Znakovi da ste možda preležali kovid a to niste znali

Zdravlje 09. maj. 202118:45 > 18:47
Podeli:
vizir; muškarac; kovid
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Najsigurniji način da se utvrdi da li ste imali koronavirus je testiranje na antitela - koje ne dijagnostikuje kovid 19, ali može da pokaže da li se organizam već izborio sa virusom. Međutim, postoje i određeni fizički simptomi koji mogu ukazati na prošlu infekciju.

 

Treba se zapitati da li imate „produženi kovid“ – određeni simptomi ukazuju na ovaj sindrom, koji je logično i znak preležane infekcije.

Ovo je pet najčešćih posledica koje kovid 19 ostavlja na zdravlje.

Aktivnost vas lako zamara

Oni koji imaju post kovid sindrom mogu imati ožiljke na plućima ili srcu, što vežbanje čini nemogućim ili opasnim. Mnogi takođe doživljavaju iscrpljujući umor ili malaksalost nakon napora. Možda ćete moći da se krećete u toku dana, ali plaćate to – migrenom, umorom ili bolovima u mišićima – dan posle.

Pročitajte još:

Teško vam je da se koncentrišete

Ova pojava je poznata kao moždana magla. Kao što zahvata pluća i disajne organe, virus ulazi u neke centre mozga i tamo takođe stvara probleme.

Muči vas kratak dah

Čak i nakon lakših simptoma kovida, neki ljudi imaju otežano disanje ili uporni kašalj koji traje nedeljama ili mesecima. Ovi simptomi takođe mogu biti rezultat nedijagnostikovane infekcije. Možda ćete imati problema pri penjanju uz stepenice ili se umarate tokom običnih aktivnosti kao što je pranje posuđa.

koronavirus; maska; žena; kovid 19
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Bole vas mišići

Mijalgija je česta posledica kovida 19 – i zapravo je to najčešći simptom. Bol u mišićima može se javiti na jednom delu tela ili svuda, u rasponu od blage do mučne. Iako većina bolova u mišićima prolazi sama od sebe u kratkom vremenu, ponekad bolovi mogu potrajati i mesecima. Bol u mišićima može se razviti gotovo bilo gde u vašem telu, uključujući vrat, leđa, noge, pa čak i ruke.

Stalno ste umorni

Još jedan od čestih simptoma. Ne možete ispuniti svoje obaveze kod kuće ili na poslu: nema energije. Čak i rutinske aktivnosti vas jako umaraju. Oni koji su imali kovid 19 mogu imati upalu koja utiče i na mozak ili smanjeni protok krvi u mozak, što je objašnjenje ove posledice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar