Foto:Shutterstock

Sindikat zaposlenih u pravosuđu Srbije pridružio se danas apelu Društva sudija Srbije upućenom Visokom savetu sudstva, koje je tražilo da u kriznim štabovima za sprečavanje širenja zaraznih bolesti bude i sudija, predstavnik VS S, koji bi prilikom odlučivanja o merama zaštite u sudovima, a u cilju njihove izvodljivosti i efikasnosti, ukazao na specifičnosti funkcionisanja konkretnih sudova i zakonske procedure.

Sindikat je takođe predložio da se svim zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, u što većoj meri, omogući rad od kuće, radi delotvornije prevencije od širenja virusa na radnim mestima.

Na ovaj način, kako se navodi zaposleni bi bili bolje zaštićeni od prevoza do i sa posla, zaposleni koji moraju posao da obavljaju na radnom mestu, ali sada u boljim uslovima sa manje prisutnih u skučenim kancelarijama, kao i građani i stranke.

Iako su zaposleni u pravosuđu izloženi stalnim kritikama i pogrešno usmerenom besu, a sada i eventualnoj zarazi, Sindikat navodi da su oni u svakom do sada proglašenom vanrednom stanju radili i rade odgovorno i korektno.

Poziv Društva sudija upućen VS S-u podržao je i Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA), apelujući na predsednike sudova da na osnovu Zaključka VS S donesu nova uputstva kojima će odrediti da se u sudovima koji se nalaze na teritoriji gradova i opština u kojima je proglašena vanredna situacija održavaju suđenja samo u hitnim predmetima koja ne trpe odlaganje.

Ovo udruženje diplomaca Pravosudne akademije smatra da je to jedino moguća odluka u situaciji kada je najavljeno donošenje nove mere zaštite od širenja zaraze virusa Kovid 19 – zabrana okupljanja više od pet osoba na javnom mestu.

„Sprovođenje takve mere u zgradama sudova znači da neće biti moguće održavanje ročišta u kojima postoji više od tri učesnika u postupku, jer su u sudnici u svakom trenutku prisutna najmanje dva lica (sudija i zapisničar), a u nekim slučajevima i više lica (sudska veća u porodičnim sporovima, kao i na raspravama pred drugostepenim sudom)“, podseća Alumni klub.

Pored toga, rad sudova je tako organizovan da u sudskim pisarnicama posao istovremeno obavlja veliki broj sudskog osoblja, da se u hodnicima i čekaonicama sudova okuplja veliki broj stranaka, advokata i sudskih veštaka, u kojima je teško održati fizičku distancu, te primena najavljene odluke o ograničavanju okupljanja čini nužnim donošenje novih uputstava predsednika sudova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar