Aleks Hok, ministar za imigracionu politiku Australije
Aleks Hok, ministar za imigracionu politiku Australije/skrinšot jutjub

Iako je najbolji teniser na svetu, Novak Đoković, pobedio državu Australiju na sudu, njemu i dalje preti opasnost od deportacije. Zaustupnik australijskih vlasti Kristofer Tren tvrdi da nije još sve gotovo i da ministar za imigracije Aleks Hok, uprkos odluci suda, ima moć da deportuje Novaka iz njihove zemlje.

Novak Đoković pobedio je Vladu Australije na sudu i odluka od ukidanju vize je poništena, a sudija je naredio njegovo momentalno puštanje.

Nakon pet dana boravka u hotelu za migrante, gde je bio smešten do donošenja odluke, Đoković će konačno moći da izađe na slobodu.

Pročitajte još...

Novakovi advokati su argumentovano predstavili slučaj odbrane i izneli su potrebnu dokumentaciju o medicinskom izuzeću. Entoni Keli je presudio u Novakovu korist i Đoković sada može da igra na Australijan openu.

Međutim, i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracionu politiku Aleks Hok iskoristi diskreciono pravo i deportuje Đokovića, što će uskoro biti poznato.

Ko je Aleks Hok

Aleksandar Džorž Hok, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007., kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007., kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. Godine.

U maju 2019., imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020., postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Vodi poreklo sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navodi se u biografiji.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je zatim studirao na Univerzitetu u Sidneju, gde diplomirao umetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gde je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

Pročitajte još..

Podžavao izbacivanje gej učenika iz verskih škola

U australijskoj javnosti Hok se pamti i po svojim kontroverznim stavovima. Tako je 2018. godine, aktuelni australijski ministar za imigracije i multikulturalna pitanja, izjavio da snažno podržava pravila na osnovu koji se omogućava verskim školama da izbacuju učenike koji su homoseksualci, biseksualni ili transrodni.

On je rekao da su zbog toga, “vernici napadnuti u Australiji”.

“Mislim da nije kontroverzno u Australiji to što ljudi očekuju da verske škole podučavaju praktikovanje njihove vere i njihove religije. Uglavnom govorimo o primarnom sistemu i veoma mladim ljudima koji su ispod uzrasta na kom bi mogla da shvate ove stvari. Reč je o nameštenoj temi koju levica pokreće kako bi pokušala da ugrozi versku slobodu“, tvrdio je on.

Hok je svojevremeno optužio i prvu muslimanku članicu australijskog parlamenta, Egipćanku En Ali da pokušava da nametne “kako je njena različitost mnogo bolja od različitosti drugih ljudi”.

Kad ga je tamošnja javnost kritikovala za rasističke stavove, on je rekao da Laburistička partija, kojoj pripada En Ali, Hok je odgovorio da su laburisti “glumili bes, lažmo tvrdeći da je reč o rasizmu kako bi ugasili debatu”. On je poručivao da su njegovi politički protivnici “fiksirani na politiku identiteta”.

Foto: + EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Od odluke Aleksa Hoka zavisi da li će Novak krenuti po 21. titulu na Australijan openu

Pobedu Novaka Đokovića na sudu, kao što je napomenuto, mogao da poništi upravo Aleks Hok. Od odluke ministra za migraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, zavisiće i eventualno učešće najboljeg tenisera u istoriji na prvom grend selemu u sezoni, koji je osvajao 9. puta.

Nakon što je savldana birokratija, na putu ka istorijskoj, desetoj tituli na „Ozi openu“ i ukpuno 21. najvećeg trofeja u belom sportu, Novaku sada stoji samo politika.

Nema sumnje da će, u slučaju učešća na turniru u Melburnu, kako su to već lepo opisali Nik Kirjos i Mats Vilander, Đoković biti veoma motivisan da će njegovi protivnici biti u velikom problemu kad se svetski broj jedan pojavi s druge strane mreže.

BONUS VIDEO: Noć odluke u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram