prognoza
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs, Facebook/Marko Cubrilo

Trenutno su u Srbiji gotovo letnje temperature, ali čini se da je pred nama jača promena vremena.

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati ceo region, objavio je na svom Fejsbuku šta nas čeka kad je vremenska prognoza u pitanju i kada tačno možemo da očekujemo jače nepogode.

Za početak, Marko Čubrilo kaže da će danas biti pretežno sunčano i uglavnom suvo, samo ponegde je moguća ređa pojava lokalnog pljuska. Vetar će biti slab, dok će dnevni maksimum biti u porastu i kretaće se od +18 do +27 stepeni Celzijusa.

„Drugog dana vikenda biće još malo toplije, ali od sredine dana sa širenjem uticaja novog ciklona ponovo sledi destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode. Nestabilnosti će se prvo pokrenuti nad jugozapadnim, južnim i zapadnim delovima regiona, dok se uveče i u noći ka ponedeljku očekuju i nad ostalim predelima, posebno na severu regiona.“

Od ponedeljka onda još nestabilnije vreme, a posebno posebno oko 21. maja kada će biti uslova i za češće vremenske nepogode.

“Tokom naredne nedelje veoma nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, koji lokalno mogu biti i vrlo obilni uz pojavu tuče/grada, jake kiše, olujnog vetra i snažnog sevanja. Najintenzivnije nestabilnosti se očekuju u utorak i sredu kada će biti veoma povoljnih uslova i za lokalne vremenske nepogode. U ponedeljak i u utorak pre podne duvaće južni vetar, u košavskom području ponovo pojačan, dok će zatim početi slab do umeren, a u zoni pljuskova na kratko vrlo jak severozapadni vetar.”

Pročitajte još:

Početkom nedelje toplo uz maksimme od +18 do +31 stepen Celzijusa, ali od 21. maja svežije uz maksimume od +13 do +23 stepena Celzijusa.”

“Kod ovako dinamične atmosfere nije moguće precizno sve do oko 12 h pred nastup padavina odrediti njihov položaj i snagu, ali poslednje ažuriranje UKMO modela je najveće akumulacije, od 40 mm do 150 mm taloga koncentrisalo lokalno na severne, zapadne i južne delove regiona, mada je sigurno da će biti odstupanja. Signal za otopljenje se javlja tek pred sam kraj meseca, a do tada veoma nestabilno, tipično majsko vreme uz smenu sunca i čestih, lokalno i veoma jakih grmljavinskih nestabilnosti.”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare