Pogledajte recept za japrak i čorbu sa raštanom iz emisije Praktična žena.
Sastojci:
1 kg listova raštan kupusa
500 g ml junećeg mesa
150-200 g pirinča
so, biber i mlevena crvena paprika
1 crni luk
1-2 čena belog luka
Priprema:
Listove raštike odvojiti od stabljike i podeliti na manje delove (ukoliko su veći).
Obariti listove po par minuta sa svake strane. Za to vreme sjediniti meso sa pirinčem i začinima .
Obarene listove staviti u hladnu vodu (da zadrže lepu zelenu boju).
Tako spremne uviti u male sarmce. Kada se poređaju u šerpu, sipati vode toliko da budu prekrivene i dodati kašiku crvene paprike. Kuvati dok ne omekšaju.
Služiti uz kiselo mleko.
Sastojci:
500 g listova raštana
nekoliko komada suvog mesa (najbolje od rebra)
1 krompir
1 šolja pirinača
so
biber
Priprema:
Meso odvojeno obariti nekoliko minuta (po želji staviti ili komad ili odkoštiti i koristiti samo meso)
Listove iseći na komade i staviti da se kuvaju, iseći krompir na kockice, ubaciti u čorbu i dodati šolju pirinča i začine.
Ubacite sada i meso, pa kuvajte dok se sve lepo ne skuva.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.