Šeron Stoun
Šeron Stoun; Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Smeh je lekovit, ali nekad je i plač.

Ako osetite potrebu da se lepo isplačete, nemojte zadržavati suze – one imaju više zdravstvenih koristi nego što mislimo, prenosi Bright Side i ističe pet zdravstvenih problema u kojima plakanje može biti od pomoći.

Bol

Kada osećamo jak fizički bol, suze same krenu. Na taj način telo smanjuje osećaj bola. Osim što umiruju, suze oslobađaju oksitocin i endorfin i zaista mogu umanjiti fizički i emocionalni bol.

Stres

Studija iz 2014. godine otkrila je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste tokom stresnih vremena. A i sami znate, kad se dobro isplačete sve bude nekako lakše. Prema rečima istraživača, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem koji ima umirujuće dejstvo na mozak.

Visok pritisak

Visok pritisak može voditi u više ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, infarkta, zastoja srca, demencije, pa i prestanka rada bubrega. Dobra vest je da je više istraživanja pokazalo da plakanje spušta pritisak, drži ga u normali i umiruje puls.

Pročitajte još:

Akumulacija toksina

Kada plačemo, naše suznice ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjivanju nivoa kortizola.

Nagle promene raspoloženja

Promene raspoloženja mogu se dešavati iz različitih razloga, a jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu. Kada plačemo, višak mangana izlazi sa suzama, što smanjuje njegovu koncentraciju u telu i čini da se osećate smireno i fokusirano.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

 

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar