„Otkrivaćemo ženske bolesti skriningom menstrualne krvi“

Zdravlje 22. apr. 202021:36
Podeli:
Foto: Atman Victor / Alamy / Alamy / Profimedia

Ko bi rekao da će 2020. godine menstrualni ciklus žene i dalje biti tabu tema? Mnoge od nas se tokom "onih dana" i dalje trude da sakriju tampone i uloške kada odlaze u toalet na javnim mestima. Naučnici i stručnjaci uprkos tome pokušavaju da dokažu kakve benefite bi medicini mogla da donese ženska menstrualna krv.

Mala, ali glasna grupa naučnika pokušava da ukaže na to da bi menstrualna krv mogla da bude odličan dijagnostički alat.

„Menstrualna krv je biološki uzorak koji se u potpunosti ignoriše svakog meseca. Ako treba da postavite dijagnozu za stanje kao što je manjak vitamina D ili povišen holesterol u organizmu, otići ćete na kliniku gde će vam izvaditi krv jer je ona informativni izvor nivoa hormona i vitamina. Istina je da je menstrualna krv ista i ima slične informacije u sebi“, kaže doktorka Kendis Tingen, načelnica sektora ginekološkog zdravlja američkog Nacionalnog instituta „Eunice Kennedy Shriveru“.

Podmukli neprijatelj

Jedna od stvari koje najviše obećavaju, kada su istraživanja menstrualne krvi u pitanju, jeste polje endometrioze (prisustvo tkiva sluzokože materice van šupljine materice). Ona je uzrok velikih bolova tokom seksa i menstruacije, a dovodi i do pojačanog krvarenja, grčeva i čitavog niza drugih problema. Procenjuje se da i do 10 odsto žena pati od ovog poremećaja. Trenutno je i dalje teško postaviti dijagnozu endometrioze. Zapravo, prosek za to je osam godina, pokazuje studija iz 2019. objavljena u „Journal of Obstetrics and Gynaecology“.

Rediteljka, scenaristkinja, glumica i producentkinja Lina Danam imala je zbog endometrioze u 31. godini histerektomiju; Foto: Instagram / ddp USA / Profimedia

Zašto žene toliko dugo čekaju da saznaju da li imaju endometriozu? Zato što se tek tokom laparoskopije identifikuje abnormalni rast ćelija, što u praksi znači da će pacijentkinja godinama imati bolne simptome i trpeti ih.

Ovaj dug period, tokom kojeg žena prolazi kroz čitav niz „nerešivih“ problema bi mogao da bude kraći ukoliko bi naučnici dokazali da je menstrualna krv „prozor materice“.

Budućnost dijagnostike

Stručnjaci koji testiraju ovu mogućnost na čelu sa doktorkom Kristin Mec kažu da dosta naučnih radova dokazuje da je materica žene sa endometriozom i bez nje – drugačija.

Dr Mec se, zajedno sa svojim timom, nada se da će pronaći način da se menstrualna krv koristi kao dijagnostičko sredstvo. Trenutno su u procesu prikupljanja uzoraka žena sa endometriozom, bez endometrioze i onih koje sumnjaju da je možda imaju.

Krajnji cilj ovog istraživanja je kliničko zeleno svetlo FDA (Američka uprava za hranu i lekove) za novi menstrualni dijagnostički test za žene i odstupanje od invazivnih testova koje imamo sada.

Naučnici tvrde da bi menstrualna krv jednog dana mogla da se koristi i za dijagnozu drugih stanja, uključujući ispitivanje plodnosti, bolesti materice, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Pročitajte još:

„Kada sam započela istraživanje o menstrualnoj krvi i zašto je ljudi ne koriste za dijagnozu bolesti, takođe sam počela da shvatam da su različitosti žene u zdravstvenom smislu nedovoljno predstavljene. Definitivno smo dokazali da ženska krv može biti klinički korisna, i da ne mora biti otpad“, kaže Ana Viljareal, osnivačnica i direktorka kompanije „LifeStory Health“ koja se fokusira na žensku anatomiju.

Ta kompanija je u okviru svojih istraživanja potvrdila jedinstvene proteinske potpise u menstrualnoj krvi koji se ne nalaze nigde drugde u ljudskom telu. Potpisi se mogu koristiti za skrining i rano otkrivanje ženskih bolesti.

Viljareal se nada da će menstrualna krv u bližoj budućnosti moći da zameni vađenje krvi iz vene, a zamišljena je i aplikacija koja bi pratila mesečne cikluse i kada u nju unesete simptome koje imate, indikovala bi o kojoj bolesti bi moglo da se radi.

„Žena bi pratila svoje simptome, a aplikacija bi joj rekla ‘hej, izgleda da koristiš dosta tampona’ ili ‘deluje kao da imaš baš jake bolove, klikni ovde da dobiješ svoj paket test tampona’ ili ‘klikni ovde da dobiješ adresu laboratorije u koju možeš da pošalješ svoj tampon’. I na kraju najvažnije – žene ne bi patile u tišini“, zaključila je doktorka Kendis Tingen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar