Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Novak Đoković deportovan je iz Australije jer je ministar Aleks Hok procenio da je "opasnost po javni red i zdravlje" u zemlji, koja se ponaša prilično nonšalantno kada je u pitanju sam turnir.

Napravljen je pravno-politički presedan i haos po dolasku Novaka Đokovića u Australiju, kom ni sva skupljena dokumentacija nije bila dovoljna da uđe u zemlju.

PROČITAJTE JOŠ

Na kraju, ministar za imigraciju Aleks Hok je iskoristio svoje diskreciono pravo da ga deportuje protiv čega Federalni sud nije išao.

Deluje sumanuto, ali na kraju je Novaku presuđeno zbog izjava o vakcini iz aprila 2020. godine, kada vakcina još nije ni bilo.

Smatralo se da Novakov dolazak bez vakcine (što mu je Australija omogućila izuzećem) može izazvati antivaksersko raspoloženje i nemire, proteste i da to može uticati na javni red i zdravlje, iako je više od 90 posto stanovnika Australije već vakcinisano.

Bernard Tomić
Bernard Tomić ; Foto: Screenshot Twitter PCB Enthusiast

Teško da je neko od nevakcinisanih Australijanaca baš ove zime čitao i gledao Novakove izjave iz 2020, ali avaj.

Sa druge strane, dovoljno je pogledati šta se dešava u Melburnu i shvatiti o kakvoj se ujdurmi radi, a to je bilo jasno već na početku, kada je Bernard Tomić igrao kvalifikacije i ćaskao sa sudijom.

„Pazite, sigurno ću u naredna dva dana dobiti pozitivan test na koronu, kažem vam. Častim te večerom ako ne budem pozitivan u naredna tri dana, u suprotnom ćeš mi ti kupiti večeru“, vikao je Tomić.

Zatim je odlučio da u prvi plan istakne propuste organizatora Australijan opena.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

„Ne mogu da verujem da nikoga ne testiraju. Dozvoljavaju igračima da dođu na teren nakon što obave brze testove u sobama. Nema zvaničnog PCR testiranja“, zaključio je australijski teniser. Na kraju je tako i bilo, imao je koronu sa jakim simptomima.

Tomića mnogi zbog njegove kontroverzne prirode i skandala nisu shvatali ozbiljno, ali se oglasio i Aleksandar Zverev.

On kaže da su kontrole u Australiji slabije nego što se misli, kao i da na Australijan openu ima mnogo više zaraženih nego što se zna.

„Jasno je da ove godine u Australiji ima više slučajeva nego prošle godine. Sada imamo više slobode da izađemo da jedemo, da radimo šta želimo. Zato je normalno da ih ima više. Moj brat, kada je stigao ovde, imao je virus. Morao je da bude zatvoren u Sidneju, sada više nema ništa od toga“, rekao je Zverev.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Malo ko se bavio slučajem tenisera koji su i na terenu bili zaraženi.

„Ne testiraju nas. Da se radi, više pozitivnih bi bilo. Igram turnir ovde i ne želim da idem u restorane, u hotel ili na teniske terene, ne želim da rizikujem ni najmanje. Nalazim se kao u nekoj vrsti mehura za sebe“, dodao je Nemac.

Andrej Rubljov je došao pozitivan na virus, to je i sam priznao.

„Mene lično sada ne testiraju jer sam tek preboleo koronavirus. Kada sam leteo u Australiju još sam bio pozitivan, ali nivo kovid SS, kako se to zove, neću lagati, bio je vrlo nizak i nije opasan. Bilo mi je dopušteno da uđem u zemlju. Osim toga, proveo sam više od deset dana u karantinu“, rekao je Rubljov.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ruski teniser je naglasio da je po dolasku morao da uradi test na antitela, kao i da nije radio PCR test.

„Možda bih i dalje bio pozitivan. Ali više nisam zarazan i opasan. Budući da sam bio bolestan, više ne radim PCR testiranje“.

I posle toga, Novak je „opasan po zdravlje Australije“. Ili je sve gore navedeno i viđeno opasno po zdrav razum?

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak Đoković bio zatočen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar