Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije u stanju da nasluti predlog SAD, ali jeste šta bi mogao biti predlog Evropske unije.

„Mislim da je njihova ideja sada da nam kažu da se mi ne protivimo članstvu Kosova u UN, ali ne znaju šta da nam ponude. Dakle, da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da se ne protivimo tome da dobiju stolicu u UN“, rekao je Vučić, za današnje izdanje Večernjih novosti, a prenela je Beta.

„Očekujem“, nastavio je Vučić, da Evropa kaže „da ćemo biti u članstvu (EU) za nekoliko godine i onda nismo u lakoj situaciji, ali to nije dovoljno“.

„Srbiji mora da bude ponuđeno mnogo više“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je kosovski predsednik Hašim Tači ponovio svoj zahtev da je cilj sporazuma obostrano priznanje, Vučić je podsetio da je „povodom obostranog prizavanja tvitovao i Donald Tramp“.

„O tome je govorio i u pismu meni i Tačiju, što je mnogo važnije. Ja ne mislim da će Amerika da promeni svoj odnos, niti će to da učlni Nemačka i Francuska. Ali, da li ćemo mi da se saglasimo i kažemo Tačiju – bravo, sve ste dobili, sve što mogu da kažem – neće to biti tako“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, „biće teško i bićemo izloženi najtežim pritiscima“. „Bez obzira na to da li će se to dešavati u Briselu ili Beloj kući“, naglasio je Vučić.

„Pomogli smo udruženje Srba u Crnoj Gori 1,7 miliona evra“

On je izjavio da će Srbi u Crnoj Gori, kao i Srpska pravoslavna crkva uvek imati podršku Srbije. Kako je rekao, Srbija prošle nedelje pomogla udruženja Srba u Crnoj Gori sa 1,7 miliona evra i da će dati još.

Kako prenosi Tanjug, Vučić je naveo da nezavisnost Crne Gore mora da se poštuje.

„Imali smo nesposobne vlasti koje nisu znale ni kampanju da vode i da sa 46 odsto sačuvaju Crnu Goru u zajedničkoj državi. To je bilo važno, da ih sačuvamo i zbog Kosova i Metohije. I neću da govorim šta bi bilo da su tada ozbiljniji vodili državu. Naš narod će imati podršku uvek, i Srpska crkva“, rekao je on.

Komentarišući saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske da je crnogorski predsednik ponudio „sve“ samo ako prekine vezu sa patrijaršijom i Beogradom, Vučić kaže da ima izveštaje da se to desilo i da je ceo smisao da se prekine veza sa Beogradom i Patrijaršijom.

„Naš narod živi tamo gde je naša Crkva i treba je nazivati pravim imenom. Niko ne može da nam zabrani da pomažemo udruženja“, rekao je Vučić.

„Teror određenih evropskih poslanika“

Predsednik Srbije je rekao da to što rade određeni evroparlametarci je teror, komentarišući primedbe pojedinih poslanika Evropskog parlamenta na stanje demokratije u Srbiji.

„Govore da hoće da pričaju sa članovima REM koji njima odgovoraju. Pozivaju se na institucije, a krše ih sve vreme. I drže nam pridike i predavanja, što nikakvog smisla nema“, rekao je Vučić.

Dodao je da, koliko god „gadosti“ da izgovore kroz regionalne medije, gde je, ocenjuje Vučić, koordinisana kampanja, evroparlamentarci ne mogu da smanje podršku naroda koju ima.

Vučić, komentarišući to što pojedini opozicioni lideri pišu poslanicima Evropskog parlamenta, primećuje da ne može neko da traži podršku naroda Srbije, a da onda izađe pred EU i kaže da prijavljuje predsednika, jer ima najbolje odnose sa Kinom.

„A, to svi znaju, ja to nisam tajno radio. Nemačka vojna komanda je za vreme Drugog svetskog rata apelovala je da neće da prima denucijantske prijave u Beogradu, jer ih je bilo previše. E, to vam je to“, zaključuje Vučić.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare