Tomi Pol
Tomi Pol; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Trebalo je da odmeri snage sa Novakom Đokovićem na Australijan openu 2022. godine, tačnije on mu je bio projektovan u drugoj rundi. Prošle godine ga je u drugoj rundi izbacio Miomir Kecmanović, a ove godine se navijači nadaju da bi u polufinalu njegov put mogao da okonča Đoković u sredu od 09.30.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Tomi Pol je napravio uspeh života plasman u polufinale Australijan opena, iako je plasmanom u osminu finala Vimbldona i treće kolo US Opena prošle godine beležio najbolje rezultate deluje da je sada sve konačno skopljeno.

PROČITAJTE JOŠ

Pol ima samo jednu profesionalnu titulu od kada je 2015. godine postao deo ATP tura, a nakon ovog Australijan opena ga očekuje plasman karijere. Biće najmanje 19. (u slučaju poraza u polufinalu), a prethodni najbolji rezultat mu je 28. mesto na svetu.

Poznat je kao radilica, kao čovek koji može da izvede svaki udarac u tenisu, ali i kao izuzetno brz igrač koji zna da napravi probleme svakom rivalu. Upadljivi nedostatak je nedovoljno samopouzdanje, pa je neretko znao da se slomi u trenutku kada se meč odlučuje. Da zna da bude neugodan rival svedoče pobede protiv Rafaela Nadala, Karlosa Alkaraza, Endija Marija, Aleksandera Zvereva, Kaspera Ruda… Ipak, te pobede nisu značile i podizanje velikih titula.

Đoković danas igra 10. polufinale na Australijan openu, jedini je teniser u istoriji koji je igrao 10 i više polufinala na sva četiri grend slem turnira, a svaki prethodni put je u Melburnu i podizao titulu. Skor u polufinalu i finalu mu je impresivnih 18-0.

Tomi Pol
Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Srbin ovog puta ima problema sa zadnjom ložom, ali je iz meča u meč, iz dana u dan sve bolje. Kako je sam pojasnio, dane je proveo u automobilu sa fizioterapeutom i bilo je priključen „na svaku mašinu na ovom svetu“. To je dalo rezultate. Sa mnogo poštovanja je govorio o predstojećem rivalu, iako očekuje trijumf.

„Znam kako igra, nikad nisam igrao protiv njega, ali je godinama na ATP turu, igra tenis svog života ovde. Ima sjajan pokret prilikom servisa, dosta kompletan igrač, ima trenera koji je dugo pristuan na ATP turu i poštujem ga. Ovo mu je prvo polufinale i izaći će kao neko ko nema mnogo toga da izgubi“, rekao je Đoković.

Poseban je fokus stavio na Breda Stajna, čuvenog trenera koji je odveo Džima Kurijera do prvog mesta ATP liste. To bi mogla da bude prilika Polu koji se nada da će pronaći pravu taktiku za srpskog tenisera koji napada 22. grend slem titulu, povratak na prvo mesto ATP liste, a time i rekord Štefi Graf od 377 nedelja na vrhu ATP liste (Novak je trenutno na 373).

Nova.rs je imala priliku da razgovara sa Polom tokom Rolan Garosa prošle godine, a nije bilo nikakve dileme da izuzetno ceni našu školu tenisa.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

„Ima nekih posebnih stvari od servisa i udaraca koje bih želeo da unapredim, zadovoljan sam kako serviram, ali želim da napredujem. Najbitnije mi je da radim na mentalnoj strani, da više pažnje posvetim tome, mislim da su Srbi dosta snažni mentalno i mislim da je dobro ugledati se na njih kada je to u pitanju“, rekao je za Nova.rs prošle godine.

Pol i Đoković nikada nisu igrali jedan protiv drugog i biće im ovo prvi međusobni susret. Novak je po prvi put na ovom turniru igrao sa čak tri igrača što govori o tome da i četvrtu, možda već i petu generaciju tenisera uspeva da pobeđuje i da ostane na vrhu ili blizu njega.

Amerikanac je posle četvrtfinala najavio da bi voleo da igra upravo protiv Novaka.

“Video sam ga u svlačionici kada sam završio meč. Čestitao mi je. Ranije smo vežbali zajedno, ali nikada nismo igrali jedan protiv drugog. Očigledno mu je prilično ugodno ovde u Australiji. Biće to izazovan meč, igram svoj najbolji tenis, tako da je pravo vreme za duel”, rekao je Pol.

BONUS VIDEO Novak Đoković o povredi: „Nisam osećao bol“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar