Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Endi Mari je bez dileme ličnost dana u Melburnu - pobedio je posle četiri sata i dokazao sebi da može da igra na velikoj sceni.

Mari je pre, recimo, dve-tri godine mislio da je pobeda na Grend slemu posle maratona samo pusti san.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je postao java, Endi je kao 113. igrač sveta savladao 23. na ATP listi, Nikoloza Basilašvilija, posle tri sata i 55 minuta maratona.

Bila je to borba protiv Gruzina, ali i samog sebe, zbog svega kroz šta je Mari prošao.

Endi je imao nesreću da zenit karijere doživljava u eri Novaka, Rafe i Rodžera, ali je i pored toga uspeo da dođe do tri Grend slem titule, od 2012. do 2016. uz dva zlata na Olimpijskim igrama.

Sve posle toga je uglavnom predstavljalo agoniju u kojoj je čak bilo misli o završetku karijere 2019.

Mari je u prvom kolu Australijan opena 2019. ispao od Roberta Bautiste Aguta, u suzama je najavio povlačenje i kraj karijere, čak su mu poruku za oproštaj snimili mnogi igrači.

„Imali smo neverovatan put. Upoznali smo se kada smo imali 12 godina, u malom mestu u Francuskoj. Isprašio si me tada, ko bi rekao da ćemo doći dovde. Bio si pravi primer za mlade ljude koji žele da se bave tenisom, ostavljao si svu energiju na terenu. Hvala ti prijatelju, sve najbolje“, rekao je Đoković, a Endi je tada nastupio kao 230. igrač sveta.

Svi su ga prežalili tada, i mama Džudi je plakala na tribinama, niko nije ni sanjao da će se vratiti u velikom stilu. Ugradio je veštački kuk, a čak su ga i specijalisti iz Ciriha odvraćali od ideje da nastavi tenisku karijeru.

Specijalista sa klinike u Cirihu, doktor Han Ridiger, upozorio ga je da mnogo rizikuje.

„Da budem iskren, ne bih ni pomislio da je posle takve operacije moguće vratiti se sportu. To zaista izgleda kao nemoguća misija, a Marej mnogo rizikuje. U ugrađenoj metalnoj protezi dve površine se trljaju jedna o drugu. Pre deset godina je takav metod korišćen u Švajcarskoj, često sa katastrofalnim posledicama. Takve intervencije trajno oštećuju telo“, rekao je u oktobru 2019. Han Ridiger za švajcarski „Blik“.

PROČITAJTE JOŠ

Endi se vraćao i povremeno samo na kratko je podsećao na najbolje momente karijere.

Prošla su čak 1.822 dana od njegove poslednje pobede na Australijan openu, od suza i reči da se više nikad neće igrati tenis.

Zato je i svima jasna njegova reakcija na kraju meča, sve je prošlo kroz glavu škotskom teniseru, koji je svojevremeno umeo najbolje da kvari planove velikoj trojci.

Sada ostaje da se vidi dokle će dogurati, verovatno bi se i sam Endi zadovoljio da barem dođe do druge nedelje turnira. Prepreka će mu biti Taro Danijel.

„Neverovatno je. Bile su ovo teške, veoma teške tri, četiri godine. Uložio sam mnogo rada da se vratim ovde. Mislio sam da sam odigrao svoj poslednji meč, ali je neverovatno što sam se vratio i tako pobedio u borbi od pet setova. Nisam mogao više da tražim. Kada se osvrnem na mnogo svojih mečeva iz 2015, 2016. godine, bio sam tada nekako efikasan i školski sam sve rešavao, brzo bih završio ovakve mečeve. U ovom trenutku, pošto ne igram baš na tom nivou, mečevi su možda malo čvršći. Nadam se da ću, ako budem mogao da nastavim da poboljšavam svoj nivo, moći da skratim neke mečeve“, rekao je Mari uoči susreta sa Danijelom.

BONUS VIDEO Novak na aerodromu u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare