Foto: REUTERS/Carl Recine

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte i pogledajte u blogu Nova.rs

.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković ubedljivo je savladao Španca Roberta Karbaljesa Baenu sa 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 6:0 u prvom kolu Australijan opena.

Mnogo je pitanja bilo oko toga kako će se Novak osećati na terenu, pre svega zbog publike, a onda i povrede zadnje lože. Ipak, Đoković je toplo dočekan u Melburnu, pre meča je prikazan i kratak film o njemu, a na tribinama je bilo mnogo srpskih zastava i glasne podrške.

Što se tiče povrede, Novak se nekoliko puta tokom meča istezao, jednom je i poskočio, bio je nezadovoljan i bandažom, ali mu ništa od toga nije napravilo veliki problem.

PROČITAJTE JOŠ:

U svakom segmentu igre Srbin je bio bolji od rivala, a slamao ga je u ključnim momentima meča, da bi sve začinio brutalnim trećim setom u kom je Španac izgubio i fizičku i mentalnu snagu.

Funkcionisao je Novaku skoro svaki udarac na ovom susretu, voleji su bili besprekorni, a forhendi ubitačni i Baena za to nije imao rešenje.

Đoković je kao pripremu za prvi grend slem u sezoni osvojio turnir u Adelejdu, a sada je produžio nepobedivi niz u Australiji. Ovo mu je bila 35. vezana pobeda u „zemlji kengura“, a sudeći prema prikazanoj igri, ne namerava da stane. Poslednji put je u Australiji poražen 2018. godine, a sada je na dobrom putu da se domogne jubilarne desete titule na omiljenom grend slemu.

„Neverovatna atmosfera, hvala svima koji ste ostali. Hvala vam na prijemu koji sam samo mogao da sanjam, drago mi je da sam se vratio na teren na kojem sam imao najveće uspehe, ovo je za mene specijalni teren“, počeo je Novak.

Rod Lejver arena je za njega specijalan teren.

„Što više pobeđuješ imaš više samopouzdanja, pobedio sam mnogo puta. Ako moram da biram jedan teren i uslove, to bi bila noć na Rod Lejver areni“.

Prokomentarisao je i svoju igru, koja je bila na voema visokom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

„Veoma sam zadovoljan kako sam igrao u trećem setu, nisam mu dao da diše, drugi set je išao gore i dole, treniramo mnogo u Španiji, ovo je bio prvi njegov meč na Rod Lejveru i zaslužio je aplauz.“

Novak je imao i podršku porodice na ovom meču.

„Samo hoću da kažem moji roditelji i brat su ovde nakon 15 godina od kada sam osvojio prvi grend slem i nadam se da će mi to doneti sreću“, završio je Novak.

Nakon susreta Novak je potpisao srpske zastave i kratko se družio sa navijačima, čija je podrška bila zaista velike.

Ogroman je i uticaj Gorana Ivaniševića, koji je u nekoliko navrata sugerisao Novaku kako da igra protiv Baene, koji je na momente pokazao da poseduje kvalitete za najveću scenu.

Foto: REUTERS/Carl Recine

Što se tiče samog duela, Novak ga je odlično otvorio, držao je svog servis, a sa tribina se često skandiralo njegovo ime.

Pri vođstvu od 2:1, Novak je došao do brejk lopte nakon greške rivala, ali je Španac dobro servirao, te se izvukao. Naredni gem je možda bio i presudan u setu, pošto je Baena propustio tri brejk lopte. Đoković je stekao sigurnost, a onda je on došao do brejka.

Do kraja seta nije bilo previše uzbuđenja, pošto je Srbin igrao u svom ritmu, skoro sve je pogađao i nije imao problema da povede u setovima.

Već u prvom gemu drugog dela igre, propustio je Novak brejk priliku, ali ga to nije koštalo, jer je na svom servisu bio siguran.

Foto: REUTERS/Carl Recine

Pri rezultatu 2:2 odigran je biram gem, kada je Đoković osetio i zatezanja u levoj nozi, a nakon jednog poena je pogledao ka nebu i prekrstio se zbog sreće. Španac je uspeo da sačuva svoj servis, ali je Novak u sedmom gemu stigao do brejka i slomio njegov otpor.

Tu se već nazirao kraj za Baenu, trenutno 75. tenisera sveta. Do kraja meča uspeo je da osvoji samo još jedan gem, pošto je Novak samo podigao svoj nivo igre i razbio rivala u poslednjem setu.

U tom periodu igre, Španac je uzeo svega četiri poena, a Novak je dobro servirao, voleji su bili elegantni, a neki udarci su završavali u samim uglovima terena.

Đoković - Karbaljes Baena 6:3, 6:4, 6:0