Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

Ešli Barti može da uradi nešto što Australija nije videla čitave 44 godine, a, ipak, deluje da je prilično tiho stigla do finala. Razlog? Zato što ni na jednom meču nije bilo nikakve drame, već je potpuno razbila rivalke.

Foto: Nova.rs

Na terenu je provela samo šest sati i šest minuta na šest mečeva! Impresivno. Ne samo da nije izgubila set, već je izgubila samo 21 gem na svom putu ka istorijskom finalu o kom je sanjala od kada je bila dete.

PROČITAJTE JOŠ

Samo su dve igračice (Serena Vilijams u dva navrata) izgubile manje gemova na putu ka finalu, pa otud i ne čudi da su sve glasnije priče da živimo u eri u kojoj će se tenis dramatično izmeniti u konkurenciji dama.

Nakon toliko godina je konačno jedna igračica konstantna i dugo se nalazi na vrhu, manje ili više redovno dolazi do četvrtfinala i polufinala svih turnira, pa iako ima samo dve grend slem titule do sada uskoro bi mogla da dođe i do trećeg pehara u vitrini. Najpre je bila, pomalo neočekivano, najbolja na Rolan Garosu 2019. godine, a onda je pune dve godine čekala na novi trofej. Stigao je on pobedom nad Karolinom Pliškovom sa 6:3, 6:7(4), 6:3.

Sada je Barti spremna da uradi nešto što Australija nije videla gotovo pola veka. Poslednji put je domaća igračica trijumfovala na ovom turniru još 1978. godine kada je slavila Kris O’Nil, a poslednji put je imala finalistkinju 1980. kada je Vendi Turnbl poražena u meču za pehar.

Barti spava u red onih zvezdi koje se ne eksponiraju previše u medijima, zapravo i sama tvrdi da o tenisu ne voli da govori. Naime, kako je pojasnila van terena retko kada razgovara o tenisu jer voli da provodi vreme sa svojom porodicom.

Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

PRVO POJAVLJIVANJE I DOMINACIJA NA WTA LISTI

Barti je rođena 24. aprila 1996. godine, a uporedo sa tenisom je trenirala i kriket, što joj je možda pomoglo da ima i nešto jače udarce ukoliko pitate domaće medije.

Rođena je u Ipsviču, a počela je da trenira već sa četiri godine u Brizbejnu. Svet je prvi put čuo za nju tokom 2011. godine kada je osvojila pehar na Vimbldonu, a onda i stigla do drugog mesta na svetu.

Već 2013. godine je ušla na veliku scenu i stigla do tri finala grend slem sa veterankom Kejsi Delakva, iako je imala samo 16 godina. Onda je šokirala sve i odlučila da tokom 2014. godine ostavi tenis i da započne da igra kriket za Brizbejn Hit.

Dve godine kasnije se vraća tenisu, a već 2017. dolazi i prva titula u Maleziji i skok do 17. mesta na rang listi. Od juna 2019. godina je gotovo neprestano na mestu broj jedan, osvojila je osam titula (pet u 2021.). Odvela je Australiju do finala Fed kupa 2019. i osvojila bronzanu medalju u miks dublu.

Ešli Barti
Ešli Barti; Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill)

Poznata je kao izuzetno dobar server, o čemu svedoči podatak da su joj u Melburnu ove godine samo jednom oduzeli servis gem. Najčešće je u vrhu WTA po broju asova i procentima osvojenih poena posle servisa.

Barti je poznata po tome što stalno usavršava svoju igru. Ni u jednom segmentu nije ostala ista ona igračica u odnosu na samo šest meseci ranije i to čini da svake godine održava korak u odnosu na rivalke. Sada ima veliki pritisak, ali joj je barem utoliko lakše, jer se u finalu muških dublova nalazi četiri momaka iz Australije. Dakle, Australija sigurno dobija grend slem šampiona.

Australijanka odlično čita igru i ima pravu arhivu korisnih informacija o protivnicama, pa tako sa Danijel Kolins u prvi plan ističe njene precizne udarce sa osnovne linije, što će morati da joj oduzme.

PROČITAJTE JOŠ

POREKLO I PRIVATNI ŽIVOT

Barti već ima 10-0 u 2022. godini i jednu titulu. Tokom karijere je do sada zaradila 21.665.851 dolar, a od 2016. godine je u vezi s golferom Gerijem Kisikom.

Ima posebnu važnost za sve u Australiji i zbog toga što ima aboridžinsko poreklo.

Naime, potiče od Ngarigo predaka, a bila je toliko oduševljena Ivon Hulagong Kavli koja je osvojila Vimbldon 1971. godine da je odlučila da ima haljinu po uzoru na nju.

„Za mene činjenica da sam mogla da nosim haljinu inspirisanu Ivoninom je stvarno neverovatno. Pre nego što smo počeli proces izrade moje verzije njene poznate haljine, morala sam da se uverim da se ona sa tim slaže. Pozvala sam je i pitala. Bila je uzbuđena zbog toga“, poručila je Barti.

BONUS VIDEO Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar