Foto: Claudio Gärtner / imago sportfotodienst / Profimedia, Chris Putnam / Zuma Press / Profimedia,Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Pet Srba nastupiće na Australijan openu.

Srbija može da se pohvali da u muškom delu žreba ima čak pet predstavnika, ali rivali već u prvom kolu mogu da naprave mnogo problema.

Pročitajte još

O putu Novaka Đokovića na Australijan openu već je sve poznato, a pohod ka jubilarnoj desetoj tituli na prvom grend slemu sezone neće biti nimalo lak.

Trojica srpskih tenisera nalaze se sa Novakove strane žreba, dok je sa suprotne strane samo Dušan Lajović.

Upravo će popularni Duci prvi na teren od Srba i to u noći između nedelje i ponedeljka. Njegov rival biće Denis Šapovalov, koji je nedavno namučio i Novaka u Adelejdu.

Kanađanin je u dobroj formi, prošle godine je u Australiji stigao do četvrtfinala, gde ne sa Nadalom odigrao pet setova. Nesumnjivo je da će Šapovalov i sada „zagristi“ da bar ponovi uspeh, te da ne izgubi ATP bodove.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kelly Barnes)

Lajović je početkom decembra 2022. godine osvojio čelendžer u Maspalomasu, ali je ovu sezonu započeo porazom od Amerikanca Jubanksa.

Svakako da Šapovalov važi za velikog favorita u ovom meču, ali bi možda baš jedan takav skalp mogao da pogura Lajovića, jer će u narednom kolu pobednim igrati sa boljim iz duela Eskobedo – Taro Danijel.

Tešku situaciju ima i Filip Krajinović, koji je prupremu za Australijan open odradio na turniru u Puneu. Tamo je propustio veliku priliku da dođe do same završnice, pošto je u četvrtfinalu izbačen od Bendžamina Bonzija.

Krajinović je krajem prošle sezone imao problema i sa zdravljen, nije igrao od US Opena, pa sve do januara, pa je pitanje da li će moći da izdrži borbu u tri dobijena seta.

Njegov rival u prvom kolu biće Holger Rune, deveti nosilac. Mladi Danac je prošle sezone napravio pravi bum u svetu tenisa, a kruna dobre sezone stigla je na Mastersu u Parizu, gde je u finalu savladao Đokovića.

Dušan Lajović Foto: PEDRO PARDO / AFP / Profimedia

Rune je svakako u velikom naletu, ali Krajinović je tokom karijere umeo da iznenadi favorite. Ipak, u ovom trenutku tesko je za očekivati da će u Australiji napraviti neki zapažen uspeh, pošto bi već u drugom kolu mogao da igra protiv boljeg iz duela Albert Ramos Vinjolas – Maksim Kresi.

Nešto lakši posao u prvom kolu ima Laslo Đere, koji je od srpskih tenisera, ne računajući Novaka, trenutno u najboljoj formi.

Đere će igrati protiv Belgijanca Bergsa u utorak u noćnom terminu po srpskom vremenu. Bergs je kvalifikant, nije među 130 najboljih na planeti i ovo bi morao da bude zicer za Đerea.

Međutim, treba znati i to da Đere najviše voli da igra na šljaci, a da su mu taj-brejkovi rak rana, tako da će morati da pokuša da izbegne taj deo igre.

Đere je od početka sezone igrao i u Puneu i u Ouklendu, pa mu dobre pripreme ne manjka. U Indiji se nije baš proslavio, ispao je već u drugom kolu, dok je znatno bolje izdanje imao na Novom Zelandu.

Tamo je u drugoj rundi izbacio Kaspera Ruda i pokazao koliko može da bude konkurentan, čak i sa teniserima iz svetskog vrha. Nažalost, ispao je već u narednom meču od Francuza Lestijena, ali je i ru propustio velike prilike da prođe u polufinale.

U slučaju pobede nad Bergsom, Đere će u drugom kolu Australijan Opena igrati protiv boljeg iz meča Dimitrov – Karacev, što baš i nisu dobre vesti.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Kvalifikanta za rivala u početnoj rundi ima i Miomir Kecmanović, koji je prethodno igrao na dva turnira u Adelejdu.

Kecmanovićev protivnik je Džari iz Čilea, koji je tek na 155. mestu na ATP listi. Prošle sezone je Miša u prvom kolu izvukao Novaka, ali mu se kasnije otvorio žreb zbog već poznatih događaja, pa je dogurao do osmine finala, gde je pružio veliki otpor Gaelu Monfisu.

Sada je na Kecmanoviću da odbrani bodove iz prošle sezone, a 27. pozicija na svetu omogućila mu je da bude i nosilac.

Što se tiče njegovih ranijih rezultata, Miša je u prvom navratu u Adelejdu izgubio glat od Medvedeva već u drugom kolu, dok je u drugoj prilici bio znatno bolji. Odigrak je Miša tri meča, pobedio je Edmunda i Kublera, ali je Kokinakis bio bolji u trećem kolu. I u tom meču Kemcanović nije bio bez šansi, ali je poklekao u trećem setu.

Za njega je kraj prošle, odnosno početak nove sezone bio buran i zbog promene trenera. Više neće sarađivati sa Davidom Nalbandijanom, a njegovom timu priključio se Vejn Blek.

Australija može biti prvi pravi veliki ispit za Kecmanovića i njegov novi tim, a mnogi očekuju da on ove sezone pokaže da neki od prošlogodišnjih rezultata nisu bili slučajni.

U drugom kolu bi drugi najbolje plasirani Srbin za rivala mogao da ima boljeg iz duela Šelton – Ženg. Obojica pomenutih su daleko slabije rangirani od Kecmanovića, pa prvo kolo treba da mu posluži samo kak zalet i vetar u leđa.

Ono što je zanimljivo u vezi srpskih tenisera jeste i činjenica da će sva četvorica igrati i u dublu, a Krajinović i Đere će čak nastupati zajedno.

BONUS VIDEO Novak Đoković i Nik Kirjos – šou na egzibiciji u Melburnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar