Eklampsija
Bobana Momčilović Veličković; Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Bobana Momčilović Veličković, zlatna olimpijka u streljaštvu, preminula je u 30. godini zbog eklampsije. U pitanju je jako opasna bolest koja se javlja isključivo tokom trudnoće.

„Preeklampsija i eklampsija spadaju u gradidarne toksikoze, koje se javljaju samo u trudnoći. Ne zna se tačno kako nastaju, ali se češće javljaju kod jako mladih i trudnica starijih od 40 godina, kod žena koje imaju visok pritisak, oboljenje bubrega ili su gojazne“, objašnjava ginekološkinja dr Mima Fazlagić za portal Nova.rs.

Prema njenim rečima, u pitanju je bolest koja se dešava jednom na hiljadu slučajeva, a od toga jedan do dva odsto bude s težim komplikacijama.

„Preeklampsija se manifestuje se povišenim krvnim pritiskom, otocima na rukama i nogama, proteinima u urinu… Kod ozbiljnijih slučajeva i glavoboljom i bolovima u gornjem stomaku. Ukoliko se ne reaguje na terapiju, hitno se mora uraditi prekid trudnoće. Eklampsija je teži oblik, uključuje grčeve, napade koji liče na epileptične, i-ili komu. Tad je najhitnija stvar na svetu završiti trudnoću i spasiti majku“, kaže dr Fazlagić.

Eklampsija se obično nadovezuje na preeklampsiju, ali ovaj stadijum može proći nezapaženo, pa se bolest može iznenada i naglo javiti u svojoj najtežoj i najopasnijoj formi. Većina slučajeva eklampsije javlja se u trećem tromesečju trudnoće, ali eventualne simptome preeklampsije treba pratiti od početka.

Pročitajte još:

„Jako je važno proveravati pritisak od početka, kasnije bar jednom nedeljno. Znakovi na koje posebno obraćamo pažnju su i ako se žena budi s otocima, ako naglo dobija na težini, proteini u urinu. Na kraju i ako žena tvrdi da se oseća jako loše u trudnoći, jer to nije vreme kad bi trebalo da se oseća jako loše“, ukazuje Fazlagić, ali dodaje da čak i ako se na vreme prepoznaju simptomi, tok i ishod lečenja je nepredvidiv.

„Terapija postoji, ali nekad ishod ne zavisi od toga kad ste počeli da je dajete, nego od organizma žene, od odgovora. Neke žene već na prvi napad uđu u komu i tu ste nemoćni. S druge strane, ima slučajeva i da se probude iz kome“.

U tom kontekstu, HELLP sindrom predstavlja posebno težak oblik preeklampsija.

„HELLP sindrom je izuzetno opasan, uključuje visok pritisak, niske trombocite i povišene enzime jetre, dakle i jetra otkazuje, i često ima fatalan ishod. Toga se najviše plašimo, posebno zato što nemamo odgovor na to kome će se i kad javiti“, kaže Fazlagić.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare