Mateo Beretini
Mateo Beretini; Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Tenis je jedna od najboljih sportskih metafora života. Ogroman broj ljudskih priča se prepliće, mnoge ubrzo postanu zaboravljane, a tek poneke ostanu u večnosti. Tenis je sport koji i u svojoj etimologiji koristi izraze koji se koriste u ljubavi (30 love, kaže se na engleskom za 30:0), ali kao i život neumitno ne može da pobegne od mračne strane.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

I u tenisu postoje različita gledanja na stvari, osim ukoliko ste Novak Đoković, Rafael Nadal ili Rodžer Federer verovatno ćete svake nedelje izgubiti. Ako ste pesimista to bi moglo da vas slomi, ali ako ste optimista možda ćete reći „Hej, barem sam pobedio jedan ili dva meča“.

Mnogo je takvih poređenja, ali je mnogo zanimljivije ono što se uvek nalazi na granici sujevernog, na granici onostranog.

PROČITAJTE JOŠ

Barem bi navijači želeli da veruju, a priče o nečemu čudnom godinama uspešno uspevaju. Tako je na scenu stupilo novo prokletstvo tenisa – „Netfliks prokletstvo“. Ukoliko ste razumeli obe reči, onda verovatno znate o čemu se radi, u slučaju da vam je prva nepoznata…

Pa, ova kuća je napravila seriju o tenisu pod naslovom „Break point“ i do sada je objavila samo pet epizoda. Gotovo svi koje je kamera pratila u tim epizodama su već završili učešće na Australijan openu. Mnogi su zapravo morali da odustanu i pre nego što se loptica zakotrljala.

Paula Badosa i Ajla Tomljanović su gotovo istovremeno, dva dana pre početka turnira objavile da nisu dovoljno zdrave i da ne mogu da se takmiče. Badosa je želela da počne sezonu na visokom nivou, a Tomljanović koja je trenutno prva teniserka Australije bila je na ivici suza.

Ajla Tomljanović
Ajla Tomljanović; Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Prosto nije mogla da veruje da joj se to desi u trenutku kada će konačno čitava Australija biti uz nju.

Šok je usledio i kada se Nik Kirjos povukao sa turnira. Čovek koji je najviše uradio za promociju dokumentarne serije dočekao je da mora da na konferenciju sa sobom povede fizioterapeuta kako bi detaljno objasnio o čemu se radi. Čudno je bilo uopšte videti Australijanca kako sedi pomalo skrajnut, kao da se njegov fizioterapeut povlači sa turnira, a ne obratno. Pokidan meniskus doveo je do toga da ostane bez sna da osvoji Australijan open i u singlu i da tako odmah ode u penziju.

„Veoma sam razočaran, svi se pitate šta se desilo, pa sam morao da se povučem, moj fizioterapeut Vil Maher će dati više detalja. Osećam se izmoreno, ovo je jedan od najvažnijih turnira“, počeo je Kirjos.

Zatim je stručnjak došao na red.

„Nije mogao da igra ni sa injekcijama, pokušao je da proceni na meču sa Novakom da vidi da li moze da igra. Svaki put je bio sve otečeniji, nikako ne bi mogao da odigra sedam mečeva. Hteli smo da sprečimo da se pogorša stanje, vratiće se za Indijan Vels. Razočarenje je što se se to desilo sad“, rekao je fizioterapeut Kirjosa.

Nik Kirjos, Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger)

Najavio je Kirjos i odlazak pod nož.

„Ne osećam se dobro, posle mečeva sam osećao probadanje. Poslednjih pet noći sam imao problem da spavam, imao sam nateknuće koje se povećavalo, jedini način je bilo da se otvori i da se to reši“, poručio je Kirjos i dodao „Hteo sam da dam sebi šansu, imao sam neku nadu, ali posle današnjeg dana…

Pomešana su mi osećanja, želeo sam da uradim sve kako treba, da budem spreman, ali je ovo loš tajming. To je zivot, povrede su deo posla, moram da pronađem inspiraciju u Kokinakisu koji se vratio posle povreda, vratiću se i igruću kao ranije. Ušao sam u ovaj turnir kao jedan od favorita, uradicu sve da se vratim“, rekao je Kirjos.

Zanimljivo da je ta „kleta ruka Netfliksa“ stigla i Tanasija Kokinakisa koji je praktično bio rešio posao, imao je 2:0 u setovima i brejk prednosti u trećem setu (2:0), a onda je Endi Mari odlučio da je pravi trenutak da odigra najduži meč u karijeri.

Tanasi Kokinakis, Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Posle pet sati i 45 minuta Škot je izbacio Kokinakisa sa turnira, koji je užurbano napuštao teren dok se minđuša u obliku krsta neumorno klatila sa strane na stranu. Žurio je zato što je znao da se trka sa potpunim emotivnim slomom, oči su mu već u tom trenutku bile pune suza. Sve mu se otvorilo i mislilo da je bio dodirnut sudbinom, ipak, u poslednjem trenutku je ta šaka pala na rame britanskog viteza ser Endija Marija.

I da, Škot je pre toga već izbacio filmsku zvezdu koja je pokazala italijansku pršutu i prilično neuredan život koji je vodio sa Tomljanović (u međuvremenu su krenuli drugim putevima). Pet setova u prvom kolu bilo je dovoljno da Mateo Beretini ostane bez šanse za iskorak. Italijanski bos je taj nadimak ovog puta dobio jer je prošao kao bos po trnju. Prosto bio je daleko od potrebnog nivoa, pa je samo nagovestio da bismo mogli da vidimo neverovatne rezultate.

Možda i najveći šok od svih heroja serije bila je eliminacija Ons Žaber u drugom kolu. Druga teniserka planete i aktuelna finalistkinja Vimbldona želela je da još jednom pomeri granice istorije, a umesto toga je prerano prelazila granicu, ali Australije na putu ka domu.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Žaber je nekako uspela da se izmigolji iz čvrstog stiska Tamare Zidanšek u prvom kolu, ali je onda samo „legla na volej“ Marketi Vondrušovoj u drugom kolu. Vondrušova je dva seta osvojila sa 6:1, a jedini koji je prepustila rivalki bio je 7:5. Žaber se tako sa malim izabranim timom iz Tunisa spakovala i otputovala nazad, ali tu nije bio kraj haosu.

Onda je usledio šok i na samom vrhu muškog tenisa. Prvi put još od Australijan opena 2002. godine u trećem kolu grend slema nećemo imati nijednog od trenutno tri najbolja igrača planete. Karlos Alkaraz je odustao, Mekenzi Mekdonald je eliminisao Rafaela Nadala, dok je Kasper Rud morao da gleda kako mu Dženson Bruksbi očitava lekciju. Uspeo je da produži set i da meč uvede u četvrti set, a onda je eliminisan. To je otvorilo Pandorinu kutiju pravednosti ATP dodeljivanja bodova, ali i činjenice da bez Vimbldona lista nije potpuno objektivna.

Iz igre je ispao i Tejlor Fric koji je nekako uspeo da navikne sve ljubitelje tenisa da uvek razočara na grend slemu. Ovog puta je od Alekseja Popirina napravio nacionalnog heroja Australije, što je poseban podvig.

I u prva dva susreta od objavljivanja serije samo jedan je uspeo da izbegnu kletvu. Feliks Ože-Alijasim je morao da odradi rudarski posao da savlada Vaseka Pospišila, ali i još neverovatniji podvig da već u sledećem kolu nadoknadi minus od dva setova protiv Aleksa Molčana. U trećem kolu je pred njim Fransisko Serundolo.

„Moja devojka mi je to pokazala jutros, nisam bio svestan do tada i delovalo je smešno. Primetio sam da ispadaju nosioci, ali ne i da to ima veze sa serijom. Ne mislim da je povezano, igrači koji su izgubili možda misle, ali je smešno kako se stvari ponekad razviju“, rekao je Ože-Alijasim.

Marija Sakari
Marija Sakari; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Mučila se još jedna zvezda platna – Marija Sakari. U međuvremenu je pretila treneru „da će polupati reket“, ali i da će „poludeti ako još jednom rivalka podigne pesnicu“, da bi ju je u 3. kolu eliminisala Kineskinja Lin Žu (7:6, 1:6, 6:4).

„Netfliks prokletstvo? Nikada nisam čula za to. Mislim, u ovom trenutku mogu samo da se setim Matea, ali je on izgubio meč u taj-brejku petog seta. Lično mislim da su nam oni samo doneli sreću i, da, uživala sam u vremenu koje smo proveli zajedno jer su divni ljudi. Verujte mi veoma su divni. Ne smete da dozvolite da takve misli i energija utiču na vas, onda dođe i nesreća. Ukoliko dozvolite da utiče na vas onda to i dođe, ali što se mene tiče mogu samo da kažem da su mi doneli sreću. Očigledno je da sam neke turnire odigrala loše jer sam igrala loše. Nije to zbog njih (smeh)“, završila je Sakari sa tipičnim osmehom „broj 16“, od uveta do uveta. Međutim, nije dugo bila nasmejana, jer je završila učešće u Melburnu na prvom meču posle ove izjave.

BONUS VIDEO Đoković preživeo dramatičan meč u Adelejdu uz pomoć srpskih navijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar