Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Članovi Demokratske stranke sutra će održati sednicu Glavnog odbora u gradskom pozorištu u Šapcu, gde će prvo biti nastavljena sednica koja je prošle nedelje prekinuta nakon incidenata u Madlenijanumu, a potom će biti održana još jedna, dok u Beogradu u Domu omladine sednicu organizuju nezadovoljni članovi demokrata. Međutim, nejasno je kako su i po kom osnovu su "pučisti", kako ih naziva aktuelno rukovodstvo, zakazali svoju sednicu.

Pišu: Nataša Latković i Jovana Šesterikov

U vreme kada su u Srbiji održavani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, prošle nedelje, u Zemunu u pozorištu Madlenianum demokrate su održavale sednicu Glavnog odbora, na kojoj i pre koje je došlo do sukoba dve suprotstavljene struje – jednu predvodi predsednik stranke Zoran Lutovac, a drugu nezadovoljni funkcioneri te partije – Balša Božović, Slobodan Milosavljević, Dragoslav Milojičić Kena, Branislav Lečić…

Nakon što je usvojen izveštaj o radu koji je podneo Lutovac došlo je do prekida sednice, pošto su na bini demokrate iz druge struje ometale rad. Ta sednica biće nastavljena sutra u Šapcu.

Na dnevnom redu prve sednice biće razrešenje sekretara stranke Gorana Jaića, a odlučivaće se i žalbama suspendovanih članova Statutarne komisije. Na sednici u Šapcu, koja sledi nakon te, članovi GO biraće novog sekretara stranke, a kandidat je Dušan Dinčić, član Statutarne komisije koji nije pod suspenzijom. Takođe, biće izabran i zamenik predsednika stranke, a na tu poziciju je predložena Dragana Rakić.

Zelenović: Za demokratiju ne možete da se borite hajdučijom

Zoran Lutovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na beogradsku sednicu nezadovoljne frakcije demokrata pozvani su, saznaje Nova.rs, Sergej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, Zoran Živković, lider Nove stranke, i Boris Tadić, predsednik socijaldemokrata. Tema će biti ujedinjenje stranaka u veliku DS.

„Ja mogu da prihvatim samo poziv Demokratske stranke, znam ko je predsednik, ostalo ne priznajem“, odgovorio je Nebojša Zelenović na pitanje da li je pozvan na beogradsku sednicu.

„Dobio sam obaveštenje da će se se Glavni odbor održati u Šapcu i to je meni dovoljno. Ne mešam se u interne stvari Demokratske stranke. DS je oduvek imala protokole i zna se kako se biraju organi i ko to može i u kom kapacitetu da radi. Za demokratiju ne možete da se borite hajdučijom“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovaj događaj nezadovoljnih demokrata u Beogradu rukovodstvo stranke vidi samo kao „skup koji organizuju pojedinci sa namerom da formiraju novu stranku“. Taj odgovor stigao nam je iz pres službe DS.

„Dragoslav Šumarac ne može biti zamenik predsednika stranke, već samo potpredsednik stranke. Vida Ognjenović ne može biti na čelu organizacionog odbora za pripremu izborne skupštine jer taj odbor nikada nije formiran. Dušan Kostadinović, Vojislav Vasić i Darko Simić nisu nikada smenjeni sa svojih funkcija u Izvršnom odboru“, saopšteno je iz Demokratske stranke.

Iz rukovodstva stranke nam je rečeno da je beogradska sednica zakazana mimo Statuta stranke i po spisku članova GO koji više nije aktuelan. Kako navode, nezadovoljni članovi koriste spisak koji zaključen 8. marta, a na kome su, između ostalog i preminule demokrate, oni koji su otišli u druge stranke i učestvovali na izborima.

„Oni nemaju jednu trećinu potpisa neophodni za sazivanje sednice“, kažu nezvanično iz DS za Nova.rs.

S druge strane, Balša Božović kaže da je sednicu GO u Domu omladine zakazala trećina članova tog tela, a da će teme biti „nastavak ujedinjenja koje se opstruiše“ i „vraćanje odlučivanja“ u DS.

Upitan da li će imati kvorum, on navodi da je kvorum nešto malo veći, odnosno 147 članova GO.

Foto: N1

„Mislim da će nas biti i više. Ideja je da se sutra da odgovor na stanje u Srbiji posle izbora, a to je da bojkot nije dao rezultat i da je u Srbiji nastao jedno partijski sistem. Mislim da oni u Šapcu neće imati kvorum“, kaže Božović i dodaje da „svoje probleme treba da rešavaju u svojoj kući“.

Dodaje da će na sednicu doći osnivači DS, ministri iz Vlade Zorana Đinđića, „izvorne demokrate“ i većina članova GO, a njome će predsedavati Vida Ognjenović, predsednica njihovog organizacionog odbora za izbornu skupštinu, na kojoj planiraju da u avgustu izglasaju novo rukovodstvo stranke.

Božović kaže da je trećina članova GO na prošloj sednici uputila zahtev za dopunu dnevnog reda, odnosno za sazivanje izborne skupštine, ali da je to odbila da uvrsti predsedavajuća Dragana Rakić, pa je ta „sednica“ nastavljena u holu, te je potom formiran i navodni organizacioni odbor za održavanje neposrednih izbora u DS-u.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare