Jelena Dokić
Foto: Screenshot Youtube Wide World of Sports

Bila je miljenica Jugoslavije. Bila je miljenica Australije. Ostala je veliko ime uprkos tome što je u životu prošla kroz pravi pakao. I kada joj je teško i kada se bori s velikim privatnim problemima, Jelena je i odbijenje uradila sa stilom.

Foto: Nova.rs

Zapravo, posle toliko godina slušanja i čitanja o njoj, prvi put sam imao priliku da je uživo i sretnem. Naravno da sam želeo da razgovaram s njom, ali ona nije želela da daje izjave. Poručila je na engleskom, a onda i na srpskom uz osmeh: „Žao mi je“. Objasnila mi je da je u Melburnu dostupna samo za „svoju kuću“, jer radi kao osoba koja radi intervjue na terenu sa igračima. I nastavila je dalje svojim poslom.

PROČITAJTE JOŠ

Slave joj svakako ne nedostaje jer je u Australiji i te kako prepoznatljiva. Uostalom, petoro ljudi je čekalo da završi uključenje dobrih 10 ili 15 minuta kako bi je samo zamolilo za fotografiju i nije ih odbila.

I dok ćemo sasvim sigurno periodično čitati o njenoj sada već hroničnoj promeni telesne težine ili o nedavnom traumatičnom razlazu sa Tinom Bikićem posle 18 godina veze, nikada ne bi trebalo da zaboravimo kakva je bila igračica.

Još jedna od onih priča u kojima je bilo dovoljno verovatno promeniti (ili oduzeti) samo jedan faktor da bi sve bilo da bolje ne može.

Bila je miljenica ljubitelja tenisa u bivšoj državi, po popularnosti nije zaostajala za najvećim zvezdama košarke i fudbala, te je dobro naučila ljude u Srbiji šta znači voleti tenis. Doduše verovatno ni sami nismo svesni i dalje kroz kakvu zlatnu eru tenisa prolazimo u poslednjih 15, a pogotovo poslednjih 10 godina.

Uz dva skandala koje niko nije očekivao. Diskvalifikacija i deportacija. Dva „D“ o kojima se dugo pričalo. Samo da treće ostane neispičano i nenapisano…

Dokić je možda bila ono prvo D. Mogla je da bude velika, njena četvrtfinala grend slema i jedno polufinale Vimbldona su slavljeni kao neviđeni uspeh, a onda smo postali razmaženi.

Izgubila je od Martine Hingis na Australijan openu 1999. godine u dva seta, a onda već na Vimbldonu kao kvalifikantkinja stiže do pobede protiv nje. Vrlo brzo je naučila šta treba da radi. Bila je tada 129. igračica planete i tada je bila najlošije rangirana teniserka u Open eri koja je savladala prvu nositeljku. Te godine je svoj plasman popravila za 298 pozicija i stigla do broja 43.
Od 2001. godine je počela da igra za Jugoslaviju, a otac Damir je izbačen sa turnira zbog nasilničkog ponašanja. Bilo je to možda i prvi put da smo upoznali tu stranu njegove ličnosti koja će se teško pominjati tokom kasnijih godina. Verovatno je više i ne treba ponavljati.

Stigla je do titule na turniru u Rimu savladavši Ameli Morezmo sa 7:6, 6:1 u finalu, a pokazala je da ima talenta i za dubl jer je sa Končitom Martinez stigla do finala Rolan Garosa. Do kraja godine je stigla do pet finala, dva puta je slavila u Tokiju pobedivši Arantu Sančez Vikario i na Kremlin kupu. Kada je godinu završila kao osma postala je sportista godine u zemlji.

Stigla je do finala turnira u Francuskoj, a onda predala Venus Vilijams. Bila je i dalje previše iscrpljena nakon prve pobede nad Monikom Seleš.

Na Rolan Garosu je stala u četvrtfinalu, na Vimbldonu je u osmini finala bila bolja Danijela Hantuhova. U Birmingemu je stigla do titule, igrala je finale u San Dijegu, te polufinale u Los Anđelesu. Uprkos razočaravajućem porazu na US Openu u drugom kolu, stigla je do najbolje pozicije u karijeri. Bila je četvrta igračica sveta. Nastavila je da igra sa velikim uspehom i dublove gde je osvojila još dva turnira.

Odlučila je da umesto oca trenersku ulogu preuzme Borna Bikić. Na Vimbldonu je poražena od ruske senzacije od 16 godina – Marije Šarapove. U Cirihu je savladala Kim Klajsters, tada najbolju na svetu, a izgubila je od Enan. U jednom trenutku je Dokić odlučio da vrati porodicu u Srbiju. Nakon četiri, pet meseci otkazala je teniske obaveze, a ni porodica nije znala gde je.

Vratila se u Australiju.

„Ja sam Australijanka, osećam se kao Australijanka i želim da igram tenis za Australiju.“

Usledile su turobne godine u kojima nije blistala. Sledeći put je podsetila šta sve može tek na Australijan openu gde je nakon šest godina pauze na grend slem turnirima (2009. ) uspela da stigne do četvrtfinala.

Tokom 2010. je ispala iz TOP 100 i brzo se vratila, a godinu je završila na 138. mestu.

U karijeri je osvojila šest titula, a mogla je daleko više od toga. Na kraju je imala skor od 348 pobeda i 221 poraz, a da je imala malo više sreće možda je sve moglo da bude veoma drugačije.

Ovako ostaje žal što nikada nije ispunila očekivanja, iako jeste bila omiljena.

BONUS VIDEO Snimci Novaka Đokovića u avionu i na dolaznom terminalu Aerodroma Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare