila velika lekcija od Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Zanimljivo je da i Cicipas i Beretini iza sebe imaju po jedno finale, Novak Đoković je krivac što još nisu ušli u elitno društvo kako dolikuje, ne samo pozicijom na ATP listi.

Zbog toga će i biti posebno atraktivno pratiti mečeve završnice Australijan opena. Beretini i Nadal igraju u petak od 4.30, a u drugom polufinalu ne pre 9.30 će se sastati Cicipas i Medvedev.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak Đoković bio zatočen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare