Foto: Nova.rs

Zašto baš tako? Verovatno sam to ponovio u sebi jedno 10 puta dok sam gledao bez ikakve dileme najiščekivaniji meč dana, barem ovde u "down under". Mate Pavić i Nikola Mektić izašli su na crtu Niku Kirjosu i Tanasisu Kokinakisu, a Australijanci su, još jednom, pokazali svoje pravo lice.

Foto: Nova.rs

Ukoliko niste gledali taj meč, pogledajte tri minuta i 51 sekundu tog meča, a onda se vratite i proverite da li delimo isto mišljenje.

PROČITAJTE JOŠ

Za sve one koji su kliknuli na ovu vest zbog naslovne fotografije, neću više dužiti. Dok sam se vraćao kući stazom kojom bih mogao malo i da vidim grad, ispred jedne od poznatijih stanica u Melburnu stajao je ovaj mladić sa fotke (lik, tip, neobičan prizor očekuje i neobičan nadimak).

Nosio je srebrnu kapu na šljokice, a u ruci karton na kom piše „Uvrede za samo dva dolara“. Ma da, sigurno ste ovakve poruke videli hiljadu puta na Instagramu, Tik Toku i svim drugim mrežama, ali on u ovom slučaju oslikava mentalitet navijača na tribina.

Razlika između njega i navijača na tribinama. Oni vređaju besplatno, ali ne džabe. Platili su kartu, zavalili su se u sedište i poručili Kirjosu „Zabavi nas“.

A „Nick the Serb“ ne propušta takve prilike, genijalac kontrolisanja mase, verovatno najboljih masovni hipnotizer kog sam sreo još jednom je začarao sve. On nastavlja da radi ono svoje, a oni nastavljaju da mu dozvoljavaju.

Ove marionete na krcatom stadionu dozvolile su da ih Kirjos iskoristi. Baš kao oruđe da dodatno podigne pritisak najboljem dublu sveta, a sudija je odlučio da ostane nem. Verovatno on jedini nije govorio u toku poena, verovatno jedino on nije vikao „siu“ (slučaj Kristijana Ronalda u Melburnu je poseban problem) i sigurno je dozvolio da padne na šarm „razmaženog derišta“. Kao i Denis napast ljudi imaju neku prirodnu sklonost prema nestašnima, a kada se oni udruže onda nastaje pravi haos.

Sudija nije čuo kada mu je Kokinakis dobacio „Fu** off“ (doduše sakrio je usne od sudije), a čula je čitava četvrtina stadiona i počela da se smeje gotovo histerično. I tako su te lutke na žici plesale, plesale i plesale, i zaboravile da su preko puta mreže veliki šampioni.

PROČITAJTE JOŠ

Poštovanje nikako nije pronalazilo svoje mesto, a da je ovo izolovan slučaj problema ne bi bilo. Sećate se kako su se poneli prema Danilu Medvedevu koji je odmah odapeo da „neki nemaju veliki IQ„, te da bi „trebalo da poštuju barem Džima Kurijera“. Medvedev, najviši nosilac na turniru, gunđao je i nakon susreta zbog toga. Pokušavali su da mu objasne da to nije istina, ali njegov unutrašnji osećaj bio je drugačiji.

Naravno, poštovanja je sigurno nedostajalo u još jednom slučaju. Slučaju o kom je pričala čitava planeta tokom 10 dana. Novak Đoković trenutno odmara od one torture, koja je mnogo više od nepoštovanja.

To je ista ona publika iz koje je jedan mladić uzeo predmet oblika patike (gotovo sam siguran da jeste, ali nemam dovoljno kvalitetnu fotografiju da to i dokažem) i počeo da ispija pivo iz toga… Ista ona koja je zviždala Paviću jer, pazite sad, želi da ima pet sekundi tišine pre servisa. Publike koja se zabavljala dobacivajući sve i svašta.

Foto: Nova.rs

Naravno, svi ljubitelji tenisa obožavaju Dejvisu kup atmosferu i ovde je to upravo bio slučaj do polovine prvog seta. Od tada je sve otišlo dođavola.

Zapravo su Australijanci zaslepljeni ljubavlju prema domaćim teniserima. Verovali ili ne, Tanasis Kokinakis je verovatno veća zvezda od Medvedeva, a sigurno veća od Zvereva… Kokinakis je trenutno 103. na svetu.

Upravo zbog te zatvorenosti da se prizna veličina ostalima, od svojih prave megazvezde, a to što se najbolji teniseri sveta nalaze tu, pa to je super, ali De Minor…

Uostalom, prema najboljem verovatno u istoriji igre su se poneli kao prema kriminalcu.

BONUS VIDEO Hrvatski navijači pevaju, zvižde im Australijanci na dublu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram