Foto:EPA-EFE/JOEL CARRETT

Kapa dole majstore.

Život je konstantna borba koja će vam doneti pregršt prepreka, koje ćete prevazići ukoliko posedujete pravi, optimistički način razmišljanja.

Koliko god da je teško, uvek se na kraju tunela vidi svetlo, a svi bi mogli da naučimo nešto od britanskog „terminatora“ koji je napravio jedan od najvećih sportskih povrataka ikada.

PROČITAJTE JOŠ

Endi Mari, sada već legendarni teniser, član velike četvorke, koja je godinama dominirala teniskim svetom, vratio se na velika vrata u Australijan openu.

Britanac je u 1. i 2. kolu na terenu proveo ukupno 10 sati i 44 minuta, što je zaista neverovatno, s’ obzirom da je pre samo nekoliko godina morao da ode na operaciju kuka, koji mu je sada vešstački.

Mnogi su ga već tada poslali u penziju, ali se Mari nije predao i nastavio je da radi naporno kako bi se vratio na teniski vrh.

Da krenemo od prvog kola, kada je savladao Matea Beretinija sa 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Krenuo je furiozno, poveo sa dva nula, bolje je servirao u tim trenucima, a favorizovani Italijan nije imao rešenja za njegove napade, kako iz forhenda, tako i bekhenda.

Ipak, desio se očekivani pad u igri Marija, što je Beretini znao da iskoristi i stigao je do 2:2 u setovima, nakon što je bio bolji u taj-brejku četvrtog seta.

Poslednji set je bio sjajan, Mari je „spasao“ meč loptu, ili bolje rečeno, Beretini je prosuo, pošto je zicer iz bekhenda poslao u mrežu.

Deluje da je Mari tada dobio na samopouzdanju i u super-tajbrejku je srušio Italijana.

Mislili smo da će mu ovako dugačak meč otežati u drugom kolu protiv Tanasisa Kokinakisa, i može se reći da smo i bili delimično upravu.

Kokinakis je poveo sa 2:0 i u trećem setu je imao prednost od 5:2, kada je praktično sve bilo gotovo.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Ali, tu se promenilo sve i Mari je odigrao meč koji će ostati zapisan kao drugi najduži u istoriji Australijan opena.

Osvojio je Britanac treći set u taj-brejku, zatim i četvrti, da bi veliku pobedu potvrdio u petom setu.

Nakon meča je usledio pobednički urlik, koji je sjajno opisao kako se on osećao u tim trenucima i koliko mu je to značilo.

Koliko je emotivno bilo pokpazuju i snimci njegove majke i trenera, Džudi Mari.

Žena koja je među najzaslužnijima za sve što je škotski teniser uspeo da postigne u karijeri u suzama je dočekala poslednji poen.

Njih dvoje su zajedno preživeli pravi pakao, kada je Britanac bio prinuđen da u svoje telo ugradi metalni kuk.

To se desilo u januaru 2019. godine, upravo nakon Australijan opena, kada ga je savladao sadašnji protivnik u 3. kolu u Roberto Bautista Agut u pet setova.

„Sada imam metalni kuk. Osećam se izmučeno, ali nadam se da će ovo biti kraj mojim bolovima“, naveo je tada Marej na Instagramu.

Godinu dana ranije, Mari je imao prvu operaciju kuka, nakon koje se neuspešno vratio na teren.

Gotovo da ga je ceo teniski svet poslao u penziju nakon toga, ali je njegova velika ljubav za tenisom bila presudni faktor u oporavku i povratku na teren.

Prošlo je samo pet meseci i junu 2019. godine Mari je već držao trofej u rukama, pošto je u dublu, zajedno sa Špancem Felsijanom Lopezom osvojio titulu na Kvinsu, pobedivši u finalu britansko-američki tandem Džo Saliser – Radživ Ram sa 7:6(6), 5:7, 10:5.

„Stvarno sam uživao. Osećao sam se opušteno na početku sedmice, a onda je malo nervoza narasla kako je nedelja odmicala, a moji takmičarski instikti počeli opet da rade. Kuk mi je odlično, nisam osećao bol“, rekao je tada Endi Marej.

Ipak, u singlu taj povratak nije išao najbolje i potrebno mu je bilo još nekoliko meseci nakon toga kako bi počeo da ostvaruje prve pobede.

Igrao je i na čelindžerima, sve sa ciljem da ojača i povrati formu, al prvi trofej u singlu od operacije je došau u oktobru 2019. u Antverpenu.

Nažolest, ponovo je pauzirao od novembra 2019. godine, pa sve do avgusta 2020. godine i tek nakon toga je Britanac počeo da diže formu.

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Iako je u 2021. i 2022. godini bio bez trofeja, Mari je pokazao da je veliki sportista i da će pravo i zdravo razmišljanje uvek pobediti svaku prepreku.

Sada ima veliku šansu da se nakon dugo vremena nađe u drugoj nedelji nekog grend slema, pošto se donji deo žreba, u kome se nalzi, poprilično oslobodio.

Ako pobedi Bautistu, Mari će igrati protiv boljeg iz duela Tomi Pol i Dženson Bruksbi, dok bi ga u četvrtfinalu sačekati neko od najvećih iznenađenja turnira, Vulfa, Mmoha, Šeltona i Popirina.

Endi Marej je u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, koja traje od 2005. godine, osvojio 46 trofeja, od čega tri grend slema – Vimbldon 2013. i 2016. i US Open 2012. godine.

Bio je prvi igrač sveta, osvajao je trofej u Dejvis kupu sa selekcijom Velike Britanije, ali i olimpijska zlata u singlu u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru četiri godine kasnije. U kolekciji ima i srebro u miksu sa Olimpijskih igara u Londonu.

BONUS VIDEO Đoković oterao brata nakon izgubljenog seta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar