Foto: EPA-EFE/RITCHIE TONGO

Neko nije ni trenuo prethodne noći, nekog drugog je vest dočekala ujutru pre prve kafe, ali gotovo svi znaju - Novak Đoković je slobodan čovek.

Kraj za pet dana „cimanja“ u imigracionom hotelu u Melburnu, označen je jednim mahanjem iz auta i objavom na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi reket sveta se zahvalio svima koji su ga zdušno podržavali prethodnih dana, što ispred zgrade hotela u Melburnu, što u Beogradu pred Skupštinom.

Nažalost, sad kad je izašao nema mnogo vremena da bude „opijen“ osećajem nekakve pobede.

Kad smo kod opijanja, znate ono kad odete na neku proslavu ili svadbu, pa se domaćin napije i „maltretira“ muzičare?

Traži jedno, drugo, treće i besi se muzici na rame… E tako su izgledali Australijanci dok su bezveze vozali prvog tenisera planete, negirajući mu prava koja su sami dali.

Uspostavili ste pravila, gospodo, ispoštujte ih prvi. Nažalost, analogija sa svadbom nije najgora stvar koja se desila Novaku, jer sada sledi suočavanje sa posledicama petodnevnog zatvaranja.

Kako god je da Đoković trenirao prethodnih dana u zatvorenom, nije mogao da radi to onako kako bi trebalo i kako traži telo jednog vrhunskog sportiste.

Profesionalni sportista bez pravog treninga skoro nedelju dana je u ozbiljnom minusu u odnosu na rivale.

Makar on imao i osećaj i mišićnu memoriju velikog šampiona, jednostavno, fizički telo kaska.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Australijanci su, guranjem Novaka „iza brave“ dali vetar u leđa njegovim protivnicima.

Kao kad na atletskoj trci opalite pištoljem uvis dvaput, jednom za sve ostale, pa još jednom pet sekundi kasnije samo za glavnog favorita.

I zaista, Đokovićevi glavni rivali već imaju tih pet sekundi prednosti u odnosu na njega.

Aleksandar Zverev je odigrao tri dobra meča protiv Norija, Frica i Ože-Alijasima, Danil Medvedev je ukrstio rekete sa Beretinijem, Ože-Alijasimom, De Minorom i Umberom.

Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Sve su to jaki mečevi i odlični takmičarski testovi za ono što sledi – Australijan open.

Na njemu bi Đoković trebalo da brani titulu, domogne se desetog trofeja u Melburnu i da postane rekorder po broju grend slemova (21), u odnosu na Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Taj isti Nadal je u Australiju stigao krajem decembra, nije prošao torturu koju je morao da prođe Đoković i osvojio je Melburn, mada je odigrao „zagrevanje“ sa tri nešto slabija protivnika.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Stefanos Cicipas je izgubio od Švarcmana i pobedio je Bazilašvilija, Andrej Rubljov je upisao pet mečeva i između ostalih je igrao i sa Kepferom.

Beretiniju kao da nisu splasli problemi s kraja prošle godine, Ože-Alijasim je pobedio Zvereva i Bautistu Aguta, a od top 10 igrača su aktivni bili i Kasper Rud i Hubert Hurkač.

Bukvalno svi imaju bar poneki meč u nogama i rukama. Svi sem Đokovića, koji će morati da se osloni na šampionski nerv i na ono što je vežbao u Marbelji pre dolaska u Australiju.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ako se vratimo 365 dana unazad setićemo se da su tada svi živi počeli da se povređuju zbog dvonedeljnog karantina koji je Australija tražila od tenisera.

Uslovi su tada bili isti za sve. Ove godine to, nažalost, nije bilo tako.

Dakle, Novak će, pored ubrzanog traženja idealne forme, morati da razmišlja i o tome kako da prištedi svoje telo kako ne bi prolazio „muke Tantalove“ kao lani protiv Tejlora Frica.

Bilo kako bilo, ako na nešto možemo da računamo, to je njegova motivisanost, protiv koje godinama unazad ni spremniji i veći teniseri od onih pobrojanih iznad, nisu imali rešenja.

BONUS VIDEO: Konferencija za medije porodice Novaka Ðokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare