Život sa endometriozom: „Bila sam šest godina kao zamorče“

Podeli:
endometrioza
Foto: Privatna arhiva

Kako izgleda život sa konstantnim bolom, grčevima, besomučnim traganjem za dijagnozom, strahovima da li će biti bebe ili ne, priča Angela Radovanov iz Zrenjanina, a šta je endometrioza, podmukla bolest koja brzo napreduje i nosi velike probleme, priča dr. sc. med Dejan Dimitrijević, specijalista ginekologije i akušerstva.

Endometrioza se obično javlja između 25. i 29. godine, brzo napreduje, a nastaje kada se sluznica materice nađe na pogrešnom mestu, obično na unutrašnjim genitalnim organima i  trbušnoj maramici zidova male karlice. Na sve to, milioni žena širom sveta dijagnozu obično traže godinama.

„Ja sam dijagnozu ipak brzo dobila, bilo je to pre 20 godina, sada imam 40. Međutim, da bih stigla do prve laparoskopije, tj neinvazivnog hirurškog zahvata u okviru lečenja, šest godina sam išla u krug, bila sam kao zamorče – ajd’ probamo ovo, probamo ono. Samo do te prve laparoskopije sam imala sedam, osam punkcija“, počinje priču Angela.

Priznaje i da se ne seća koliko je puta do sada bila kod lekara.

„Imala sam te 2000. kad je sve počelo, manju saobraćajku i na ultrazvuku su mi otkrili cistu. Onda me je pregledao jedan ginekolog, pa drugi, treći, četvrti, pa je odlučeno da punktiraju tu cistu. Poslali su sadržaj na analizu i otkriveno je da je endometrioza u pitanju.“

Angela je potom terapiju nabavljala iz Slovenije i, kako kaže, to je dugo trajalo, do 2006. godine. Tada je stomak počeo ponovo da je boli, da ima problema sa ciklusima, pa je ponovo završila kod lekara.

„Rekao mi je da imam dve endometrične ciste i da moram na operaciju. Tako sam otišla na laparoskopiju 2007. Posle toga sam dobila terapiju – injekcijama su mi na četiri, pet meseci zaustavili ciklus. To je bio pakao – noću nema spavanja, toplotni udari, ne možeš da funkcionišeš, čas ti toplo, čas ti hladno, ne možeš da sakriješ svoja osećanja, sve se vidi na tebi. Bilo je baš katastrofa“, seća se Angela.

Njene muke su i nadalje bile samo još veće. Opet je išla na kontrolu, opet je morala na operaciju, i to u aprilu 2008, samo devet mesci posle prethodne.

„Opet sam dobila četiri injekcije za zaustavljanje ciklusa i opet nikako nisam mogla da funkcionišem i da se saberem sama sa sobom.“

Srećom, leta te godine Angela je našla malo mira.

„Otišla sam na more, radila sam jogu, promenila sam ishranu. Išla sam kod nutricioniste, malo sam počela da se raspitujem oko toga kako mogu sebi da pomognem jer lekari samo daju injekcije. I prijalo mi je sve to na moru, prijalo mi je što sam izbegavala meso, mlečne proizvode, šetala…“

Angela je potom došla u Zrenjanin gde se udala i gde danas živi i radi u proizvodnji.

Pročitajte još:

„Kako sam došla u novu kuću, a nisam ni imala posao, počele su odmah muke sa stomakom. Nisam mogla da filozofiram šta ću da jedem i onda se otkrilo da opet imam endometriozu. A svaki put kad sam išla na operaciju, skidali su mi cistu sa levog jajnika, a desni svaki put pomalo seckali. Posle te dve laparoskopije, na trećoj operaciji, koja je bila klasična, odstranili su mi pošten deo tog desnog jajnika, nije mi ni četvrtina ostala“, priča Angela.

Samim tim, njoj su se smanjile šanse da bude mama, nije bilo redovnih ovulacija.

„Posle te treće operacije dali su mi šest injekcija, pa devet meseci nisam imala ciklus. Taj period sam preživela uz pomoć dobrih prijatelja i koleginica koje su me svakog dana trpele takvu kakva jesam.“

Kako se u međuvremenu udala, sve je češće pričala s mužem o bebi. Zbog njenog stanja nije bila primljena u nacionalni program za vantelesnu oplodnju, pa su taj prvi pokušaj platili.

endometrioza
Foto: Privatna arhiva

Ništa nije uspelo.

Da sve bude gore, i Angelin muž je u međuvremenu imao problema sa plodnošću, pa je išao na operaciju i bio oko godinu dana na terapiji.

Zbog svega što se dogodilo, Angela je digla ruke, ali 2016. drugarica ju je nagovorila da proba ponovo vantelesnu, mada je, kako kaže, bilo strašno samo prikupiti sve potrebne papire.

„Konačno je beta test bio pošteno visok, oko 780. Bila sam presrećna! Ali kad sam posle desetak dana otišla na prvi ultrazvuk, ispostavilo se da je to bila lažna trudnoća. Put od lekara u Novom Sadu nazad do Zrenjanina trajao mi je četiri sata. Vozila sam, plakala, stajala.“

Angela je i tada nekim čudom našla snage i pokušala i treći put.

„Beta je opet bila pozitivna i mislila sam to je to. Kad sam posle dva dana izvadila krv, ona se malo smanjila, pa opet i ispostavilo se da sam opet imala tu lažnu trudnoću.“

Zaključak je bio da joj je levi jajnik preopterećen, da ima endometriozu, ali i dosta malih vodenih cistica.

„Rekli su da te tri vrste cista treba da operišem, ali taman da krenem na tu četvrtu operaciju, uhvati me virus, pa sam imala astmu, pa onda došla korona. Kao da mi nešto ne da da odem.“

Angela ističe i da su joj i pored njene boljke do pre dve godine ciklusi bili uredni.

„Tada je počelo da mi preskače po mesec dva, a za to vreme trpim bolove grčeve. Naučila sam sebe da iskontrolišem bol“, priča ona.

Osim ovih telesnih muka, i psihičko zdravlje je u svemu tome ugroženo.

„Da se sve ovo preživi, najbitnija je podrška partnera i porodice. Ako žena padne u depresijju, može i da ne zna da je tako, pa je važno da tu bude neko iz njene okoline.“

Pročitajte još:

Tako Angeli danas ne manjka optimizma.

„Ja se i dalje nadam bebi i želim je. Sad ću ponovo da se pokrenem za tu četvrtu operaciju, da sve sredim, pa da vidim mogu li u nacionalni program“, ne odustaje Angela.

Sa specijalistom ginekologije i akušerstva dr sc.med. Dejanom Dimitrijevićem pričali smo o uzrocima, simptomima i lečenju endometrioze.

Uzroci

Mada se ne zna sasvim tačno zašto endometrioza nastaje, može se izdvojiti nekoliko teorija o nastanku. To su Sampsonova teorija retrogradnog toka menstrualne krvi, teorija o uključenosti imunološkog sistema, Halbanova teorija širenja endometrijalnih ćelija krvotokom i limfotokom.

Jasno je, s druge strane, da endometrijalno tkivo  kao i sam endometrijum  trpi ciklične promene  pod uticajem reproduktivnih hormona.

Simptomi

„Zbog toga endometrioza postaje manifestna u reproduktivnom periodu. Najčeši simptom je pelvični bol koji  je cikličan i vezan za menstruacioni ciklus  (najjači je predmenstrualno sa tendencijom ka  smanjenju  nakon menstruacije). Sa pogoršanjem bolesti pogoršava se i  bol koji  postaje konstantan“, kaže doktor Dimitrijević.

On dodaje i da o endometriozi treba  razmišljati kada se žena  reproduktivnog doba žali na predmenstrualne bolove u krstima i jake menstrualne bolove.

Infertilitet, tj. nemogućnost žene da iznese trudnoću, može biti jedan od prvih simptoma endometrioze. Smatra se da uznapredovali stadijumi endometrioze  prouzrokuju  infertilitet  zbog postojanja velikog broja pelvičnih priraslica koje narušavaju normalnu anatomiju male karlice. Pacijentkinje sa endometriozom imaju smanjenu ovarijalnu rezervu i lošiji kvalitet embriona.

Prva asocijacija na lekara iz porodilišta je svakako dr Dejan Dimitrijević, omiljen akušer po izboru mama sa Bebca

Posted by BEBAC.com on Уторак, 23. април 2019.

Najčešći simptomi koji prate endometriozu su i dubok i hroničan bol u stomaku, bolne menstruacije, infertilitet. Simptomi nisu strogo specifični, mogu pratiti i niz drugih oboljenja kao što su infekcije gornjeg genitalnog trakta.

Dijagnoza

„Ginekološki pregled može ukazati na postojanje endometrioze pojavom bola pri dodiru, fiksiranost unutrašnjih genitalnih organa, uvećane jajnike. Transvaginalni ultrazvuk  je  koristan  i efikasan dijagnostički  metod u dijagnostici i praćenju toka  endometrioze“, priča doktor Dimitirjević i dodaje da je identifikacija endometrioma moguća uz pomoć magnetne rezonance.

Laparoskopija

Laparoskopija predstavlja zlatni standard u dijagnostikovanju endometrioze.

„Vizualna dijagnoza tokom laparoskopije zahteva iskustvo hirurga. Pozitivan histološki nalaz potvrđuje dijagnozu, ali negativan nalaz  ne isključuje endometriozu. Histološku potvrdu dijagnoze je teško dobiti kod suptilnih lezija, a negativan histološki nalaz dobijen je kod 24 odsto uzoraka uzetih sa tipičnih lezija“, napominje naš sagovornik.

Lečenje

Tretman endometrioze može biti medikamentozni, tj. uz pomoć lekova, i hirurški.

„Prvi podrazumeva upotrebu medikamenata koji kontrolišu nivo i funkciju  sekualnih hormona naročito estrogena, progesterona i androgena, i na taj način utiču na stanje ednometrioze. Povećanje nivoa progesterona i estrogena imitira stanje trudnoće (pseudotrudnoća), dok sniženje nivoa progesterona i estrogena, a povećanje androgena imitira menopauzu (pseudomenopauza).“

Operacija

Laparoskopska hirurgija, nazvana još i minimalno invazivna hirurgija ili hirurgija kroz ključaonicu, jeste moderna hirurgija gde se abdominalne operacije rade kroz male proreze na zidu abdomena.

„Ključni element laparoskopske hirurgije je laparoskop. Postoje dva tipa –laparoskop sa sistemom sočiva koji su povezani sa video-kamerom i digitalni. Na taj način se redukuje bol zbog malih incizija, smanjuje krvarenje i utiče na ubrzan  postoperativni oporavak“, ističe doktor Dimitrijević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar