Nikola Pilic i Novak Djokovic
Nikola Pilić i Novak Đoković Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/EPA-EFE/JASON SZENES

Nikola Pilić, čuveni teniski trener i prvi čovek akademije koju je pohađao Novak Đoković, prokomentarisao je Novakovu situaciju u Australiji.

Đoković u Melburnu čeka treće saslušanje pred sudom, ovog puta Federalnim, jer su mu vlasti Australije otkazale vizu, dvaput za deset dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi put je to učinio lično Aleks Hok, ministar za imigraciju, pa je slučaj vraćen pred sud i konačna odluka bi trebalo da bude doneta pred tročlanim većem.

Pilić u razgovoru za Nova.rs kaže da je očekivao ovakav razvoj dešavanja.

„Da vam iskreno kažem, ja sam to i očekivao. Politika se duboko umešala u sport i očekivao sam da oni neće da ga puste. S obzirom na to da su pokušali posle onog suda i odluke sudije, da preko imena Novaka Đokovića naprave neke političke poene“, kaže proslavljeni teniski stručnjak.

Još pre Novakovog dolaska u Australiju kolala je priča da uslov za medicinsko izuzeće, koji je on naveo u svojim dokumentima, neće biti dovoljan.

Zato je ostalo nedovoljno jasno zašto mu Australijanci ranije nisu rekli da ne može da dođe, umesto što su ga zadržali na aerodromu šest sati, a onda u imigracionom pritvoru još pet dana.

„Australijanci su i pre mogli glatko reći pre toga: ‘Nemoj dolaziti’, a oni su ga pozvali. I kad je došao tretirali su ga kao kriminalca. To je jedna sramota što se tiče političkih vlasti u Australiji“, ocenjuje Pilić.

Foto: Srdjan Stevanovic.

Ovo zadržavanje u pritvoru je proizišlo kao posledica toga što su australijske Pogranične snage i Tenis Australija bili u nesaglasju.

„Apsolutno, tako je. Znate šta, činjenica je i da Novak nije imao isti tretman kao Nadal i Federer. To je nekoliko puta bilo izuzetno lagano da se vidi. A ovo što su napravili je jedna sramota i jedan haos“.

Na pitanje šta bi Pilić uradio da se našao u situaciji u kakvoj je sada njegov nekadašnji učenik, iskusni trener odgovara kao „iz topa“.

pilić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

„Isto kao što je i on, borio bih se sa njima“, kategoričan je Pilić.

Mada je očekivao da će Novaku opet ukinuti vizu, ne može da pretpostavi šta će biti u noći između subote na nedelju.

„Iskreno, ne znam šta će se dogoditi, ali je činjenica da su mogli u sredu da kažu. Ostavili su za petak poslepodne da bi Novak imao što manje vremena da se pripremi. To je sve napravljeno zajedno sa premijerom, zna se tačno, ali ne može da se predvidi šta će biti. Šta god da bude, oni su po mišljenju mnogih ljudi izgubili svaki kredibilitet“, konstatuje trener.

Foto: EPA/ARNE DEDERT

Uveren je da Novak nije neko ko se bavi manipulacijom dokumentima, zbog čega je takođe bio pod lupom svetskih medija.

„Sigurno nije neko ko se bavi takvim stvarima. Ovi su njegovi nešto pogrešili. Sigurno je i da će društvo biti podeljeno, ako slučajno bude igrao, biće i aplauza i zviždanja. Ne znam šta da kažem, kakav će biti epilog, ali ono što su do sada napravili je sramno“.

Ne sviđa mu se ni što je sudija Entoni Keli promenjen, pa je Vlada Australije traži da i pred Federalnim sudom ostane jedan sudija.

Kelija je isprva zamenio samo Dejvid Džon O’Kalahan, ali su mu se priključila još dvojica sudija u tročlanom veću.

Foto: Srdjan Stevanovic.

„To vam dokazuje dosta toga. Mogli su staviti istog sudiju, zašto nisu? Zna se zašto nisu. Premijer ima prste tu“.

Novak bi, ako ostane u Australiji, mogao da bude motivisaniji nego ikada kada je reč o borbi za odbranu titule na Australijan openu.

Ulog je i rekordni 21. pehar sa Grend slem turnira, pa je jasno zbog čega se bori protiv sopstvene deportacije.

„On će pokušati da dobije svaki meč koji može. Ne verujem da će ništa motivisaniji nego inače, jer je motivisan poslednjih 30 godina“, zaključio je Nikola Pilić.

BONUS VIDEO – Doktor Gojković: Novakov dokument o testiranju je validan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram