Foto: N1

Sindikat zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda u otvorenom pismu koje je uputio potpredsednici vlade Zorane Mihajlović upozorio je na ozbiljno kršenje prava radnika u ovoj ustanovi.

„Iako je RGZ promoter rodne ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad nepokretnostima sa žaljenjem konstatujemo da je istovremeno i lider u kršenju elementarnih ljudskih prava i sloboda među kojima i onih koja se tiču rodne ravnopravnosti i materinstva. Otpuštanje službenica koje su samohrane majke u vreme štrajka, premeštanje i šikaniranje samohranih majki, uskraćivanje novogodišnjih paketića deci radnika koji su učestvovali u štrajku su samo deo korpusa necivilizacijskih i nezakonitih odluka i mera koje se sprovode u RGZ-u od strane direktora Borka Draškovića i njegovih najbližih saradnika“, stoji u otvorenom pismu.

„U vreme kada je u velikom broju lokalnh samouprava na snazi vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa, zaposleni u službama za katastar su prinuđeni da se sami snalaze za sredstva i mere zaštite“.

U nekim katastrima ljudstvo je, navode – desetkovano.

„A,  nekima su gotovo svi ili zaraženi ili u izolaciji. Veliki broj hroničnih bolesnika je prisiljen da dolazi na posao na kome ne postoje osnovni uslovi za bezbedan rad. Veliki broj zaposlenih koji su premešteni nalozima i privremenim rešenjima, među kojima je značajan broj samohranih majki sa malom decom, putuje da radi u susedne opštine najčešće sredstvima javnog prevoza čime se dodatno izlaže mogućnostima zaraze“, navodi se u pismu.

Dodaje se da RGZ kao budžetski korisnik koji ima budžet od pet milijardi dinara nije u mogućnosti da sprovede nabavku neophodnog materijala za zaštitu zaposlenih ( maski, vizira, rukavica, sredstava za dezinfekciju i dr).

„Rad od kuće je bio organizovan u toku vanrednog stanja kada je opasnost od zaraze bila daleko manja. Istovremeno u sred vanrednog stanja se sprovode mnogi drugi postupci javnih nabavki a o nekima kao što je kolektivno osiguranje zaposlenih ne postoje nikakvi podaci na sajtu RGZ-a“, stoji u pismu.

O drugim odlivanjima budžetskih sredstava sindikati navode da su pisali u prethodnim obraćanjima ministarki Mihajlović.

„Verujemo da su vam dobro poznati naši navodi i sumnje koje su iznete. Nismo na žalost mogli da čujemo kakav je vaš stav povodom toga ali verujemo da kada bude pristiglo mišljenje Budžetske inspekcije, DRI i eksperata Svetske banke da će i vama biti jasno o kakvim se propustima radi“, ukazuju sindikati.

Takođe, ističu da veruju da će i godišnji izveštaj i rang lista Svetske banke biti nešto blaži zbog svetske krize.

„Pa se u tom smislu nadamo da neće biti i drastičnih posledica ovako nakaradnog rukovođenja Republičkog geodetskog zavoda. Osim načina rukovođenja smatramo da je i odnos predstavnika Vlade RS prema svemu što se dešava u ovoj instituciji jedan od uzroka ovako negativnih trendova, koji su u najvećoj meri na štetu građana RS i drugih korisnika usluga RGZ-a. Država mora da ima jasan i oročen plan reformi za ovako važnu oblast a ne da se rukovodi ad hok rešenjima“, navodi se u pismu.

Sindikati RGZ su se Zorani Mihajlović obratili povodom informacija o liderskoj poziciji Srbije u oblasti rodne ravnopravnosti i vlasništva nad nepokretnostima.

„Veoma se radujemo činjenici da je Republički geodetski zavod doprineo takvoj poziciji koju je prepoznala i Organizacija ujedinjenih nacija – UO FAO. Zadovoljstvo bi bilo i veće kada bi i ostali efekti započetih reformi bili na tom nivou. Na žalost, pre svega nas zaposlenih u RGZ-u i katastrima širom naše zemlje, efekti su sve nevidljiviji a ukupni rezultati ispod očekivanih. Imajući u vidu i sve nedaće koje nosi pandemija izazvana virusom kovid 19 u ovoj godini, ni jedan aspekt reformi nije dao pozitivan rezultat. Neki efekti kao uvođenja e-šaltera su samo propagandni a u praksi se sprovode sve komplikovanije i skuplje procedure“, naveli su sindikati i dodali da su njihova brojna obraćanja i upozorenja ostala bez adekvatne reakcije nadležnih institucija, dok se broj nerešenih predmeta u RGZ dramatično uvećava.

„Ukoliko se nešto ne preduzme za kraj godine možemo očekivati i milion nerešenih zahteva . Odgovornost za ovakvim stanjem se umesto ka bahatom rukovodstvu preusmerava na zaposlene što je još jedan od oblika diskriminacije kojoj su zaposleni izloženi već duži vremenski period“, navodi se u pismu.

Sindikati ističu da veruju da će buduća Vlada imati više snage i kapaciteta da preuzme odgovornost za stanje u RGZ i „ovu instituciju povede putem stvarnog napretka i korenitih reformi koje će afirmisati vladavinu prava, pravnu sigurnost, digitalizaciju u punom kapacitetu i konačno rešiti status zavoda i materijalno socijalni položaj zaposlenih službenika“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar