Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Asocijacija teniskih profesionalaca prekinula je petodnevno ćutanje povodom slučaja i nedaća svog najboljeg igrača.

Novak Đoković je u ponedeljak ujutro, odlukom suda, pušten iz imigracionog pritvora u kom su ga držale vlasti Australije od prošle nedelje.

PROČITAJTE JOŠ:

Od tada do sada ATP se nije oglašavao, uprkos pritiscima više tenisera iz ATP karavana.

Spekulisalo se da je to zbog činjenice da je ova organizacija u „ratu“ sa Novakom zbog sukoba sa PTPA, „sindikatom“ koji je pre godinu i po dana Đoković oformio.

Novak je u pritvoru završio nakon što je dobio medicinsko izuzeće, kako bi u Melburn, na odbranu titule Australijan opena, mogao da stigne bez potvrde o vakcinacije protiv koronavirusa.

Upravo ovaj dokument su odobrile australijske vlasti i Teniski savez te zemlje, sve dok Novak nije sleteo na aerodrom Tulamarin.

„ATP potpuno poštuje žrtve koje je narod Australije podneo od početka pandemije kovid-19 i stroge politike kretanja koje su na snazi. Komplikacije prethodnih dana, povezane sa ulaskom igrača u Australiju označile su potrebu za jasnijim razumevanjem, komunikacijom i primenom pravila“, počinje ATP u svom saopštenju.

Ovo se odnosi na činjenicu da je Novak tražio izuzeće na osnovu toga što je bio pozitivan na koronavirus u prethodnih šest meseci.

Organizatori nisu reagovali i objasnili to Novaku i ostalim igračima, iako su dobili tu informaciju još ranije od Grega Hanta, ministra zdravlja.

VIDEO: Novak na utakmici Zvezde o pripremama za novu sezonu

„Pri putovanju u Melburn, jasno je da je Novak Đoković verovao da mu je odobreno neophodno medicinsko izuzeće da bi ispunio uslove ulaska. Serija događaja vodila je do saslušanja na sudu u ponedeljak i bila je štetna na svim frontovima, uključujući i Novakovo blagostanje i pripremu za Australijan open“, pišu dalje iz ATP-a.

Navode i da su bili u stalnom kontaktu sa Teniskim savezom Australije u vezi sa raščišćavanjem čitavog procesa.

„Radujemo se ishodu saslušanja u ponedeljak i uzbuđeno gledamo u nekoliko predstojećih nedelja“, pišu iz ATP-a.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS AUSTRALIA

Ova organizacija je napomenula i da podstiče vakcinaciju igrača na ATP turu, što je, kako kažu „od suštinske važnosti za tenis u vremenu pandemije“.

„To se zasniva na naučnim dokazima, koji podržavaju zdravstvene dobrobiti“, poručuju iz Asocijacije teniskih profesionalaca.

Nisu propustili priliku i da „pecnu“ srpskog igrača, za kog se i definitivno saznalo da nije vakcinisan protiv virusa.

„Očekujemo da će pravila putovanja vremenom postajati sve stroža kako vreme bude odmicalo. Ohrabruje nas što je 97 posto tenisera od onih iz Top 100 vakcinisano pred ovogodišnji Australijan open“, zaključili su iz ATP-a.

BONUS VIDEO: Novak Đoković na utakmici Crvena zvezda – Barselona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram